Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί τις «παλινωδίες» του ΠΑΣΟΚ
  • Στόχος να «δικαιώσει» τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και να επιταχύνει την προώθησή τους
  • Προδικάζει έμμεσα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το άρθρο 16 στην επόμενη Βουλή

Να αξιοποιήσει τις «παλινωδίες» του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να «δικαιώσει» τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και αφετέρου να ενισχύσει τη θέση στο δικομματικό καυγά για την εξουσία.

Η «επαναφορά» του Γ. Παπανδρέου στο «μέτωπο» της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και η χουντικής έμπνευσης θέση του Θ. Πάγκαλου για να μπει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια πρόσφεραν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση. Στο πλαίσιο αυτό δεν κρύβει την «άγρια» ικανοποίησή της επειδή το ΠΑΣΟΚ «σέρνεται» ξανά πίσω από τις «μεταρρυθμίσεις», προεξοφλώντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει από κοινού με τη ΝΔ το άρθρο 16 στην επόμενη Βουλή. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα της ως «συνεπούς» υπερασπιστή των «μεταρρυθμίσεων», σε αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ που «ταλαντεύεται» και «οπισθοδρομεί».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει και, πολύ περισσότερο, να αποδοκιμάσει τη θέση του Θ. Πάγκαλου στο όνομα ότι «σέβεται όλες τις απόψεις», αλλά άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για «άτακτη οπισθοχώρηση και παλινδρόμηση» σε θέματα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, αναμασώντας το αστήρικτο επιχείρημα ότι «αποτελούν αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών». Απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ αντιπαρέβαλε την «αταλάντευτη» και «συνεπή» στάση της κυβέρνησης που «εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της». Ο Ε. Αντώναρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν η κυβέρνηση περιμένει «αλλαγή στάσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», αλλά σημείωσε με νόημα ότι δε θέλει να κάνει καμία πρόβλεψη για τη στάση των κομμάτων στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι αναθεωρητική. «Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως αποτελεί εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το ΠΑΣΟΚ στο τέλος θα ψηφίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις και ειδικά το άρθρο 16. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η επόμενη Βουλή θα είναι υποχρεωτικά αναθεωρητική.

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση του νόμου - πλαισίου απέφυγε και πάλι να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία επικαλούμενος τον ...«χρήσιμο διάλογο» που συνεχίζεται. Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση «έχει πάρει συγκεκριμένη θέση» για τις διατάξεις του νόμου -πλαισίου, που θα κατατεθεί εντός της θητείας αυτής της Βουλής.

Ο Ε. Αντώναρος δε θέλησε να επιβεβαιώσει πληροφορία φιλοκυβερνητικής εφημερίδας(«Ελεύθερος Τύπος»), σύμφωνα με την οποία ο Θ. Πάγκαλος επικοινώνησε με την υπουργό Παιδείας και την ενημέρωσε ότι θα ψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου. Η ίδια η Μ. Γιαννάκου δήλωσε πως έχει συζητήσει κατά καιρούς στη Βουλή με τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει τη δική του άποψη και γνώμη, και επισήμανε τις κοινές ανησυχίες σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο.

Η βαθιά αντιδραστική θέση του Θ. Πάγκαλου επέτρεψε στα κυβερνητικά στελέχη να δικαιολογήσουν την κατάργηση του ασύλου όταν γίνονται καταλήψεις! «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται καταλήψεις, καταστροφές, να απαγορεύουν κάποιοι τη λειτουργία των υπηρεσιών του πανεπιστημίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σουφλιάς, υποστηρίζοντας: «Πολλές φορές το άσυλο χρησιμοποιείται για άλλες εκδηλώσεις και σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή ελευθερία». Παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε «πιο προοδευτικός» από τον Πάγκαλο λέγοντας πως «δε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια» και για την επέμβασή της πρέπει να κρίνει κάποιο όργανο του πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ