Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Κοινή συνέντευξη Τύπου Καρ. Παπούλια και Γκ. Παρβάνοφ

Επιφυλακτικός για την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού των πολυεθνικών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, υποβαθμίζοντας μάλιστα τη σημασία του, κάνοντας λόγο για «ένα από τα πολλά σχέδια» στον τομέα της ενέργειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καρ. Παπούλια στη Σόφια, ο Γκ. Παρβάνοφ, ερωτηθείς αν έχουν ξεπεραστεί όλες οι διαφωνίες και οι δυσκολίες που είχαν προκύψει για τον πετρελαιαγωγό, περιορίστηκε να σημειώσει ότι έχει λάβει «διαβεβαιώσεις» από τα κλιμάκια που διαπραγματεύονται το θέμα, πως «έχουν ξεπεραστεί τα βασικά εμπόδια» και «κατευθυνόμαστε στην τελική υπογραφή». Διακήρυξε βέβαια ότι η Βουλγαρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση αυτού του έργου, φρόντισε όμως να συμπληρώσει ότι «αυτό το σχέδιο είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην προσπάθεια αναζήτησης διαφορετικών πηγών ενέργειας, όχι μόνο για τη δική μας περιοχή, αλλά και για όλη την Ευρώπη». Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο εν λόγω αγωγός, που «φέραμε σε σχετικά πολύ επιτυχημένη φάση», είναι μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια για την αναζήτηση διαφόρων πηγών ενέργειας, τόσο για την περιοχή μας, όσο και για την Ευρώπη.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της θέσης της ΕΕ πως κάθε χώρα καθορίζει μόνη της τις πηγές και τις μορφές ενέργειας και σ' αυτό το πνεύμα η Βουλγαρία υποστηρίζει και την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Καρ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «κλείνει το μεγάλο κεφάλαιο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και κάλεσε τον Βούλγαρο ομόλογό του να βρίσκεται στην Αθήνα κατά την υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, είπε ότι «είναι εσωτερικό θέμα» της Βουλγαρίας αλλά και θέμα των κανόνων της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας ο Ελληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι διέρχονται την καλύτερη περίοδό τους, μάλιστα έκανε λόγο για «χρυσό αιώνα» στις σχέσεις αυτές - μετά δε την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός «βαλκανικού πυρήνα» στην ΕΕ για να διεκδικήσει «όσα οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν» για τη Βαλκανική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυσαρέσκεια» για τη στάση της Βουλγαρίας (2011-12-14 00:00:00.0)
Νέο «μπλόκο» από τη Βουλγαρία (2010-10-27 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις υλοποίησης από τη Βουλγαρία (2010-01-29 00:00:00.0)
Ενεργειακές μπίζνες και ανταγωνισμοί (2008-01-18 00:00:00.0)
Συμφωνία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης (2002-11-02 00:00:00.0)
Σε ρόλο πλασιέ του ΝΑΤΟ (2002-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ