Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Συντηρεί την «ένταση» η Τουρκία

Την πρόθεση της τουρκικής ηγεσίας να συνεχίσει να υποδαυλίζει το άκρως επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό παιχνίδι με τη μουσουλμανική μειονότητα επιβεβαιώνει η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή «την αναγνώριση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Λεβέντ Μπιλμάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν έκρυψε ότι η Τουρκία επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ρόλο του «υψηλού προστάτη» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, επισημαίνοντας ότι «θα αξιολογηθούν λεπτομερώς, τις προσεχείς ημέρες τα στοιχεία στο πακέτο που έχει ανακοινωθεί από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Ο Τούρκος εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινωφελή ιδρύματα, η περιουσία των οποίων έχει υποθηκευτεί.

«Τα βήματα που ανέλαβε να κάνει η Ελλάδα σημαίνουν ότι θα τελειώσουν οι διακριτικές σε βάρος της μειονότητας ρυθμίσεις» είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος. Ο κ. Μπιλμάν θύμισε την αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων και αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικής καταγωγής Ελλήνων υπηκόων που στερήθηκαν από την ελληνική υπηκοότητα με βάση το άρθρο 19 του ελληνικού κώδικα περί ιθαγένειας, υποστήριξε ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας να αποκαταστήσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ο κ. Μπιλμάν είπε ότι η Δυτική Θράκη είναι η λιγότερο αναπτυγμένη περιοχή της ΕΕ και επανέλαβε ότι «βασική προσδοκία της μειονότητάς μας είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μειονότητας στον εκπαιδευτικό χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ