Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πώς επέβαλαν το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα αεροδρόμια

Αρχές Νοέμβρη 2003, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ξεκινούσε «πειραματικά», από ελληνικό έδαφος, το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων ζουν και κινούνται στα όρια της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, στην περίοδο Νοέμβρης 2003 - Απρίλης 2004, θα εφαρμοζόταν στα Σπάτα το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και την κυβέρνηση της Ελβετίας, ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα «S - Travel». Το πρόγραμμα προέβλεπε τη σάρωση της ίριδας του ματιού κάθε επιβάτη και την αποθήκευση του αποτελέσματος σε βάση δεδομένων.

Ο τότε υπουργός Τύπου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, το υποστήριζε λέγοντας ότι οι χρηματοδότες θέλουν να επεξεργαστούν ένα πρότυπο βιομετρικής πιστοποίησης στα αεροδρόμια, έτσι ώστε ο επιβάτης που «τσεκάρει» το εισιτήριό του να είναι ο ίδιος που θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Σημειώστε ότι αυτά και ανάλογα αντιδραστικά μέτρα βιομετρικού φακελώματος πρωτοεγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βέροια, Μάρτη του 2003, υπό την προεδρία του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τότε αρμόδιου υπουργού και κατόπιν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Οριστικοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον Ιούνη 2003 και σχετικές ανακοινώσεις περιλήφτηκαν στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Στο ενδιάμεσο και μέχρι σήμερα πάρθηκαν - σε ευρωενωσιακό και εθνικό επίπεδο - πολλά τέτοια μέτρα για την παρακολούθηση και το φακέλωμα όσων ταξιδεύουν και γενικώς διαβιούν στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά ειδικά το φακέλωμα όσων επιλέγουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, επί διακυβέρνησης ΝΔ, οι κρατούντες των Βρυξελλών προωθούν το φακέλωμα ένα βήμα παραπέρα στον ανατριχιαστικό, οργουελικό κατήφορό τους.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται, και με ελληνική συνδρομή, πρόγραμμα εξατομικευμένης παρακολούθησης των επιβατών, χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν, με στόχο τάχα την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στα αεροδρόμια. Το πρόγραμμα «Op-Tag» προβλέπει τη συνεχή παρακολούθηση όλων των χώρων των αεροδρομίων, με τη διαφορά ότι δεν περιορίζει τη λειτουργία του σε ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αλλά επιπλέον εντοπίζει άμεσα και ονομαστικά κάθε επιβάτη που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

Θεμέλιο του συστήματος είναι ένα τσιπ με δυνατότητα εκπομπής σήματος, το διαβόητο «RFID», το οποίο μεταδίδει σήμα που επιτρέπει τον επακριβή εντοπισμό του ανθρώπου που το φέρει. Αυτό το σήμα συν οι εικόνες που λαμβάνονται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης επιτρέπουν στις αρχές να εντοπίσουν επακριβώς τον αργοπορημένο επιβάτη και να τον επαναφέρουν στην ...τάξη για να μην καθυστερεί άλλο την πτήση. Του στέλνουν «συστημένους» τους σεκιουριτάδες του αεροδρομίου να τον μαζέψουν ή, σε μια ελαφρύτερη μορφή, τον φωνάζουν από το πλησιέστερο μεγάφωνο.

Βέβαια, η χρήση εικόνας, ο (και) μέσω αυτής εντοπισμός του αργοπορημένου, προϋποθέτει το από τα πριν ψηφιακό φακέλωμα της εικόνας του αργοπορημένου. Την αποθήκευση της εικόνας αυτής σε κάποια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρούν οι αρχές, και την αναζήτηση σε αυτή τη βάση, προκειμένου να δουν την εικόνα του αργοπορημένου. Βλέπετε, δεν ξεκίνησαν όλη αυτή τη φασαρία με τη συμπερίληψη ψηφιακών φωτογραφιών στα διαβατήρια για το τίποτε...

Στην «πιλοτική» φάση που διεξήχθη σε ουγγρικό αεροδρόμιο, «εθελοντές» φορούσαν ειδικό βραχιολάκι με το RFID (πάλι καλά που δεν τους εμφύτευσαν!), ώστε με το σήμα που εξέπεμπαν, εύκολα να εντοπίζονται από τις κάμερες. Για το πρόγραμμα, έχει συσταθεί εταιρεία από τρεις βρετανικές εταιρείες, το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μια γαλλική, μια ουγγρική και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο δε επίτροπος «Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας» της ΕΕ, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε τις προάλλες ότι το σύστημα θα χρησιμοποιείται «μόνο με τη συγκατάθεση» του επιβάτη ή αν το επιβάλλει ο νόμος.

Με όσα έχουμε δει από ΕΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα πιλοτικά προγράμματα που κατά καιρούς δοκιμάζουν και τι εφαρμόζουν μετά με διάφορα προσχήματα, το πώς εννοούν τη «συγκατάθεση», τους «τρομονόμους» που ψήφισαν, τα χουντικά διατάγματα στα οποία καταφεύγουν όποτε κρίνουν σκόπιμο, τους καμεροχαφιέδες που εγκατέστησαν και λειτουργούν, τους ασφαλίτες που «χώνουν» σε κάθε διαδήλωση, τα νέα διαβατήρια, τις ανταλλαγές πληροφοριών με τις ΗΠΑ, τις απαγωγές της «AIR - CIA» και τόσα άλλα, να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ