Τρίτη 13 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων για Κόσσοβο

Λύση που να σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων ζητά για το Κόσσοβο ζητά ο Καρ. Παπούλιας, τη στιγμή που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν το σχέδιο Αχτισαάρι και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

«Στην ευαίσθητη περιοχή μας, η λύση στο Κόσσοβο δεν πρέπει να παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ και το απαραβίαστο των συνόρων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε απεσταλμένους του βουλγάρικου Τύπου, ενόψει της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. «Η λύση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, αλλά και των μειονοτήτων που ζουν εκεί», ανέφερε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται δίκαιη λύση, η οποία να μη δημιουργεί νέες εντάσεις, με μοιραίες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή».

Επίσης ο Καρ. Παπούλιας υπενθυμίζει πως «ο πόλεμος εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν προσκόμισε κανένα όφελος στην περιοχή μας, αλλά μόνον πολύ θάνατο και καταστροφή». Τονίζει δε χαρακτηριστικά ότι οι ζημιές της Ελλάδας από τον πόλεμο αυτό υπολογίζονται σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λύση στο Κόσσοβο πρέπει να αποτελέσει εγγύηση της ειρήνης όχι μόνον εκεί, αλλά στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Ευρώπη.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η κυβέρνηση υποστηρίζει ανοιχτά το σχέδιο Αχτισαάρι, φροντίζοντας ωστόσο να μην εμφανίζεται υπέρμαχος της ανεξαρτησίας. «Υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει ο κ. Αχτισαάρι ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Κοινότητας», δήλωσε χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο Ευ. Αντώναρος, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα είναι λειτουργική και βιώσιμη». Ξεκαθάρισε όμως ότι βασικό κριτήριο «πρέπει να είναι η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή», πράγμα που οδηγεί στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας.

Αντίθετα, ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσεται ο Γ. Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για το Κόσσοβο «να πάρει την ανεξαρτησία μόλις είναι έτοιμο να γίνει μέλος της ΕΕ», ισχυριζόμενος ότι αυτό «θα διασφαλίσει τη μόνιμη εποπτεία της ΕΕ επί του Κοσσόβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των Σέρβων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ