ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύμφωνο σταθερότητας και στην υγεία!

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς διακήρυξε χτες ότι οι πόροι για την υγεία εντάσσονται στη δημοσιονομική πολιτική των μεταενταξιακών υποχρεώσεων της χώρας

Δυο υπουργοί της κυβέρνησης -των Οικονομικών και της Υγείας- επέλεξαν το βήμα του Συνεδρίου του περιοδικού «Εκονόμιστ» για να δώσουν το βασικό στίγμα της άκρως ανθυγιεινής για τα λαϊκά στρώματα «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» που υποσχέθηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Χτες το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς είπε απερίφραστα ότι η υγεία στη χώρα μας θα ορίζεται πλέον από τις μεταενταξιακές υποχρεώσεις της χώρας μας στην ΟΝΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το βράδυ και στο δίλημμα «δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας» ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε -κατά τη δική του έκφραση- ανεπιφύλακτα: «Δημόσιο με συνεργασία και συγκεκριμένο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα».

Πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του ΠΑΣΟΚ για «ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην εθνική πολιτική υγείας». Ετσι μπορεί να θεωρηθεί και ως εξειδίκευση αυτής της διακήρυξης και το θέμα του συνεδρίου του «Εκονόμιστ»: «Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας. Ανταγωνισμός ή συνεργασία».

Ο Γ. Δρυς

Κεντρική ομιλία με θέμα «τα δημόσια οικονομικά της υγείας - προκλήσεις και προτεραιότητες μετά την ένταξη στην ΟΝΕ» έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.

Η συμμετοχή της χώρας, είπε ο Γ. Δρυς, στην ισχυρή ομάδα των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού ιστού ασφάλειας, στον οποίο -όπως είπε ο υφυπουργός- εντάσσονται: Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των πολιτών, η πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος.

Ομως όλοι αυτοί οι τομείς έχουν τον παρακάτω κοινό παρονομαστή κατά τον υφυπουργό Οικονομικών: «Το εύρος και η έκταση των διατιθέμενων πόρων για την υγεία εξαρτάται άμεσα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το γενικότερο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής όπως θα ορίζεται πλέον από τις μεταενταξιακές υποχρεώσεις της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στα λόγια υπεραμύνθηκε του δημόσιου τομέα υγείας και κατακεραύνωσε τον -υποτίθεται- εκτός κανόνων λειτουργίας ιδιωτικό τομέα υγείας.

Ωστόσο όμως η ομιλία του ήταν ο προάγγελος νέων εκχωρήσεων προς τον κερδοσκοπικό τομέα υγείας. Μάλιστα ο υπουργός αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης προσπάθησε να τη συγκαλύψει με ετερόκλητες αθροίσεις. Ετσι, λόγου χάρη, άθροισε τα ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, τα φαρμακεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές για να αποφανθεί ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος «με την παραγωγή και την είσοδο στην αγορά εργασίας αυτών, συγκεκριμένων επαγγελματιών της υγείας».

Κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τον έλεγχο των επαγγελματιών υγείας, ταυτόχρονα εμφανίζεται απλόχερη στη συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα υγείας, που θα στηριχτεί στις πλάτες των επαγγελματιών υγείας με επονείδιστους μάλιστα εργασιακούς όρους. «Στο δίλημμα, δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας, απαντάμε ανεπιφύλακτα δημόσιο με συνεργασία και συγκεκριμένο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Πρόκειται για μια λεόντεια συμμαχία που θα καταλήξει σε βάρος του δημόσιου τομέα και των λειτουργών της υγείας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει «σωστή αναλογία» -κατά την έκφραση του υπουργού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε τους παρακάτω «βασικούς άξονες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης»:

  • Την ανάπτυξη και οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές όπου επικρατεί πολυκερματισμός.
  • Την περιφερειακή συγκρότηση και διοίκηση του ΕΣΥ και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Το υπουργείο θα περιοριστεί σε επιτελικό και εποπτικό ρόλο.
  • Την ενιαία χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας με βάση τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες.
  • Την ανάθεση της διοίκησης των νοσοκομείων σε μάνατζερ.
  • Την εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων ανάπτυξης και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Το νέο στοιχείο από τα λεχθέντα του υπουργού είναι η περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ, το οποίο έχει ακόμα αδιευκρίνιστο χαρακτήρα.

Τα υπόλοιπα είναι παλιότερες επαναλήψεις ενός κράματος φιλελεύθερης και κεντροαριστερής φιλοσοφίας.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εγκαίνια χωρίς άδεια λειτουργίας!

Δυο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την «αποκήρυξη» από το βήμα του συνεδρίου του «Εκονόμιστ» -διά στόματος του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου- των αγκυλωμένων για τον ιδιωτικό τομέα υγείας απόψεων του 1983, η επιχειρηματική και κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας έρχεται να δώσει ένα δείγμα γραφής στην πράξη: Το πολυδιαφημισμένο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο» του Γ. Αποστολόπουλου που εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Τα εγκαίνια γίνονται την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις ιδιωτικές κλινικές και ετοιμάζει άλλο ΠΔ για τα Διαγνωστικά Κέντρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μέρα πριν τα εγκαίνια, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η άδεια λειτουργίας που απαιτείται να δοθεί από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν έχει ενημερωθεί για στοιχειώδη πράγματα. Π.χ. με τι γιατρούς και λοιπό προσωπικό θα στελεχωθεί το ιδιωτικό θεραπευτήριο, το είδος των εργασιακών σχέσεων που θα εφαρμόσει, τις σχέσεις και τις συμβάσεις με τα ταμεία, το ύψος των νοσηλίων ή των εισφορών κλπ.

Την ίδια ώρα ο Επιχειρηματικός Ομιλος, για να διαφημίσει τη νέα επιχείρηση στήνει μια χολιγουντιανή φιέστα που ξεκινά από σήμερα με την πραγματοποίηση ημερίδας και ολοκληρώνεται αύριο με τα επίσημα εγκαίνια και την παρέλαση σ' αυτά, γνωστών για το ρόλο τους παραγόντων, όπως ο Μ. Γκορμπατσόφ, ο πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπ. Κουσνέρ , κλπ. Στην ενότητα της ημερίδας (σήμερα Παρασκευή), που έχει τίτλο «Παγκοσμιοποίηση, Ειρήνη και Υγεία», θα μιλήσουν οι εξίσου γνωστοί για τις υπηρεσίες τους στη Νέα Τάξη, Τζ. Μπραδίμας, ο Φ. Ροντρίγκεζ εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στα Ηνωμένα Εθνη, ο Β. Τακάς πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ε. κλπ.

Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τα εγκαίνια του «Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου», ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, διαπιστώνει πως «για μια ακόμη φορά η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις παροχής υγείας, ανοίγει το δρόμο στους "επιχειρηματίες" της υγείας».

Εκτιμά ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο τομέα, ειδικότερα σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και επείγουσας ιατρικής». Σημειώνει πως το καινούριο ιδιωτικό θεραπευτήριο «μέχρι στιγμής στερείται των αναγκαίων προϋποθέσεων λειτουργίας» και απαιτεί «να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των συναδέλφων που θα εργαστούν σ' αυτό».

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως «εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η υγεία είναι και θα πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό και η παροχή της αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Οι όποιες οικονομικές διαστάσεις αυτής της παροχής δεν μπορεί να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς».

Τα νοσοκομεία χρωστούν 200 δισ.

Απ' τα νοσήλια των ταμείων θα πληρώνονται οι προμηθευτές, ανακοίνωσε χτες ο Γ. Δρυς

Στην προ-ΟΝΕ εποχή τα χρέη των νοσοκομείων που έφτασαν τα 195 δισ. δραχμές αντιμετωπίστηκαν το 1997 με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που, ταυτόχρονα, προέβλεπε την υποχρέωση των νοσοκομείων να εξοφλούν τα χρέη τους μέσα σε ενενήντα μέρες.

Ομως η μείωση - που τείνει σε μηδενισμό - της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες τους με την ταυτόχρονη αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων - στα οποία η κυβέρνηση μετακύλησε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων - να καταβάλουν τα νοσήλια, οδήγησε σε νέα χρέη, ύψους 200 δισ. δραχμών, όπως είπε χτες ο Γ. Δρυς στο συνέδριο του «Εκονόμιστ».

Κι ενώ είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι τα χρέη στα νοσοκομεία δημιουργούνται απ' τον οικονομικό στραγγαλισμό της κυβέρνησης, τόσο στα νοσοκομεία όσα και στα ασφαλιστικά ταμεία η μετα-ΟΝΕ αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος - όπως εκφράστηκε χτες απ' τον Γ. Δρυ - προβλέπει τις παλιές συνταγές λιτότητας που βγήκαν στο τραπέζι και πριν τη ρύθμιση των χρεών του 1997.

Τότε λοιπόν η κύρια «εκτός προϋπολογισμού» ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που είχε προβληθεί κατά κόρο - αλλά τελικά δεν προκρίθηκε - ήταν ο δανεισμός των νοσοκομείων για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Χτες ο Γ. Δρυς είπε ότι για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων «εξετάζεται όπως μέρος των λογαριασμών των νοσηλίων που καταβάλλονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία να εκχωρείται στους προμηθευτές έναντι οφειλών, κατά τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα».

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της σκληρής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Ηδη με το νόμο 2789/2000 η κυβέρνηση προβλέπει ότι εφόσον τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξοφλήσουν μέσα σε τρεις μήνες τα νοσήλια που χρωστούν στα νοσοκομεία, τότε τα νοσοκομεία θα μπορούν να πάρουν - μέσω του Λογιστηρίου του Κράτους - τα οφειλόμενα ποσά απ' την κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο που - πάντα - οδηγεί σε άγριες πολιτικές λιτότητας.

Μιλώντας εκτός χειρογράφου ο Γ. Δρυς στο συνέδριο του «Εκονόμιστ» είπε ακόμα ότι - εκτός απ' τον μποναμά του νοσηλίου - μελετάται και η έντοκη απόδοση των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές στα πλαίσια μιας γενικότερης ρύθμισης των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους.

Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το Δημόσιο με τη γραφειοκρατία που τον διακρίνει.

Στο υπόλοιπο μέρος της ομιλίας του ο Γ. Δρυς αναφέρθηκε στην περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων - με γνωστά εν πολλοίς στοιχεία.

Δεσμεύτηκαν παρτίδες εμφιαλωμένων νερών

Με εντολή του υφυπουργού Υγείας - Πρόνοιας Δ. Θάνου δεσμεύτηκαν μεμονωμένες παρτίδες των εμφιαλωμένων νερών «Οθρυς», «Δροσιά», «Κρίνος», και «Προβής - Καραντάνη».

Η δέσμευση έγινε γιατί, μετά από ελέγχους, βρέθηκε μικροοργανισμός ψευδομονάδας πυοκυανικής. Παράλληλα έγινε ενημέρωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για τις περαιτέρω ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ