ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Σε ιδιώτη για 40 χρόνια!

Την παραχώρηση της μαρίνας Λευκάδας σε ιδιώτη, για 40 χρόνια, αποφάσισε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ νομαρχιακή αρχή, με τη συναίνεση της παράταξης της ΝΔ. Με την εν λόγω απόφασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο επιτρέπει ουσιαστικά σε έναν ιδιώτη επενδυτή να κερδοσκοπεί επί μακρόν και μάλιστα σε βάρος της τοπικής αγοράς, καθώς, όπως ομολογήθηκε απροκάλυπτα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, η μαρίνα που θα δημιουργηθεί θα προσελκύει κόσμο από την πόλη.

Στη σχετική συνεδρίαση ψηφίστηκε και οριστικά η διακήρυξη για τους όρους παράδοσης σε ιδιώτη του έργου της "κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Λευκάδας", καθώς κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις των συμβούλων της ΝΔ, οι οποίες αφορούσαν επιμέρους όρους της διακήρυξης και όχι το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διακήρυξη, η Νομαρχία Λευκάδας θα προικοδοτήσει τον ιδιώτη επενδυτή με περίπου έξι δισεκατομμύρια δραχμές, με μοναδικό αντίτιμο ένα ευτελές ενοίκιο το χρόνο. Ο δε ιδιώτης θα βάλει μόνο 5 δισ. δραχμές, ενώ θα θησαυρίζει για 40 χρόνια, καθώς στη μαρίνα προβλέπεται να γίνουν: Ξενοδοχείο, κτίριο πολλαπλών χρήσεων, συγκρότημα με εστιατόριο, αναψυκτήριο, πρακτορεία και εμπορικά καταστήματα, εκθετήριο πώλησης και ενοικίασης σκαφών, συγκρότημα καταστημάτων ναυτιλιακών ειδών, συγκρότημα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και εστιατόρια.

Μόνη... παραφωνία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αποτέλεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Νίκος Σταματέλος,ο οποίος από πολύ πριν είχε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της νομαρχιακής αρχής για την παράδοση της μαρίνας στα μεγάλα συμφέροντα. Με σχετική ανακοίνωσή της η ΝΑΣ καταγγέλλει την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και υπογραμμίζει: "Με την απόφασή τους αυτή, ανοίγουν το δρόμο και για άλλα μεγάλα έργα - υποδομής και παραγωγικά - ώστε να ανατίθενται σε ιδιώτες, με τη "μέθοδο" της συγχρηματοδότησης, προκειμένου να τα εκμεταλλεύονται αποικιοκρατικά για δεκάδες χρόνια, όπως προβλέπει ο γενικότερος σχεδιασμός για την υλοποίηση έργων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".

Λειψυδρία αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη

Καθυστερούν αδικαιολόγητα τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα. Ο Οργανισμός Υδρευσης όχι μόνο αδυνατεί να καλύψει νέες περιοχές, αλλά περικόπτει την υδροδότηση σε άλλες περιοχές

Η αδυναμία παροχής νερού στις δεκάδες οικοδομές που χτίζονται ανατολικά του Δήμου Καλαμαριάς, μετά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης τον τελευταίο χρόνο, επαναφέρει με δραματικό τρόπο το οξύτατο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Η Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ξεκαθαρίζει στους εργολάβους ότι η επιχείρηση δε δεσμεύεται για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην περιοχή ανατολικά του Δήμου Καλαμαριάς πριν το 2002! Ισως όμως να είναι μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα αδυνατεί να υδροδοτεί τις υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές. Αν τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα καθυστερήσουν - κάτι που θεωρείται περισσότερο από βέβαιο - οι κάτοικοι αυτών των καινούριων κτιρίων θα χρειαστεί να χρυσοπληρώνουν για χρόνια το νερό, το οποίο θα είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται με άλλους διάφορους τρόπους. Ηδη σε κάποια οικιστικά συγκροτήματα στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Καλαμαριάς άρχισαν να γίνονται γεωτρήσεις προκειμένου να βρεθεί μια πρόχειρη λύση στο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό όμως, πέρα από το θέμα της κατάργησης κάθε έννοιας ορθολογικής εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων, υπάρχει και το πρόβλημα του ελέγχου που θα πρέπει να υφίσταται το νερό πριν φθάσει στις βρύσες των πολυκατοικιών. Αυτά βέβαια δεν εξασφαλίζονται με τις γεωτρήσεις που αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες. Υπάρχει όμως πρόσφατα και η άρνηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να παραχωρήσει άδειες για γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγείται η κατάσταση στο αδιέξοδο.

Ωστόσο, μέχρι να φθάσει το νερό από τον Αλιάκμονα, δε θα είναι το νερό είδος εν ανεπαρκεία μόνο στις περιοχές που εντάχθηκαν πρόσφατα στο σχέδιο. Ηδη, δίπλα στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, στις εργατικές κατοικίες του Αγ. Ιωάννη καθημερινό είναι το μαρτύριο με την έλλειψη του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να καλύψει τις ανάγκες της η Θεσσαλονίκη χρειάζονται κάθε μέρα 300.000 κυβικά μέτρα, αλλά η ΕΥΑΘ παρέχει μόνο 270.000. Το αποτέλεσμα είναι πολλές περιοχές της πόλης που βρίσκονται σε υψώματα, όπως οι Τούμπα,Καλαμαριά,Ανω Πόλη κ. ά., να δοκιμάζονται συχνά από λειψυδρία. Η ΕΥΑΘ, για να μετριάσει τα προβλήματα στις παραπάνω περιοχές, σταματά την τροφοδοσία νερού σε άλλες περιοχές της πόλης, όπως στο κέντρο. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα τις μέρες που ο πληθυσμός γυρίζει από τις διακοπές και συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα αντιμετωπιστεί ριζικά όταν ολοκληρωθούν τα έργα υδροδότησης από τον Αλιάκμονα, προϋπολογισμού 32,9 δισ. που χρονικά προσδιορίζεται πριν το 2002. Ωστόσο, η πρόοδος των εργασιών είναι από μικρή έως ασήμαντη, γεγονός που κάνει τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Δ. Δημητριάδη να δηλώνει ότι "η Θεσσαλονίκη θα έχει τα πρώτα 150.000 κυβικά νερού από τον Αλιάκμονα το 2003". Χαρακτηριστικά η ολοκλήρωση του αγωγού προσαγωγής από τον ποταμό Αξιό μέχρι το αντλιοστάσιο Σίνδου, που θα έπρεπε να έχει γίνει από τις αρχές καλοκαιριού, έχει παγώσει από το Φλεβάρη. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και σε άλλα τμήματα του έργου, εντείνουν το φάσμα που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον εφιάλτη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα περιορίζεται η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής στον ήδη υφιστάμενο ασφυκτικό αστικό της ιστό.

ΔΕΗ
Σκανδαλώδης συμφωνία για "αγορά" κατασκήνωσης

Παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να αγοράσει τις εγκαταστάσεις, όχι όμως και το οικόπεδο μιας ιδιωτικής κατασκήνωσης και μάλιστα αντί του ποσού του 1,223 δισ. δραχμών

Υπογράφοντας μια σκανδαλώδη συμφωνία, αποκτά η ΔΕΗ κατασκήνωση για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά μένει να απαντήσει η διοίκησή της γιατί θα έπρεπε να ακολουθήσει για το σκοπό αυτό μια σειρά αδιαφανείς διαδικασίες και σε επιλογές που οδηγούν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της επιχείρησης, χωρίς στην ουσία να προηγηθεί διαγωνισμός, προχώρησε στη μίσθωση οικοπέδου για 20 χρόνια στη Ν. Φώκαια Χαλκιδικής αντί του εξωφρενικά μεγάλου ποσού των 1,223 δισ. δραχμών. Και ενώ η ΔΕΗ με προηγούμενή της διακήρυξη ζητούσε την αγορά κατασκήνωσης, προχώρησε στην αγορά μόνο των εγκαταστάσεων, χωρίς να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο υπάρχουν τα κτίσματα, δηλαδή στην ουσία νοικιάζει την κατασκήνωση. Στους ιδιώτες που πωλούν τα κτίσματα καταβάλλει 950 εκατ. ενώ τα συνολικά έξοδα για να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν 301 εκατ. Τους χαρίζει δηλαδή 350 εκατ.

Το ιστορικό αυτής της ιστορίας έχει ως εξής: Ενα οικόπεδο 20 περίπου στρεμμάτων, που ανήκε στο υπουργείο Γεωργίας, παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Ν. Φώκαιας προκειμένου να γίνει Αθλητικό Κέντρο. Αντί η κοινότητα να κατασκευάσει αυτές τις εγκαταστάσεις νοίκιασε το χώρο για 25 χρόνια σε ιδιώτες που συνέστησαν την εταιρία "ΚΟΜΒΟΣ ΑΕ" προκειμένου να φτιάξουν κατασκήνωση. Η εταιρία άρχισε την ανέγερση εγκαταστάσεων, όχι μόνο στην παραπάνω έκταση, αλλά και στα 30 περίπου στρέμματα δάσους που καταπάτησε. Σημειώνεται ότι γι' αυτή την καταπάτηση το Δασαρχείο υπέβαλε μηνύσεις και το δικαστήριο αποφάσισε την αποπομπή των καταπατητών, ενώ εκκρεμεί απόφαση κατεδάφισης των κτισμάτων.

Το ΔΣ της ΔΕΗ το 1997 και στη συνέχεια τον επόμενο χρόνο προχώρησε σε διακήρυξη για την αγορά κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, σημειώνοντας ότι η αγορά αυτή θα αφορά έκταση και εγκαταστάσεις κατασκήνωσης, δυναμικότητας 500 παιδιών και άνω. Για την κατασκήνωση της εταιρίας "ΚΟΜΒΟΣ" δύο επιτροπές της ΔΕΗ αποφάνθηκαν αρνητικά για την προσφορά της. Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Στέγασης βρήκε εξωφρενικά υψηλή την τιμή που ζητούσε για τη μίσθωση η εταιρία, ενώ η Διεύθυνση Δικαστικού της επιχείρησης συνέστησε να μην "μπλέξει" η ΔΕΗ με τη συγκεκριμένη εταιρία, αφού εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις για καταπατήσεις κλπ. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έλαβε υπόψη της τις παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες και, χωρίς διαγωνισμό πλέον, αντιφάσκοντας και στην ίδια την προκήρυξή της, αποφάσισε να αγοράσει το ακίνητο χωρίς να αγοράσει το οικόπεδο στο οποίο είναι κτισμένο το ακίνητο. Η τιμή αγοράς αυτών των κτισμάτων προσδιορίστηκε στα 950 εκατ. δραχμές, όταν με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρίας το κόστος κατασκευής τους ήταν 301 εκατ. Ακόμη η ΔΕΗ καταβάλλει 273 εκατ. δραχμές στο Δήμο Κασσανδρείας - όπου ανήκει τώρα η Ν. Φώκαια - για την ενοικίαση για 20 χρόνια του οικοπέδου. Συνολικά θα καταβάλει 1,223 εκατ. δραχμές για ενοικίαση κατασκήνωσης, όταν υπήρχε προσφορά, όχι για ενοικίαση αλλά για αγορά κατασκήνωσης τετραπλάσιας δυναμικότητας στην ίδια περιοχή της Χαλκιδικής προς 1,230 εκατ.

Να σημειώσουμε ότι στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου εστάλη πλήρης φάκελος για την παραπάνω υπόθεση. Ο υπουργός ως άμεσα ιεραρχικά υπεύθυνος ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι οποίες όμως δε δόθηκαν μέχρι τώρα.

Τώρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ ζητούν από τη διοίκηση της επιχείρησης να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν να προχωρήσει σ' αυτή τη χαριστική πράξη.

Περίεργη κλοπή σάκων των ΕΛΤΑ

Αλλη μια περίεργη κλοπή σάκων των ΕΛΤΑ σημειώθηκε χτες τη νύχτα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από την επαρχία στα κεντρικά γραφεία στην Καλλιθέα.

Από την Αστυνομία δεν είχε γίνει γνωστό το ακριβές ποσό των χρημάτων που έκαναν φτερά, από τα ΕΛΤΑ έκαναν όμως λόγο για απώλεια 100 εκατομμυρίων δραχμών περίπου. Οπως κατήγγειλε στην αστυνομία, ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Ψαράς, τρεις άγνωστοι του έκλεισαν το δρόμο στη συμβολή της Καλλιρρόης με τη λεωφόρο Συγγρού και τον ανάγκασαν να κατευθυνθεί με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη. Εκεί οι δράστες τον γρονθοκόπησαν, του έριξαν σπρέι στα μάτια και απέσπασαν 28 δέματα με άγνωστο περιεχόμενο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ΙΧ αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Ο υπάλληλος είχε παραλάβει συνολικά 48 σάκους από τον σταθμό εμπορευμάτων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στο Ελληνικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα είχαν χαθεί πάλι σάκοι με χρήματα, κατά τη διάρκεια της αποστολής τους από τη Μύκονο στην Αθήνα, με πτήση της "Ολυμπιακής".

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
Διαψεύδει τον Ευ. Γιαννόπουλο για τις φυλακές

Την αντίθεσή της με την ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος στην Ανδρίτσαινα εκφράζει γι' άλλη μια φορά η τοπική δημοτική αρχή, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι εργασίες, που άρχισαν στις 24 Ιούνη, θα συνεχιστούν κανονικά και ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι ματαίωσης του έργου.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον Τύπο, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Γ. Σγούρος αναφέρει ότι "είναι ανακριβής ο ισχυρισμός του υπουργού πως ο πλησιέστερος αρχαιολογικός χώρος είναι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα σε απόσταση 18 χλμ. από την περιοχή ανέγερσης των φυλακών", αφού "σε απόσταση μόλις 3 χλμ. υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του ναού της Αθηνάς (Αλιφείρα), ο οποίος μάλιστα φυλάσσεται από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα δε με τις ισχύουσες διατάξεις, η ύπαρξη του ναού αυτού καθιστά παράνομη την ανέγερση των φυλακών στον προβλεφθέντα χώρο".

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας σημειώνει, επίσης, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο έργο είναι κοινωνικό, ενώ η θυγατρική εταιρία του ίδιου υπουργείου, που το έχει αναλάβει, σε επιστολή της προς το Δήμο, το χαρακτηρίζει "έντονα αναπτυξιακό". Επισημαίνει, τέλος, ότι "σε αντίθεση με τα ρητώς προβλεπόμενα από το νόμο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής να εκφέρουν τη γνώμη τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου" και ότι "οι λαϊκές συνελεύσεις έχουν αποφασίσει με άψογες διαδικασίες τη διενέργεια δημοψηφίσματος" για το θέμα αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ