ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Απαιτούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την τηλεκπαίδευση

RIZOSPASTIS

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί απαιτούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την τηλεκπαίδευση, υπογράφοντας κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολιγομελής αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, για να επιδώσει το κείμενο διαμαρτυρίας και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν και συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος», Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Λευκάδας, Ικαρίας, οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου, καθώς και η Ενωση Φιλολόγων νομού Ηρακλείου. Κάλεσμα στήριξης απευθύνει και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. Να σημειωθεί ότι μέχρι χτες το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί κοντά στις 4.500 υπογραφές.

«Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για τη μόρφωση των παιδιών μας», σημειώνεται στο κείμενο των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα απαιτούν από το υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις τους.

Συγκεκριμένα:

- Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιντερνετ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.

- Δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας, στελεχωμένη με όλο το αναγκαίο προσωπικό, που θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου ή με δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και θα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς σε σταθερή βάση.

- Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και υλικό για όλες τις ηλικίες.

- Λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

- Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.

- Να δοθεί ξεκάθαρη οδηγία από το υπουργείο, με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα, π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.ά., στην προσπάθεια των συναδέλφων να στηρίξουν τους μαθητές.

- Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές υπογράφουν το κάλεσμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Πάνω από 450 είναι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα - κείμενο υπογραφών που διακινείται εδώ και λίγες μέρες από συνδικαλιστές και άλλα μέλη και φίλους του ΚΚΕ από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται.

«Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού! Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!».

Σε αυτό το κάλεσμα αλληλεγγύης, παρέμβασης και διεκδίκησης έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, ενώ ξεχωρίζει η ανταπόκριση δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού.

Οπως σημειώνεται, «μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή! Ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των υγειονομικών!». Καλούν όσους δουλεύουν στις βιοϊατρικές επιστήμες να συμβάλουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στις απαραίτητες ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και στους κάθε λογής ελέγχους και ό,τι άλλο χρειάζεται. Ακόμα, καλούν την πολιτεία να τους εντάξει άμεσα στον κρατικό σχεδιασμό και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων να διαθέσουν όλες τις υποδομές των ιδρυμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές και τους συναδέλφους μας!», δηλώνουν, διεκδικώντας μέτρα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των σπουδών στα ιδρύματα.

«Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας!», καλώντας να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης και της διαφώτισης του λαού.

«Απευθύνουμε σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, νέους επιστήμονες κάλεσμα αλληλεγγύης, συστράτευσης κι αγώνα, για να βγει ο λαός μας πιο δυνατός! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας να μπουν μπροστά στην οργάνωση της συλλογικής μέριμνας και διεκδίκησης για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Με πνεύμα ευθύνης μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί

Ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση στις συνθήκες της πανδημίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση σε συνθήκες επιδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της βοήθειας, ιδίως προς εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο. «Με πνεύμα ευθύνης και με όπλο τη συλλογικότητα μένουμε δυνατοί κι όχι σιωπηλοί!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αναφέρουν ότι «η υγειονομική κρίση ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τις σοβαρότατες αδυναμίες του συστήματος Εκπαίδευσης και Υγείας στην αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά όχι μόνο, καταστάσεων». Οι αδυναμίες αυτές, όπως καταγγέλλουν, πηγάζουν «από τις πολιτικές εμπορευματοποίησης και εκχώρησης σημαντικών για τη λειτουργία τους αρμοδιοτήτων/υπηρεσιών στις "δυνάμεις της αγοράς"».

Το ΔΣ του Συλλόγου ζητά να υλοποιηθούν αναγκαία πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν η υγεία και τα δικαιώματα των πανεπιστημιακών δασκάλων, των ερευνητών, των υπόλοιπων εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των φοιτητών. Οπως να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες απολυμάνσεις, να διατεθούν με έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος οι πόροι για την άμεση προμήθεια των απαραίτητων υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, να ενισχυθούν με νέο προσωπικό οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και τεχνικής υποστήριξης. Ζητούν να διασφαλιστεί η καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων διδασκόντων και να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αναφέρονται επίσης στην τηλεκπαίδευση για αυτές τις δεδομένες συνθήκες, τονίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη, για επέκταση μερική ή ολική αυτών των επιλογών και εκτός της έκτακτης συγκυρίας, τους βρίσκει αντίθετους.

Τέλος, διεκδικούν ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους για όλους τους φοιτητές μετά την επιστροφή στην κανονική πανεπιστημιακή λειτουργία και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να αναπληρωθεί το χαμένο διδακτικό έργο. Να δοθούν παροχές σε φοιτητές, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά από το επιπλέον χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του εξαμήνου (π.χ. επιδότηση ενοικίου). Να υπάρξει παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων διδασκόντων για όσο χρόνο χρειαστεί με εγγυήσεις για την κανονική καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στις σπουδές και στη δουλειά

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης. Εκφράζει τον σοβαρό προβληματισμό για τους όρους υπό τους οποίους διεξάγονται τα διαδικτυακά μαθήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν την εργασία, π.χ. για τους σπουδαστές που θα δούλευαν σεζόν το επόμενο διάστημα και τελικά μένουν και χωρίς επίδομα, αν και αποτελεί σημαντικό εισόδημα για να τα βγάλουν πέρα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. 'Η για το αν τηρείται από όλες τις επιχειρήσεις η διακοπή της πρακτικής άσκησης.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ απαιτεί:

Να παρθούν από το υπουργείο Παιδείας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Εκπαίδευση. Να μη συνενώνονται τμήματα στις τηλεδιασκέψεις.

Να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019 - 2020 για τους σπουδαστές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, την πρόσληψη καθηγητών με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, την αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΔΙΕΚ.

Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις) μόλις ανοίξουν οι σχολές. Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα ΔΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσουν ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.

Με κρατική χρηματοδότηση άμεσα να αναβαθμιστούν εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στην απεργία στην Ιόνιο Σχολή

Οι εκπαιδευτικοί της Ιονίου Σχολής προχώρησαν σε απεργία, απέχοντας από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, απαιτώντας να τους καταβληθεί πλήρως ο μισθός του Μάρτη, όπως έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις 25 Μάρτη.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απεργία σε έναν δύσκολο εργασιακό χώρο, αυτόν της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, όπου το ζήτημα των καθυστερημένων επί μήνες πληρωμών δεν αφορά μόνο την παρούσα κατάσταση, αλλά τείνει να γίνει κανόνας στα ιδιωτικά σχολεία. Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά η απεργία στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός και ιδιαίτερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στην Ιόνιο Σχολή, όπως και όλων των συναδέλφων στην ιδιωτική Εκπαίδευση που αντιστέκονται στις κυβερνητικές πολιτικές και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Καταγγέλλει ακόμα την απόφαση πολλών σχολαρχών να υπάγουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, ενώ οι δάσκαλοι των παιδιών στα σχολεία αυτά, όπως και στα δημόσια, εξακολουθούν να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο εξ αποστάσεως. Επισημαίνει, τέλος, ότι οι σχολάρχες κοροϊδεύουν όταν μιλάνε για κατάρρευση των εσόδων, αφού είναι γνωστό ότι η συμφωνία για τα δίδακτρα στα σχολεία γίνεται σε ετήσια και όχι μηνιαία βάση, ενώ αρχές Μάρτη έχει εισπραχθεί είτε το μεγαλύτερο μέρος των διδάκτρων είτε το σύνολό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ