Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Με πνεύμα ευθύνης μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί

Ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση στις συνθήκες της πανδημίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την εκπαίδευση σε συνθήκες επιδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της βοήθειας, ιδίως προς εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο. «Με πνεύμα ευθύνης και με όπλο τη συλλογικότητα μένουμε δυνατοί κι όχι σιωπηλοί!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αναφέρουν ότι «η υγειονομική κρίση ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τις σοβαρότατες αδυναμίες του συστήματος Εκπαίδευσης και Υγείας στην αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά όχι μόνο, καταστάσεων». Οι αδυναμίες αυτές, όπως καταγγέλλουν, πηγάζουν «από τις πολιτικές εμπορευματοποίησης και εκχώρησης σημαντικών για τη λειτουργία τους αρμοδιοτήτων/υπηρεσιών στις "δυνάμεις της αγοράς"».

Το ΔΣ του Συλλόγου ζητά να υλοποιηθούν αναγκαία πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν η υγεία και τα δικαιώματα των πανεπιστημιακών δασκάλων, των ερευνητών, των υπόλοιπων εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των φοιτητών. Οπως να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες απολυμάνσεις, να διατεθούν με έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος οι πόροι για την άμεση προμήθεια των απαραίτητων υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, να ενισχυθούν με νέο προσωπικό οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και τεχνικής υποστήριξης. Ζητούν να διασφαλιστεί η καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων διδασκόντων και να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αναφέρονται επίσης στην τηλεκπαίδευση για αυτές τις δεδομένες συνθήκες, τονίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη, για επέκταση μερική ή ολική αυτών των επιλογών και εκτός της έκτακτης συγκυρίας, τους βρίσκει αντίθετους.

Τέλος, διεκδικούν ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους για όλους τους φοιτητές μετά την επιστροφή στην κανονική πανεπιστημιακή λειτουργία και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να αναπληρωθεί το χαμένο διδακτικό έργο. Να δοθούν παροχές σε φοιτητές, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά από το επιπλέον χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του εξαμήνου (π.χ. επιδότηση ενοικίου). Να υπάρξει παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων διδασκόντων για όσο χρόνο χρειαστεί με εγγυήσεις για την κανονική καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ