Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ
Κυβέρνηση και κεφάλαιο μεθοδεύουν τη νέα αντιλαϊκή θύελλα

Ενώ συνεχίζεται η λειτουργία μεγάλων χώρων δουλειάς και ήδη οι εργαζόμενοι φορτώνονται τη χασούρα της μεγαλοεργοδοσίας

Ενώ η κυβέρνηση Κόντε παραμένει θεατής στη λειτουργία μεγάλων χώρων δουλειάς, που αποδεδειγμένα έχουν μετατραπεί σε εστίες διασποράς της επιδημίας, οι εργαζόμενοι «λούζονται» καθημερινά την «προσαρμογή» του εργασιακού περιβάλλοντος στις νέες ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο αεροδρόμιο της Ρώμης ανακοινώθηκε και επίσημα ότι εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου κορονοϊού, παρά τη μειωμένη κίνηση αεροσκαφών, για τη συνέχιση της οποίας δεν είχαν παρθεί μέτρα προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων. Ετσι συνέχιζαν να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Το ένα από τα κρούσματα νοσηλεύεται ήδη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αντίστοιχα, με όρους «όσο το δυνατόν χαμηλότερου κόστους» για τα δημόσια ταμεία και όχι με βάση τις αυξημένες ανάγκες υπεράσπισης της δημόσιας υγείας «καλύπτονται» και οι αυξημένες ανάγκες σε οδηγούς ασθενοφόρων. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), ενώ πριν από την εκδήλωση της επιδημίας είχε γίνει προκήρυξη για την επάνδρωση των θέσεων, οι αρχές τελικά την «πάγωσαν» και αντί να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κάλεσαν συνταξιούχους να δουλέψουν. Εχουν φτάσει στο σημείο - σύμφωνα με τα συνδικάτα - να αναγκάζουν τραυματιοφορείς να οδηγούν, συχνά χωρίς δίπλωμα (!) αλλά και μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το απαραίτητο προσωπικό του ασθενοφόρου, από 3 σε 2 άτομα.

Στη γαλλο-ιταλική εταιρεία ST (στη βόρεια επαρχία Λομβαρδία) που φτιάχνει ημιαγωγούς και μικροτσίπ και συνέχιζε να λειτουργεί, ένας εργαζόμενος που είχε προσβληθεί από τον ιό τελικά υπέκυψε.

Στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της Ρώμης οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα αμείβονται μόνο με το 80% του κανονικού τους μισθού (στο πλαίσιο των νέων «έκτακτων οικονομικών μέτρων»), ενώ η εταιρεία (ATAC) που το διαχειρίζεται ανήκει στο δήμο και κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν το 100%.

Σε μια σειρά από άλλες εταιρείες, η εργοδοτική επιθετικότητα καλπάζει, με επιβολή τηλεργασίας, αδειών άνευ αποδοχών κ.λπ., ενώ τα κέρδη που οι επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει μόνο τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια...

Κι ενώ οι μεγαλοεργοδότες αγωνιούν για το αν θα μειωθούν τα δυσθεώρητα πλούτη τους, οι εργαζόμενοι βλέπουν να χάνεται ή να πετσοκόβεται το μοναδικό μεροκάματο με το οποίο πάλευαν να καλύψουν βασικές ανάγκες: Ενας 26χρονος Ιταλο-Σενεγαλέζος έβαλε τέλος στη ζωή του προχτές το βράδυ, λίγο αφού η εργοδοσία του σε μια αλυσίδα τροφίμων στο Μιλάνο του ανακοίνωσε ότι απολύεται γιατί έπεσαν οι πωλήσεις της...

Και ο Κόντε ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε χτες ότι παρατείνονται τουλάχιστον μέχρι τις 13 Απρίλη τα μέτρα περιορισμού (μετακινήσεων κ.τ.λ.) για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους «εταίρους» επανήλθε στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ: «Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από αυτήν την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και η ενιαία απάντηση θα μας επιτρέψει να ανταγωνιστούμε καλύτερα. Υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσει το αντιευρωπαϊκό ρεύμα, οι εθνικιστικές τάσεις στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία και αλλού θα διογκωθούν...». Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD σχολίασε - αναφερόμενος στην άρνηση πολλών ηγετών χωρών-μελών της ΕΕ για την έκδοση «κορονο-ομολόγων» - ότι «δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας» και συμπλήρωσε ότι «το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη της Ιταλίας... Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων».

Από τη δική του μεριά, ο ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «η Ιταλία ζητά να μπορεί να δαπανήσει όσα χρήματα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης» και επανέλαβε ότι η χώρα του «χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να μοιραστεί κινδύνους και ευκαιρίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Είπε ακόμα ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν λειτούργησε στην περίπτωση της Ελλάδας. Αναλογιστείτε... Ο ΕΜΣ είναι ένας τρόπος να πούμε στις χώρες "σας προσφέρουμε ένα εργαλείο, μετά όμως φροντίστε μόνες τα προβλήματά σας". Εμείς, από την άλλη πλευρά, προτείνουμε στα ευρωπαϊκά κράτη να μοιραστούν τους κινδύνους σήμερα, ώστε να μοιραστούν (και) τις ευκαιρίες αύριο».

Ας καταγραφούν οι προβληματισμοί και του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (που έφυγε από το Δημοκρατικό Κόμμα και ίδρυσε νέο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα), για τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να ξανανοίξουν εργοστάσια, μαγαζιά και σχολεία, «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό ίσως 1-2 χρόνια, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες», με «λιγότερη σωματική επαφή» κ.λπ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, χαρακτήρισε ρεαλιστική την πρόβλεψη για μείωση φέτος κατά 6% του ΑΕΠ λόγω της επιδημίας και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η οικονομία μπορεί να στοχεύει σε μια ισχυρή ανάκαμψη». Μίλησε μάλιστα για νέο πακέτο μέτρων στήριξης για την οικονομία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, «σημαντικά μεγαλύτερο» από το πακέτο ύψους 25 δισ. ευρώ που «πέρασε» το Μάρτη και που βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά. Η Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων ισχυρίστηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί και κατά 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ