Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέος πακτωλός για τη διαχείριση της «δομικής κρίσης»

Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες γύρω από τις μορφές των κρατικών παρεμβάσεων για τη στήριξη και τη διάσωση επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην τηλε-συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη με ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο αυτό θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, ενώ πίσω από την «κουρτίνα» η συζήτηση εστιάζει στους εποπτικούς ελέγχους που θα διενεργούν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» αναφορικά με τους αποδέκτες και τη μοιρασιά των ποσών αυτών από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η προσπάθεια συμβιβασμού στο πλαίσιο της Ευρωζώνης περιλαμβάνει προτάσεις όπως η «αναβάθμιση» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έτσι ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερα κεφάλαια για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων καθώς επίσης και η άμεση αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων του ESM.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg» τάχθηκε με τη θέση για έκδοση ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως ο ESM διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά υπό όρους οι πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και «δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες», συμπληρώνοντας ότι «η έκδοση κοινών ομολόγων αποτελεί την ενδεδειγμένη κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού».

Ταυτόχρονα, ο Γ. Στουρνάρας αναφορικά με τους κινδύνους που εμφανίζονται στο προσκήνιο εστιάζει στη διόγκωση του κρατικού χρέους καθώς και στους ισολογισμούς των τραπεζών από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», λέγοντας ότι «η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία. Πρέπει να αποδειχθεί ότι το ίδιο πνεύμα ευελιξίας και ρεαλισμού θα επιδείξουν και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο φόντο, κι ενώ η κυβέρνηση αρνείται μέχρι και τώρα να νομοθετήσει το πάγωμα δανείων, ακόμα και το σταμάτημα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών οι κυβερνητικοί κύκλοι για να καλλιεργήσουν προσδοκίες κάνουν διαρροές περί «συμφωνιών κυρίων» με τους τραπεζίτες και περί «αιτημάτων» στους δανειστές για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σε ρότα κατρακύλας

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να επεκταθούν σε βάθος χρόνου και στο σύνολο των τομέων της οικονομίας».

Αυτό επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην «Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας», όπου καταγράφεται η ραγδαία επιδείνωση των «οικονομικών προσδοκιών» τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, η υποχώρηση του δείκτη στην Ευρωζώνη είναι η ισχυρότερη μηνιαία μεταβολή από το 1985 και οφείλεται στην έντονη εξασθένιση της κατανάλωσης. Οσον αφορά τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε εντονότερα στην Ιταλία, στη Γερμανία και ηπιότερα στη Γαλλία, στην Ολλανδία και την Ισπανία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, σε πολλές χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηματολογίων της έρευνας συλλέχθηκε πριν από την εφαρμογή μέτρων καθολικής απαγόρευσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία «επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφεται σε όλους τους τομείς. Εντονότερη είναι η υποχώρηση στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, με εξαίρεση τα Τρόφιμα - Ποτά, όπου καταγράφεται μικρή άνοδος», σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί το ΙΟΒΕ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον «αφρό» οι μεγάλες αντιθέσεις για τα πακέτα διάσωσης των επιχειρηματικών ομίλων (2020-03-27 00:00:00.0)
Βαριά η σκιά της καπιταλιστικής κρίσης (2013-02-22 00:00:00.0)
Ευρωανταγωνισμοί και κλιμακούμενα αδιέξοδα (2011-11-26 00:00:00.0)
Δυναμώνει ο καυγάς για τον επιμερισμό της ζημιάς (2011-08-20 00:00:00.0)
Ενθερμοι θιασώτες της «οικονομικής διακυβέρνησης» (2011-08-18 00:00:00.0)
Εριδες για τα μάτια της ντόπιας πλουτοκρατίας (2011-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ