Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΛΟΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Διπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στα 40 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, και ενώ ακόμα εκκρεμούν αποτελέσματα από τους ελέγχους που έχουν γίνει, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, το οποίο με συνολικά 383 επιβαίνοντες παραμένει αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά, εκεί όπου βρίσκεται από τις 21 Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 383 επιβαίνοντες βρίσκονται 33 Ελληνες ναυτεργάτες, που αποτελούν και το πλήρωμα του πλοίου. Εκτός από το πλήρωμα, οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι ναυτεργάτες διαφόρων εθνικοτήτων. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ισπανία, όπου θα γινόταν η αποβίβαση των ναυτεργατών, λόγω κορονοϊού όμως του απαγορεύτηκε ο κατάπλους στην Ισπανία, όπως και στην Τουρκία στη συνέχεια. Τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και έμεινε στη ράδα του Πειραιά.

Το πρώτο κρούσμα, ένας 73χρονος Ελβετός, εντοπίστηκε στις 29 Μάρτη και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ένας ακόμα επιβαίνων, ένας 34χρονος Ινδονήσιος.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επιβιβάστηκε στο πλοίο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος και πήρε δείγματα, όχι όμως από όλους τους επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα, δείγματα λήφθηκαν μόνο από 27 επιβαίνοντες, καθώς αυτοί κρίθηκαν ως πιο επικίνδυνοι λόγω των επαφών τους με το πρώτο κρούσμα. Ωστόσο τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη έδειξαν ότι 20 από τα 27 δείγματα βρέθηκαν θετικά!

Μετά από αυτό, τελικά λήφθηκε δείγμα από όλους τους επιβαίνοντες, των οποίων τα αποτελέσματα, κατά τον Σ. Τσιόδρα, αναμένονται.

Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και υπουργείου

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ήδη με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, με επιστολή τους στον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και όλους τους αρμοδίους είχαν αναδείξει την ανάγκη το πλοίο να προσδέσει άμεσα στο χώρο της κρουαζιέρας, να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ και να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, όχι μόνο το πλοίο μέχρι και χτες το βράδυ παρέμενε αγκυροβολημένο στη ράδα, αλλά χτες το πρωί, στο πλαίσιο παρέμβασης που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο υπουργός αρνήθηκε να τους συναντήσει!

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία καταγγέλλουν τη στάση του υπουργού και τονίζουν ότι «φέρει την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση των κρουσμάτων στο καράβι, ενώ επιδεικτικά έχει αγνοήσει τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού στο κλάδο των ναυτεργατών».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «στη θέση που βρίσκεται το καράβι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι στην ασφαλή λειτουργία του καραβιού, των μηχανημάτων του, σε περίπτωση που νοσήσουν μέλη του μηχανοστασίου και συνολικά του πληρώματος».

Επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της κρουαζιέρας, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, απαιτώντας επιπλέον τώρα «το καράβι να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε μεγάλους κινδύνους εκτίθενται οι εργαζόμενοι λόγω της έλλειψης μέτρων (2021-03-30 00:00:00.0)
Τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα (2020-05-07 00:00:00.0)
Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε 73χρονος επιβαίνων (2020-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ