Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γοργοί ρυθμοί εξάπλωσης σε πολλές χώρες

Copyright 2020 The Associated

Πολύ γοργά αυξάνονται οι νοσούντες από τον κορονοϊό SARS-COV-2 σε παγκόσμια κλίμακα και σύντομα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Εστία της πανδημίας παραμένει η Ευρώπη, αλλά οι ρυθμοί εξάπλωσης είναι μεγαλύτεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τώρα ξεκινάει ουσιαστικά η εξάπλωση στη χώρα, αξιωματούχοι αναγνώριζαν από χτες ότι ήδη εξαντλείται το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, δείχνοντας και τη γύμνια στο ζήτημα της δημόσιας Υγείας στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο.

Η συνολική εικόνα διεθνώς έχει ως εξής: Τα κρούσματα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έφταναν τις 912.068 και οι νεκροί τις 45.540.

Στις ΗΠΑ θύματα και κρούσματα είχαν φτάσει τις 4.516 και 205.036, από 3.431 και 176.518 που έγραφε ο «Ριζοσπάστης» χτες.

Στην Ιταλία, αντίστοιχα, 13.155 και 110.574 από 12.428 και 105.792.

Στην Ισπανία 9.053 και 102.136 από 8.269 και 94.417.

Στη Γαλλία 3.523 και 52.128 από 3.024 και 44.550.

Στη Βρετανία 2.352 και 29.474 από 1.789 και 25.150.

Στη Γερμανία 853 και 76.544 από 682 και 68.180.

Στην Ολλανδία τα θύματα είχαν φτάσει τα 1.173 από 864.

Στην Κίνα 3.312 και 81.554, από 3.305 και 81.518.

Στο Βέλγιο αίσθηση έχει προκαλέσει η απώλεια 12χρονης από την ασθένεια (πρόκειται για περαστικό θανάτου εφήβου, έχουν σημειωθεί και άλλα με εφήβους και παιδιά σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα). Αυτά τα περιστατικά, που δεν είναι τόσο συχνά, ανησυχούν τους επιστήμονες. Οπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Στίβεν Βαν Γκουτ, «το 12χρονο κορίτσι που έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα είχε τρεις μέρες πυρετό, μετά η υγεία της επιδεινώθηκε ξαφνικά» και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν επιπλοκές, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο για τους νέους, δεν γνωρίζουμε γιατί μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Είναι σημαντικό τέτοια συμβάντα να εξετάζονται κατά περίπτωση». Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Βέλγιο προσέγγιζαν τις 14.000 και περισσότεροι από 800 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Πάνω από το 90% των θυμάτων ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε ότι η πανδημία είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέροντας ότι είναι «ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου που αφορά τους πάντες και ο οικονομικός αντίκτυπος που οδηγεί σε μια πρωτοφανή ύφεση στο πρόσφατο παρελθόν». Επίσης, είπε ότι «απέχουμε πολύ από το να έχουμε ένα παγκόσμιο σύστημα για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν την ασθένεια», λες και η αντιμετώπιση της κατάστασης στις καπιταλιστικά αναπτυγμένες χώρες είναι ανάλογη των δυνατοτήτων και των αναγκών, για να καταλήξει σε ευχολόγια ότι «κινούμαστε σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και να κάνουμε περισσότερα εάν θέλουμε να νικήσουμε την ασθένεια και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Συστάσεις για τις «διατροφικές αλυσίδες»

Στο μεταξύ, χτες, οι επικεφαλής της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εκτίμησαν ότι υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω των επιπτώσεων που υπάρχουν για το παγκόσμιο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε κοινή ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία για την «επιβράδυνση της κυκλοφορίας εργαζομένων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας» και για τις «καθυστερήσεις εμπορευματοκιβωτίων στα σύνορα που προκαλούν φθορές στα προϊόντα και αύξηση της διατροφικής σπατάλης». Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται γενικόλογα η ανάγκη «προστασίας» των μισθωτών που απασχολούνται στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, των εργατών που εργάζονται στην αγροδιατροφική βιομηχανία και εκείνων στη διανομή, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού στον τομέα» και να «διατηρηθούν οι αλυσίδες διατροφικού εφοδιασμού». Συστήνεται ότι «όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των συμπολιτών τους, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν πως το σύνολο των εμπορικών μέτρων δεν διαταράσσει την αλυσίδα διατροφικού εφοδιασμού» και ότι «η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως η απόκρισή μας απέναντι στην επιδημία του Covid-19 δεν δημιουργεί, με αθέλητο τρόπο, αδικαιολόγητες ελλείψεις βασικών προϊόντων και δεν επιδεινώνει την πείνα και τον υποσιτισμό».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Ποιος μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανιών και στους παραπάνω κλάδους, με τρόπο που δεν θα μετατραπούν σε εστίες εξάπλωσης της επιδημίας; Τι μπορεί να «τιθασεύσει» την ασυδοσία των μεγαλοκαπιταλιστών - ιδιοκτητών τους που σε συνθήκες «μη έκτακτες» αδιαφορούν για μια σειρά από κανόνες ασφάλειας και υγιεινής - με πολλούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και φυσικά και τους πελάτες - και τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, νοιάζονται μόνο για τα ούτως ή άλλως δυσθεώρητα κέρδη τους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ