Πέμπτη 2 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αποκλεισμοί και από τα ελάχιστα που προβλέπονται για τους εργαζόμενους
Στους οικοδόμους

Τον αποκλεισμό χιλιάδων οικοδόμων που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο λόγω της επιδημίας, από το επίδομα των 800 ευρώ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι οικοδόμοι δεν καλύπτονται από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 30/3 και εξειδικεύτηκαν με ΠΝΠ στις 31/3, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τις οποίες διαβεβαίωνε για το αντίθετο.

«Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης χιλιάδων οικοδόμων που θα διαπιστώσουν στην πράξη ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είναι παρά "αέρας κοπανιστός"», τονίζει η Ομοσπονδία, που έχει καταθέσει και σχετικό υπόμνημα στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και εξηγεί ότι αποκλείονται «χιλιάδες συνάδελφοι οικοδόμοι που απασχολούνται στην απλή ιδιωτική κατασκευή (κατασκευή κατοικιών, μερεμέτια, επισκευές, ανακαινίσεις κατοικιών, μονώσεις σε ιδιωτικές κατοικίες και κατασκευές κ.ά.) που δουλεύουν ως απλοί μεροκαματιάρηδες».

Στους μεταλλεργάτες

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την οικονομική στήριξη εκατοντάδων μεταλλεργατών και μακροχρόνια ανέργων αναδεικνύουν σε κοινή επιστολή τους το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών απευθυνόμενα στους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης αποκλείουν εκατοντάδες μεταλλεργάτες που απασχολούνται έκτακτα και έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα. Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση για τους μακροχρόνια ανέργους, που και αυτοί αποκλείονται από κάθε μηχανισμό στήριξης της ζωής τους.

Σε δημοσκοπικές εταιρείες

Παρέμβαση στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και στον εργοδοτικό φορέα (ΣΕΔΕΑ) έκανε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας για τον άδικο και απαράδεκτο αποκλεισμό από το έκτακτο βοήθημα όσων εργάζονται με τίτλο κτήσης/σύμβαση έργου σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ζητώντας την ένταξή τους στη ρύθμιση. Αντίστοιχα, απαιτεί από τον ΣΕΔΕΑ να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να δηλώσουν οι εταιρείες στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους ως δικαιούχους του βοηθήματος.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοσκοπήσεις και την έρευνα αγοράς «έχουν πάψει να εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων διατηρώντας το άθλιο καθεστώς της δουλειάς με το κομμάτι, με τίτλους κτήσης, συμβάσεις έργου».

Στην «κοινωφελή» εργασία

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε δήμους και Περιφέρειες μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας δεν δικαιούνται να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Αυτό προκύπτει από την καταγγελία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας πως τους «στερεί το δικαίωμα λήψης των αδειών "ειδικού σκοπού" ή ένταξής τους στις "ευπαθείς" ομάδες, ακόμα και τη δυνατότητα να ενταχθούν στις βάρδιες που είναι οι συνάδελφοί τους για να μην παρατηρείται συνωστισμός στους χώρους δουλειάς». Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να προκηρύξει την πρόσληψη 36.500 χιλιάδων εργαζομένων στην «κοινωφελή» εργασία...

Στην Αλεξανδρούπολη

Να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ειδικού σχολείου Αλεξανδρούπολης απαιτεί από την κυβέρνηση το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Το πρόβλημα υπάρχει γιατί ο ΚΑΔ του Συλλόγου Γονέων, στον οποίο ανήκει το σχολικό λεωφορείο, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα που έχει αναρτήσει το υπουργείο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ