Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενθερμοι θιασώτες της «οικονομικής διακυβέρνησης»

Συμφωνούν με τον πυρήνα των προτάσεων Μέρκελ - Σαρκοζί, με τις οποίες σφίγγει η θηλιά στο λαιμό του λαού

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, στηρίζουν τη λυκοσυμμαχία που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική απέναντι στο λαό
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, στηρίζουν τη λυκοσυμμαχία που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική απέναντι στο λαό
Σαν εφαλτήριο για να κλιμακώσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη, που κατέθεσαν προχτές ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών της οικονομικής διακυβέρνησης βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την κυβέρνηση», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση έχει προσυπογράψει ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη του 2011 το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των κανονισμών της οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που αποτελούν πυρήνα των προτάσεων που κατέθεσαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Η εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας διά νόμου και με συνταγματική κατοχύρωση, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, η χορήγηση νέων φορολογικών κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που συμπεριλαμβάνονται στους κανονισμούς της «οικονομικής διακυβέρνησης» και στο «Σύμφωνο για το ευρώ», αποτελούν στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, που αποτυπώνονται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Προπαγάνδα με ευρωομόλογο

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό του λαού, επιχειρούσε να εμφανίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις σαν «προπαρασκευαστικό στάδιο» για την έκδοση ευρωομόλογου. Η ενιαία δημοσιονομική πολιτική με συνταγματική κατοχύρωση, η συμφωνία για την εναρμόνιση της φορολογίας των γαλλικών και των γερμανικών επιχειρήσεων και η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μπορούν να αποτελέσουν τον «προθάλαμο» για την έκδοση ευρωομολόγου, ισχυρίζονταν κυβερνητικά στελέχη.

Με άλλα λόγια, το μόνιμο και διαρκές ξεζούμισμα των λαών και η απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση ευρωομολόγου, τα οφέλη του οποίου θα καρπωθεί και πάλι το κεφάλαιο, ενώ η αποπληρωμή του θα φορτωθεί και αυτή στα λαϊκά στρώματα.

Από την πλευρά της, η ΝΔ, αποδεχόμενη πλήρως τις προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί για την επιβολή αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, εστίασε τη διαχειριστική κριτική της στην «έλλειψη αποφασιστικότητας» των δύο ηγετών για την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση με περισσότερα κεφάλαια του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF).

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου. Εχει ακόμα υποστηρίξει ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης.

«Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις. Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν "επαρκή". Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Τα άλλα κόμματα

Εκλογές βλέπει ο ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, λέγοντας ότι «η τρόικα θα βρει ανεπαρκή ευρήματα (...) πράγμα που μπορεί να δώσει άλλοθι στην Ευρώπη για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου». Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ μιας «πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη, με ουσιαστική οικονομική διακυβέρνηση», εκφράζοντας και αυτή τη στενοχώρια της για τη μη έκδοση ευρωομολόγου.

«Δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της οικονομικής ενοποίησης», χαρακτηρίζει η ΔΗΣΥ τη συνάντηση στο Παρίσι και ζητάει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα και τον περιορισμό του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ