ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε ο «βασικός μέτοχος»

Αργά το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», το οποίο αφορά τις σχέσεις ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με εταιρίες που προμηθεύουν το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όποιος κατέχει τουλάχιστον 1% των μετοχών μιας εταιρίας δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε εταιρία που δραστηριοποιείται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να είναι προμηθευτής του Δημοσίου. Το ποσοστό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν το 5%.

Στην απαγόρευση αυτή υπάγονται και τα λεγόμενα «παρένθετα πρόσωπα», δηλαδή οι σύζυγοι, οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή «απεριορίστως» και «εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας».

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται με επιχειρήσεις των οποίων βασικός μέτοχος είναι πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπρόσωποι αυτού.

Προβλέπεται επίσης ότι οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών που υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ίδρυσης τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού πρέπει να είναι ονομαστικές στο σύνολό τους μέχρι φυσικού προσώπου. Το ίδιο (ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου) καθιερώνεται για τις μετοχές ανωνύμων εταιριών που είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων ή περιοδικών, όσο και για τις μετοχές ανωνύμων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εκτύπωση ή τη διανομή εφημερίδων ή περιοδικών.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την απαγόρευση σύναψης δημόσιας σύμβασης με off sore εταιρίες, ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και για συμμετοχή ίδιων εταιριών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρίας Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συναίνεση και ... αντιπολίτευση

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, το προηγούμενο Σάββατο με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επιχείρησε να ...πείσει για τις «φιλολαϊκές» προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δε θα προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που δήλωνε «θα είμαστε παρόντες για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων», χαρακτήριζε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ «τη μεγαλύτερη κατάκτηση της χώρας μας στην οικονομική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια». Μια ...κατάκτηση για την οποία «ο ελληνικός λαός έκανε σκληρές θυσίες»!

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή «θα αναδείξει τα προβλήματα του Ελληνα πολίτη» και «όχι τα προβλήματα της εικονικής, κομματικής πραγματικότητας που χτίζει η Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός μιας νέας κυβέρνησης διαψεύδει με τον τόσο ξεδιάντροπο τρόπο όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις». Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για «αντιλαϊκή πολιτική» από την πλευρά της κυβέρνησης και έναν προϋπολογισμό «που διαχωρίζει και διχάζει τους Ελληνες με τόσο σαφή τρόπο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρόκειται για έναν κρατικό προϋπολογισμό που δύσκολα θα εκτελεστεί».

Υπερασπίστηκε το «Ελσίνκι»...

Εξάλλου και ενώ ο Γ. Παπανδρέου πανηγύρισε σαν «Ευρωπαίος πολίτης» για την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας, με τους όρους που επέβαλλαν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στην ομιλία του στην ΚΟ ανέφερε ότι «οπισθοχωρούμε εθνικά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπιζόμενος τη συμφωνία του Ελσίνκι υποστήριξε: «Ο,τι εξασφαλίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι το '99 καταστρατηγήθηκε. Υποχωρούμε από τα εθνικά μας δικαιώματα, ακυρώνουμε μόνοι μας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, πριν καν τελειώσουνε οι διαπραγματεύσεις».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ στο Ελσίνκι είχε πετύχει «το Δικαστήριο της Χάγης να μην είναι υποχρεωτικό». Βέβαια, ο ίδιος δεν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ καθώς και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζουν να μιλούν για «ελληνοτουρκικές διαφορές» δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να θέτει ζήτημα συνόρων, όταν η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε «ούτε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ούτε «το μίνιμουμ της τελωνειακής ένωσης να διασφαλίσει», αλλά πρόσθεσε ότι είναι «θετικό ότι ο κ. Ερντογάν μας διαβεβαίωσε ότι θα το υπογράψει».

Αυτή είναι η πρώτη φορά, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου, «που η Ελλάδα συναινεί στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη χωρίς να διεκδικήσει, χωρίς να κερδίσει κάποιο πολιτικό αντάλλαγμα».

  • Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου έστειλε νέα πρόσκληση στο ΣΥΝ «για τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου, στο οποίο θα συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις», που χαρακτήρισε «μια ειλικρινή πρόταση».
Ελεγχος φρονημάτων στο όνομα της ... διαφάνειας!

Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την ...καταπολέμηση της διαπλοκής

Ελεγχο των πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων των πολιτών πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας μια πρόταση οκτώ σημείων, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα φέρει «διαφάνεια» στη δημόσια ζωή και θα ...καταπολεμήσει τη διαπλοκή!

Στην πρόταση του, λοιπόν, την οποία διατύπωσε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος «του λεγόμενου πολιτικού χρήματος» και «εξυγίανση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων».

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι «συνδρομές των μελών και των φίλων των κομμάτων πρέπει να είναι πάντα απολύτως ονομαστικοποιημένες, και να διακινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν πραγματικά»... Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει «η δυνατότητα πλήρους δημοσιοποίησης» αυτών των στοιχείων!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε «τη διαμόρφωση ισχυρών, αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου όλων των δημοσίων προμηθειών και των δημοσίων έργων». Ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αρκεί, σημείωσε και πρότεινε «τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας», το οποίο «θα στελεχώνεται με επαρκές επιστημονικό προσωπικό, δυναμικό υψηλού επιπέδου και εμπειρογνώμονες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του».

Σε ό,τι αφορά στις «εξοπλιστικές δαπάνες», ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε «την όσο δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής». Ο ίδιος πρότεινε, επίσης, «τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, που να αποτρέπει αφ' ενός το μονοπωλιακό ή ολιγοπωλιακό έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», αλλά που, όπως πρόσθεσε, «θα διασφαλίζει αφ' ετέρου τον υγιή ανταγωνισμό στη σχετική αγορά».

Αναφέρθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο, όπως είπε, «είναι μια ανεξάρτητη αρχή, αυξημένου ρόλου και ισχύος» και πρότεινε «η επιλογή των μελών του να είναι απολύτως ανεξάρτητη από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες» και να γίνεται, όπως συμπλήρωσε, «με κλήρωση από ένα διευρυμένο πίνακα προσωπικοτήτων με κύρος και γνώσεις».

Πρότεινε, επίσης, να υπάρχει «έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες", των πολιτικών, και όσων άλλων υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση αυτή, έτσι ώστε να είναι πραγματικός».

Ακόμα, πρότεινε την «καθιέρωση μόνιμης υπερκομματικής διαβούλευσης στα όρια μιας εθνικής επιτροπής κύρους, με αυξημένη τεχνογνωσία, η οποία, υπό την προεδρία προσώπου με εθνικό κύρος, ένα πρόσωπο όπως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υποβάλει μια πρόταση προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, κάνοντας χρήση και της δημόσιας διαβούλευσης».

Θυμήθηκαν την τρίτη ηλικία!

Τα «περήφανα γηρατειά», θυμήθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε το «ανθρώπινο πρόσωπο» απέναντί τους. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σύντομη «αυτοκριτική», ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «έκανε πολλά», αλλά κάτι «έλειπε»...

Χωρίς να ασκήσει ίχνος κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στο ότι «η εξουσία και η γραφειοκρατία δεν έδωσαν στοργή»...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματός του και μέσω διακαναλικής σύνδεσης, επιχείρησε χτες να πείσει ότι το κόμμα του είναι δίπλα στην «τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της «επικοινωνιακής» του τακτικής, το ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην τρίτη ηλικία, με κεντρικό σύνθημα: «Οι γενιές συμμαχούν».

Ο ίδιος επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι παρά τις «πομπώδεις υποσχέσεις της μειώνονται οι παροχές αντί να αυξάνονται», προσθέτοντας ότι «η ψαλίδα θα πρέπει να κλείνει αντί να ανοίγει».

Πολιτική κατρακύλα

O αμοραλισμός μερικών ανθρώπων δεν έχει, φαίνεται, όρια και μπορεί να τους οδηγήσει στο έσχατο όριο πολιτικής κατρακύλας. Ετσι χθες, η βουλευτής σήμερα του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, προκειμένου να απαντήσει στην υπουργό Παιδείας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, επικαλέστηκε άρθρο του κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο μπορούσε να πάρει το λόγο ως πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ!

Πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει, όταν θα κάνει επίκληση του ίδιου άρθρου για να απαντήσει στον νυν πρόεδρο του ΣΥΝ. Ε, ρε, γέλια που θα πέσουν στη Βουλή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ