ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Συντονίζονται για το ασφαλιστικό

Για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα προκειμένου να περιφρουρηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας διοργανώνει σήμερα στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και καλεί τις διοικήσεις των σωματείων, τους συνδικαλιστές, τις οργανώσεις των επαγγελματιών, τους αγρότες, κάθε εργαζόμενο.

Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) στην ανακοίνωση - πρόσκληση αναφέρει πως «μετά την ψήφιση του νόμου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων προς όφελος της εργοδοσίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο γύρο του "εκσυγχρονισμού", με στόχο την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξης».

Στη συνέχεια η ΣΕ επισημαίνει ότι «η εμπορευματοποίηση της υγείας μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη και παράλληλα τινάζει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, με βασικούς άξονες την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης και τη ληστεία των αποθεματικών ταμείων μέσα από το Χρηματιστήριο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και τις νέες γενιές».

Με φόντο τη ζοφερή πραγματικότητα που υπάρχει και που διαμορφώνεται σταδιακά σε βάρος της εργατικής τάξης, η ΣΕ καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα «να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, προκειμένου το μέτωπο κατά της κατεδάφισης των ασφαλιστικών ταμείων να είναι ενιαίο και αρραγές».

ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ
Αντίθετοι στην αλλαγή κανονισμού

Την αντίθεσή της στη μεθόδευση, όπως τη χαρακτηρίζει, της κατάργησης του Γενικού Κανονισμού Λιμένα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Ενωση καταγγέλλει ακόμα, την εντολή που έδωσε ο υπουργός προς όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας ζητώντας να εκδώσουν Τοπικούς Κανονισμούς Λιμένων, χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων των Ρυμουλκών στις συζητήσεις. Επισημαίνουν επίσης, ότι η οδηγία της ΕΟΚ δεν προβλέπει τέτοια τροποποίηση.

Στην επιστολή η Ενωση ζητάει την άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν για την κατάρτιση των νέων Κανονισμών καθώς όπως τονίζει «θα χαθούν θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας στο χώρο».

Αναφερόμενη η Ενωση, στη συνέχεια της επιστολής, στις επιπτώσεις των τροποποιήσεων, σημειώνει: «Χωρίς την υποχρέωση των πλοίων να χρησιμοποιούν ρυμουλκά κατά την είσοδο και έξοδο στα λιμάνια, θα αυξηθούν τα ατυχήματα. Σωστικά και πυροσβεστικά μέσα δε θα υπάρχουν διότι οι πλοιοκτήτες των ρυμουλκών θα αποσύρουν τα ρυμουλκά τους από τα λιμάνια της περιφέρειας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό, με σοβαρές επιπτώσεις, στον τουρισμό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και γενικά θα είναι εις βάρος του συνόλου των πολιτών και του κρατικού προϋπολογισμού».

Καταλήγοντας στην επιστολή η Ενωση, ζητάει να αναβληθεί η συνάντηση για συζήτηση για το Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας, που έχει κανονιστεί για την Τετάρτη και να οριστεί νέα ώστε να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των ρυμουλκών.

Η τριμερής χρηματοδότηση

Στη μελέτη σημειώνεται ότι με βάση και τα παραπάνω στοιχεία το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης «παρουσιάζει εμφανέστατες κοινωνικό ασφαλιστικές ανεπάρκειες». Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του συστήματος, η ΓΣΕΕ προτείνει την τριμερή χρηματοδότηση με τη συμμετοχή του κράτους κατά3/9, των εργαζομένων κατά 2/9 και των εργοδοτών κατά 4/9. Η μελέτη επιβεβαιώνει αναφορικά με το θέμα της τριμερούς χρηματοδότησης τις θέσεις του ΠΑΜΕ, το οποίο υποστήριζε ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα από την πλευρά της κρατικής χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος είναι μόλις 2%!

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η αντίστοιχη συμμετοχή του κράτους σε άλλες χώρες είναι η εξής: Στη Γερμανία κατά 24%. Στην Ιρλανδία καλύπτονται όλα τα τυχόν ελλείμματα. Στο Λουξεμβούργο κατά 33%. Στη Φινλανδία κατά 45% οι συντάξεις γήρατος και 100% άλλων περιπτώσεων. Στην Αυστρία κατά 18%. Στην Ελλάδα κατά 10% αλλά μόνο για τους νεοασφαλισμένους από το 1993 και κατά 2% για τους παλαιότερους.

Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι πρέπει να ανατραπούν ρυθμίσεις του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο των νέων, όσο και των παλαιότερων συνταξιούχων πλήττονται από αυτές, αλλά επιδεικτικά απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν σαν πάγιο αίτημα την κατάργηση και των τριών αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ και διατήρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς τους νόμους, εξάλλου, οφείλεται και η άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι και αναμένεται να βιώσουν οι επόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ