ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πλαίσιο ανακατανομής της φτώχειας

Η κυβέρνηση για την ενίσχυση των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων προβλέπει νέα βάρη στους ίδιους τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους και τους φορολογούμενους

Κατανομή των βαρών μεταξύ των ίδιων των συνταξιούχων, των Ταμείων και των ασφαλισμένων - οι οποίοι δεν αποκλείεται να πληρώσουν αυξημένες εισφορές - προοιωνίζεται το πλαίσιο σημείων που δόθηκε χτες στη Διυπουργική Επιτροπή (λειτουργεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και μελετά το πρόβλημα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων. Με βάση λοιπόν αυτό το πλαίσιο που έθεσε προς συζήτηση η κυβέρνηση, το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι κάποιες ενισχύσεις - ψίχουλα, που θα προκύψουν απ' το μοίρασμα της φτώχειας μεταξύ των συνταξιούχων, αλλά και με πιθανή φορολογική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Ολα αυτά τα σχέδια προωθούνται τη στιγμή, που όπως αποκάλυψε ο "Ρ" (8.10.1995), το 50,5% των 750.000 συνταξιούχων του ΙΚΑ ζει με συντάξεις των κατωτάτων ορίων γήρατος και αναπηρίας. Δηλαδή με συντάξεις των 94.630 δραχμών (γήρατος και αναπηρίας) και 88.070 (λόγω θανάτου), όπως διαμορφώθηκαν μετά το διορθωτικό ποσό (2,1%) και τις κλιμακωτές αυξήσεις (από 2,5 - 3,5%) για συντάξεις μέχρι 270.000 δραχμές.

Το πλαίσιο αρχών που διανεμήθηκε χτες στην Επιτροπή αποτελείται από εφτά σημεία και για να συζητηθεί θα περάσει όχι μόνο ο Ιούνης - χρονικό όριο που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για την εξαγγελία των μέτρων - αλλά δίνει την αίσθηση της ακαδημαϊκής συζήτησης, η οποία, όμως, παρά τις περικοκλάδες της, έχει σαφείς στόχους με φόντο την κοροϊδία των συνταξιούχων.

Τα εφτά σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τη μελέτη για τα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ και τους συνταξιούχους αγρότες, τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, του δημοσίου, τους ναυτικούς και τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους. Θέμα των συζητήσεων θα αποτελέσει το νομικό πλαίσιο για τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ, που φαίνεται να προσανατολίζεται μέχρι και τη μελέτη της σύνθεσης των συντάξεων στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Δηλαδή, πόσο είναι το οργανικό μέρος της σύνταξης και πόσο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.

Το επόμενο σημείο των συζητήσεων είναι η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και θα συζητηθεί η δυνατότητα της επαναφοράς, εφάπαξ, σταδιακά και η έκταση μιας τέτοιας επιδότησης, όπως αναφέρει το κείμενο εργασίας.

Η διερεύνηση του θέματος, όπως προκύπτει απ' το κείμενο εργασίας, θα γίνει και υπό το πρίσμα της αλλαγής μεθόδου για την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Δηλαδή να γίνει η επαναφορά μέσω της αναπροσαρμογής των συντάξεων στη βάση των αυξήσεων που γίνονται απ' την Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Μάλιστα η κυβέρνηση συνδυάζει αυτή την εξέλιξη με την πιθανή πορεία των ΗΑΕ σε σχέση με την παραγωγικότητα.

Στο πέμπτο σημείο των προτάσεων η Διυπουργική Επιτροπή γίνεται περισσότερο σαφής. Θα συζητηθούν για αυτή τη ρύθμιση οι δυνατότητες του ΙΚΑ, η αλληλεγγύη των άλλων Ταμείων, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων - με την προοπτική των αυξήσεων των εισφορών, όπως αναφέρει επί λέξει το πλαίσιο - καθώς και η αλληλεγγύη των φορολογουμένων. Ο κρατικός προϋπολογισμός φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς αναφέρεται επικουρικά. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", η αύξηση κατά ένα μεροκάματο των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ από 1.6.1996, με βάση και αυτή την εξευτελιστική σύμβαση της ΓΣΕΕ, θα έχει κόστος λιγότερο από 20 δισ. δραχμές.

Βασικά οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στο κείμενο εργασίας, είναι οι συνταξιούχοι να προσεγγίσουν ή να ξεπεράσουν ελαφρώς το όριο φτώχειας, αυτό που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο για το 1995 υπολογίζεται σε 101.500 δραχμές ανά άτομο.

Υποεκτιμάται το πρόβλημα της φυματίωσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, σχεδόν ένας στους τέσσερις φέρει το μικρόβιο της νόσου. Επίσης, περίπου τα μισά παιδιά δεν εμβολιάζονται στην ηλικία των 6 χρόνων

Ανησυχεί τους γιατρούς η έξαρση που παρουσιάζει η φυματίωση τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του εφησυχασμού των αρμοδίων που έχει ως αποτέλεσμα τη χαλαρότητα των μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

Περίπου 3.000.000 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Από αυτούς 300.000 είναι παιδιά. Υψηλό είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς, και το ποσοστό κρουσμάτων στη χώρα μας. Ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού, δεν έχουν καταγραφεί τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτών που φέρουν το μικρόβιο φυματίωσης φτάνει στο 20%-25% και όχι 8,8%, που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για το 1992.Αυτό οφείλεται και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της πρόληψης: Ο εμβολιασμός στα σχολεία σε μαθητές ηλικίας έξι χρόνων δε φτάνει ούτε στο 50%, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες η Ελληνική Ενωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος του Νοσοκομείου "Σωτηρία",ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης, αναφέρθηκε ότι η φυματίωση σήμερα αποτελεί την πρώτη θανατηφόρο μολυσματική νόσο στους ενήλικες, παγκοσμίως, ενώ τα χρήματα που διατίθενται για την αντιμετώπισή της είναι δυσανάλογα μικρά.

Η Ενωση κατά της Φυματίωσης, που θεωρεί ότι το πρόβλημα της νόσου στη χώρα μας υποεκτιμάται, έχει ξεκινήσει έρευνα σε περιφερειακό επίπεδο για την καταγραφή των κρουσμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης παρατηρείται και στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής και κυμαίνεται από 5%-30%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών, που παρά τη σωστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, το ποσοστό των κρουσμάτων πλησιάζει το 20%. Σε ορισμένες υπό ανάπτυξη χώρες της Ν. Αφρικής παρατηρείται αύξηση μέχρι και 100% την τελευταία πενταετία.

Ο πνευμονολόγος Μ. Τουμπής αναφέρθηκε στους παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση των περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο: Μετανάστευση πληθυσμών, ΕΪΤΖ, γκετοποίηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων και χαλάρωση μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Βιοχημικό εργαστήριο μετά βασάνων...

Αν και έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα, είναι αναγκασμένο να κάνει πάνω από 4.500 αναλύσεις την ημέρα

Με σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό και χωρίς χώρους αποθήκευσης και γραφείων είναι αναγκασμένο να λειτουργεί το Βιοχημικό Εργαστήριο του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά. Κι όμως, το συγκεκριμένο εργαστήριο κάνει σε καθημερινή βάση 4.500 - 5.000 αναλύσεις. Οπως τόνισε και στο "Ρ" η υπεύθυνη του Βιοχημικού Τμήματος, Εφη Δράκου: "Αν δε δουλέψει το βιοχημικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα χειρουργεία, ούτε τα εξωτερικά ιατρεία".

Οπως καταγγέλλει το προσωπικό του Τμήματος, οι συνθήκες εργασίας και λειτουργίας είναι απαράδεκτες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, αφού πολλά από τα αντιδραστήρια του εργαστηρίου που είναι δηλητηριώδη, καυστικά, πτητικά και εύφλεκτα, βρίσκονται στους χώρους εργασίας λόγω ανυπαρξίας χώρου αποθήκευσης! Επίσης, για τον ίδιο λόγο, η γραφική ύλη και το αναλώσιμο υλικό συνυπάρχουν με τα παραπάνω χημικά.

Η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης αναγκάζει το επιστημονικό προσωπικό να διεκπεραιώνει εργασίες που δεν είναι στην αρμοδιότητα του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία του. Παράλληλα, δεν υπάρχουν γραφεία διευθυντή, επιμελητών επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να εργάζονται όλοι στον ίδιο χώρο και να υπάρχει η πιθανότητα λάθους. Η Ε. Δράκου υπογράμμισε ότι "οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου".

Οπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Ε. Δράκου "για την ομαλή λειτουργία του βιοχημικού εργαστηρίου χρειάζονται επειγόντως οι προσλήψεις δυο βιολόγων, δυο κλινικών χημικών, αντικατάσταση των πέντε παρασκευαστών, που αποχώρησαν για διάφορους λόγους, καθώς και η πρόσληψη οκτώ επιπλέον παρασκευαστών και δυο χειριστών για να καλυφτούν οι ανάγκες του εργαστηρίου σε παραϊατρικό προσωπικό". Επίσης για τον εξοπλισμό απαιτούνται φυγόκεντροι, ψυγείο, καταψύκτες, κλιματιστικά, πυκνόμετρο, αυτοαναλυτές κλπ., που μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Αντίθετα μάλιστα, το ΔΣ του Νοσοκομείου κάλεσε πρόσφατα σε απολογία την υπεύθυνη του βιοχημικού εργαστηρίου για τη μη καλή λειτουργία του Τμήματος. Η Ε. Δράκου τόνισε ότι "τέτοιες ενέργειες, δημιουργούν αναστάτωση στο προσωπικό και δεν οδηγούν στη λύση των προβλημάτων".

Για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του βιοχημικού εργαστηρίου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Σπύρος Στριφτάρης.Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τον υπουργό Υγείας: "Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει και πότε, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Βιοχημικού Εργαστηρίου και να καλυφτούν οι ανάγκες του σε εξοπλισμό, παραϊατρικό και επιστημονικό προσωπικό, γραμματειακή υποστήριξη και οι ανάγκες σε χώρους αποθήκευσης υλικών, εργασίας του προσωπικού".

"Δεν είπε ότι είναι υπέρ της λίστας"

Διευκρινίσεις του διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμού σχετικά με μια συκοφαντία σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ

Ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός διαψεύδει ότι στελέχη του ΚΚΕ τάσσονται υπέρ της λίστας φαρμάκων.

Το θέμα προέκυψε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που έγινε στις 8/3/96, όπου συζητήθηκε ο απεργιακός αγώνας των φαρμακοποιών. Τότε συνδικαλιστής της Προοδευτικής Συνεργασίας Φαρμακοποιών (πρόσκειται στο "ΣΥΝ") ανέφερε ότι το ΚΚΕ και η συνδικαλίστρια Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή είναι υπέρ της λίστας και γενικότερα της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση του ΙΚΑ στο θέμα αυτό. Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή έστειλε επιστολή προς το ΔΣ του ΦΣΑ (9.3.1996), στην οποία μεταξύ των άλλων διέψευδε "κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμφωνία ή συναίνεσή της με την πολιτική της διοίκησης του ΙΚΑ γενικά και ειδικά για τη λίστα των φαρμάκων".

Ερωτηθείς σχετικά με το παραπάνω θέμα, ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός δήλωσε τα εξής: "Μίλησα με την κ. Αλειφεροπούλου για το θέμα αυτό και μάλιστα παραπονέθηκα για την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης των γιατρών του ΙΚΑ. Της ζήτησα μια ενημέρωση και η κ. Αλειφεροπούλου συμφώνησε να υπάρξει μια συνάντηση για να γίνει αλληλοενημέρωση. Αναπτύχθηκε ένας διάλογος, αλλά δεν είπε ποτέ ότι είναι υπέρ της λίστας ούτε και γω μετέφερα κάτι τέτοιο".

Οι συνταξιούχοι ζητούν - διεκδικούν πίσω τα κλεμμένα, τα οποία για την τετραετία 1990 - 1994, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου των βιομηχάνων, έφτασαν σε πραγματικές τιμές σε 19%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ