ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιτικές εξελίξεις, συγκρούσεις και μάχες στα σύνορα

Στην πολύπαθη Τζενίν, με πέτρες ενάντια στα τανκς

Associated Press

Στην πολύπαθη Τζενίν, με πέτρες ενάντια στα τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Σε πρόωρες εκλογές οδεύει το Ισραήλ, μετά και από το σχετικό προεδρικό διάταγμα που επισημοποίησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξή τους, ενώ οι πρώτες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ήρθαν από τον Χαΐμ Ραμόν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, που ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα του Αριέλ Σαρόν. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, όπου και χθες σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις, ενώ ένταση επικρατεί και στη Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εισβολή στην πόλη Τζενίν και στο χωριό Κχαρ Καλίλ.

Στις 28 Μάρτη οι Ισραηλινοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση. Η ημερομηνία των εκλογών επισημοποιήθηκε, χτες, από τον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ. Παράλληλα, το νέο κόμμα του Σαρόν αναγνωρίστηκε ως κοινοβουλευτικό και θα συμμετάσχει κανονικά στην προεκλογική εκστρατεία. Αν και δεν έχει ακόμη καταληχτεί η ονομασία του, το κόμμα συνεχίζει τη «συλλογή» στελεχών. Πρώτος ο Χαΐμ Ραμόν, πρώην συνδικαλιστής και υπουργός του Εργατικού Κόμματος, που ανακοίνωσε, χθες, την αποχώρησή του από τους Εργατικούς εξαπολύοντας επίθεση στον νέο ηγέτη τους, Αμίρ Πέρετζ, τον οποίο χαρακτήρισε «άπειρο, με επικίνδυνες απόψεις».

Ο Πέρετζ ανταπέδωσε κατηγορώντας τον ότι «διέλυσε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών - Χισταντρούτ - και επιδίωξε να κάνει το ίδιο και με το Εργατικό Κόμμα. Από την άλλη πλευρά, στο Λικούντ αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, διαδικασία που προγραμματίζεται για τις 19 Δεκέμβρη.

Ασχέτως των πολιτικών εξελίξεων εντός Ισραήλ, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη γνωστή καταστροφική δράση του στη Δυτική Οχθη. Χτες τα ξημερώματα, με πρόσχημα την προσπάθεια σύλληψης υπόπτων, οχήματα και τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην πόλη της Τζενίν και περικύκλωσαν κτίρια. Σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, που, σποραδικά, συνεχίστηκε και χτες το πρωί. Ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε ένας νεαρός Παλαιστίνιος, ενώ τραυματίστηκαν 11 ακόμη (μεταξύ των οποίων μαθητές) όπως και 3 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ενταση επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και στη Χεβρώνα, όπου Παλαιστίνιοι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων ήρθαν αντιμέτωποι με Ισραηλινούς στρατιώτες, στους οποίους διαμαρτύρονται για τους εξοντωτικούς ελέγχους που υφίστανται καθημερινά για να προσεγγίσουν τα σχολεία τους. Δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Τέλος, εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός και στο χωριό Κφαρ Καλίλ, κοντά στη Νάμπλους, όπου συνέλαβε 2 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και συγκρούστηκε με νεαρούς Παλαιστινίους που πετούσαν πέτρες.

Κλίμα πολέμου στα σύνορα

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες το απόγευμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», όταν ένας Ισραηλινός αλεξιπτωτιστής προσγειώθηκε «κατά λάθος», όπως ανακοινώθηκε, εντός του λιβανικού εδάφους. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι, ανοίγοντας πυρ, προσπάθησαν απλώς να διευκολύνουν την επιστροφή του στο Ισραήλ, χωρίς να παραβιάσουν τα σύνορα, ενώ την αντίθετη ακριβώς εκδοχή διατυπώνει η «Χεζμπολάχ» που μιλά για είσοδο των Ισραηλινών στρατιωτών στο λιβανικό έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» προσπάθησαν να συλλάβουν τον αλεξιπτωτιστή για να τον κρατήσουν όμηρο. Οι μάχες σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Μάις αλ Τζάμπαλ, και μέχρι το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί αν υπήρξαν θύματα.

Από τη Δευτέρα, οπότε σημειώθηκε η χειρότερη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών από το 2000, τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο. Χτες το πρωί, ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το Νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό και έριξαν φυλλάδια στην αραβική γλώσσα κατά της «Χεζμπολάχ». Η οργάνωση εκτίμησε ότι πρόκειται για «κίνηση απελπισίας». Τα ισραηλινά αεροσκάφη παραβιάζουν διαρκώς το λιβανικό εναέριο χώρο, παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της λιβανικής ηγεσίας και τις «συστάσεις» της εκεί ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Αντιδράσεις για τις μυστικές φυλακές της CIA

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Ο «σάλος», περισσότερο διά λόγους εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων, συνεχίζεται, όσον αφορά την πασίγνωστη δράση της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος. Χτες μετά την ΕΕ ήταν η σειρά του Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν όντως μυστικά κέντρα κράτησης υπόπτων για την τρομοκρατία από τη CIA σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Λόγω της πολύ σοβαρής φύσης των καταγγελιών, η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να φτάσει πέραν των πολιτικών δηλώσεων και των ερευνών. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω χρήση του άρθρου 52 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ζητήσω επίσημα πληροφορίες από 45 κράτη - μέλη» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, και διευκρινίζει ότι με επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών τις καλεί να δώσουν πληροφορίες για το επίμαχο θέμα έως τις 21 Φεβρουαρίου του 2006.

Στο μεταξύ, στην Αυστρία ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Εριχ Βολφ παραδέχτηκε ότι το 2003 ο αυστριακός εναέριος χώρος χρησιμοποιήθηκε από αμερικανικό αεροσκάφος, για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι μετέφερε αιχμαλώτους της CIA. Παραδοχή που έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Σάλος και στην Πορτογαλία, με την εφημερίδα «Focus» να αποκαλύπτει ότι αεροσκάφη της CIA, που μετέφεραν «ύποπτους για τρομοκρατική δράση», έκαναν στάσεις σε πορτογαλικά αεροδρόμια τον περασμένο Μάη και για του λόγου το αληθές δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες.

Τους ισχυρισμούς αυτούς αρνούνται τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιόγκο Φρέιτας ντο Αμαράλ, όσο και Αμυνας, Λουίς Αμάντο, τονίζοντας ότι ούτε ένα αεροπλάνο της CIA δεν προσγειώθηκε στην Πορτογαλία, τουλάχιστον μετά την εγκατάσταση της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτη.

Τέλος, στη Βουλγαρία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντιμίταρ Τσάντσεφ διέψευσε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ για «προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων με συλληφθέντες τρομοκράτες του δικτύου "Αλ Κάιντα" στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βρέθηκε νεκρός ο Ινδός όμηρος

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Βρέθηκε νεκρός χτες ο Ινδός εργαζόμενος σε έργο οδοποιίας που είχε απαχθεί το Σάββατο στη Νιμρόζ του Αφγανιστάν, επιβεβαίωσαν Αφγανοί και Ινδοί αξιωματούχοι. Οι Ταλιμπάν, που ανακοίνωσαν ότι τον είχαν απαγάγει, είχαν αναφέρει προχθές ότι τον εκτέλεσαν. Την εξέλιξη καταδίκασαν οι δύο κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ, επανέρχονται οι κριτικές στο διεθνή Τύπο για το γεγονός ότι παρά τα 4 χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν «δεν υπάρχει καμία ένδειξη υποχώρησης της βίας» στη χώρα, ενώ η «πολιτική πρόοδος» είναι σαν να συμβαίνει «σε ένα παράλληλο σύμπαν», όπως ανέφερε το BBC.

Η αντίδραση των κατοχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι να εξετάζουν την... αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων κατοχής: η Αυστραλία στέλνει άλλους 200 στρατιώτες του μηχανικού, ενώ η Νέα Ζηλανδία εξετάζει την αποστολή κομάντο της SAS.

ΧΙΛΗ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Αφού κρίθηκε «ικανός» να δικαστεί ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγούστο Πινοτσέτ, τέθηκε χτες σε κατ' οίκον περιορισμό, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή και πλαστογραφία δημόσιων εγγράφων.

Την εντολή για την κατ' οίκον κράτηση έδωσε ο Χιλιανός δικαστής Κάρλος Σέρδα, ο οποίος διεξάγει έρευνες για το πόθεν έσχες της περιουσίας του Πινοτσέτ και τον κατηγορεί πως απέκρυψε πάνω από 27 εκατ. δολάρια, τα οποία εντοπίστηκαν σε κάπου εκατό τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχε ανοίξει ο Πινοτσέτ κυρίως στην τράπεζα Riggs στην Ουάσιγκτον και σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους». Επίσης εγκαλούνται για συμμετοχή στα αδικήματα αυτά η σύζυγος του πρώην δικτάτορα, Λουσία Χίριαρτ, και ο γιος του Μάρκο Αντόνιο Πινοτσέτ.

Ο Πινοτσέτ είχε ανακριθεί κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες στην κατοικία του στην Ντεέσα, στην οποία έχει διαταχθεί να κρατείται όσο διαρκεί η έρευνα. Παράλληλα, ανακρίθηκε και από τον δικαστή Βίκτορ Μοντίλιο, ο οποίος διερευνά για την ευθύνη του στην «Επιχείρηση Κολόμπο», που αφορά τη σφαγή των κομμουνιστών και αριστερών το 1975.

Η ασυλία του Πινοτσέτ, ως πρώην προέδρου, είχε αρθεί δις από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής. Στις 14 Σεπτέμβρη στα πλαίσια των ερευνών για την υπόθεση της «Επιχείρησης Κολόμπο», και στις 19 Οκτώβρη για τους κρυφούς λογαριασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ