Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Αφού κρίθηκε «ικανός» να δικαστεί ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγούστο Πινοτσέτ, τέθηκε χτες σε κατ' οίκον περιορισμό, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή και πλαστογραφία δημόσιων εγγράφων.

Την εντολή για την κατ' οίκον κράτηση έδωσε ο Χιλιανός δικαστής Κάρλος Σέρδα, ο οποίος διεξάγει έρευνες για το πόθεν έσχες της περιουσίας του Πινοτσέτ και τον κατηγορεί πως απέκρυψε πάνω από 27 εκατ. δολάρια, τα οποία εντοπίστηκαν σε κάπου εκατό τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχε ανοίξει ο Πινοτσέτ κυρίως στην τράπεζα Riggs στην Ουάσιγκτον και σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους». Επίσης εγκαλούνται για συμμετοχή στα αδικήματα αυτά η σύζυγος του πρώην δικτάτορα, Λουσία Χίριαρτ, και ο γιος του Μάρκο Αντόνιο Πινοτσέτ.

Ο Πινοτσέτ είχε ανακριθεί κατ' επανάληψη τις τελευταίες ημέρες στην κατοικία του στην Ντεέσα, στην οποία έχει διαταχθεί να κρατείται όσο διαρκεί η έρευνα. Παράλληλα, ανακρίθηκε και από τον δικαστή Βίκτορ Μοντίλιο, ο οποίος διερευνά για την ευθύνη του στην «Επιχείρηση Κολόμπο», που αφορά τη σφαγή των κομμουνιστών και αριστερών το 1975.

Η ασυλία του Πινοτσέτ, ως πρώην προέδρου, είχε αρθεί δις από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής. Στις 14 Σεπτέμβρη στα πλαίσια των ερευνών για την υπόθεση της «Επιχείρησης Κολόμπο», και στις 19 Οκτώβρη για τους κρυφούς λογαριασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ