Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα σπίθα μεταξύ σουνιτών - σιιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νεκρός έπεσε από τις σφαίρες αγνώστων, που εμφανίστηκαν με στολή και αυτοκίνητα της ιρακινής εθνοφρουράς, ένας σουνίτης φύλαρχος, επικεφαλής ενός μεγάλου κλάδου της φυλής Ντουλάιμι. Ο Σεΐκ Καντίμ Σαρχίντ αλ Χεμαγίμ δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ενώ κοιμόταν σε προάστιο της Βαγδάτης. Δολοφονήθηκαν, επίσης, 3 από τους γιους του και ένας γαμπρός του. Ο αδελφός του Χεμαγίμ αναμενόταν να συμμετάσχει στις εκλογές της 15ης Δεκέμβρη, και οι ιρακινές αρχές έσπευσαν να αξιοποιήσουν το στοιχείο αυτό για να επιρρίψουν την ευθύνη της δολοφονίας σε αντάρτες που «θέλησαν έτσι να τρομοκρατήσουν τους σουνίτες για να μη συμμετάσχουν στις εκλογές».

Εντούτοις, εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζουν οι συγγενείς των νεκρών. Ενας γιος του δολοφονημένου Σεΐκ εμφανίστηκε βέβαιος για την ταυτότητα των δραστών, εκτίμησε ότι πρόκειται για ακραία σιιτικά στοιχεία που έχουν ενταχθεί στις γραμμές των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και δήλωνε χαρακτηριστικά ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του (είναι αστυνομικός) για να συνεργαστεί με τους αντάρτες. Η δολοφονία αυτή προκαλεί νέα ένταση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, ιδιαίτερα μετά και από τον εντοπισμό, την περασμένη εβδομάδα, σε μπουντρούμι του υπουργείου Εσωτερικών, 173 σουνιτών φυλακισμένων, πολλοί από τους οποίους είχαν βασανιστεί βάναυσα.

Στο μεταξύ, μακροσκελή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χτες, ο Αμερικανός στρατηγός Ρικ Λιντς, ως εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων. Ο Λιντς επανέλαβε ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις είναι επιτυχημένες και υποστήριξε ότι από τα τέλη Σεπτέμβρη, στο Δυτικό Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 700 αντάρτες, έχουν συλληφθεί άλλοι 1.500 και ο αμερικανικός στρατός έχει υποστεί 170 απώλειες. Επιπλέον, ο Αμερικανός στρατηγός τάχθηκε υπέρ της πρότασης που διατύπωσε, πριν από λίγες ημέρες, ο «Πρόεδρος» Τζαλάλ Ταλαμπανί για διάλογο με ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δε θα πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή ορισμένων από αυτών στην πολιτική διαδικασία».

Τέλος, στη δημοσιότητα δόθηκε χτες έκθεση της Ερευνητικής Ομάδας της Οξφόρδης που ασχολείται με διεθνή ζητήματα. Στην έκθεση, υπό τον τίτλο «Ιράκ και πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας: Δώδεκα μήνες εξέγερσης», η Ομάδα εκτιμά ότι τα κατοχικά στρατεύματα «δεν αποκλείεται να παραμείνουν για δεκαετίες στο Ιράκ», καθώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Επίσης, συμπεραίνουν ότι η κατοχή έχει λειτουργήσει ως δώρο για την προπαγάνδα της «αλ Κάιντα» και άλλων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ