Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις για τις μυστικές φυλακές της CIA

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Ο «σάλος», περισσότερο διά λόγους εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων, συνεχίζεται, όσον αφορά την πασίγνωστη δράση της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος. Χτες μετά την ΕΕ ήταν η σειρά του Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν όντως μυστικά κέντρα κράτησης υπόπτων για την τρομοκρατία από τη CIA σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Λόγω της πολύ σοβαρής φύσης των καταγγελιών, η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να φτάσει πέραν των πολιτικών δηλώσεων και των ερευνών. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω χρήση του άρθρου 52 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ζητήσω επίσημα πληροφορίες από 45 κράτη - μέλη» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, και διευκρινίζει ότι με επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών τις καλεί να δώσουν πληροφορίες για το επίμαχο θέμα έως τις 21 Φεβρουαρίου του 2006.

Στο μεταξύ, στην Αυστρία ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Εριχ Βολφ παραδέχτηκε ότι το 2003 ο αυστριακός εναέριος χώρος χρησιμοποιήθηκε από αμερικανικό αεροσκάφος, για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι μετέφερε αιχμαλώτους της CIA. Παραδοχή που έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Σάλος και στην Πορτογαλία, με την εφημερίδα «Focus» να αποκαλύπτει ότι αεροσκάφη της CIA, που μετέφεραν «ύποπτους για τρομοκρατική δράση», έκαναν στάσεις σε πορτογαλικά αεροδρόμια τον περασμένο Μάη και για του λόγου το αληθές δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες.

Τους ισχυρισμούς αυτούς αρνούνται τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιόγκο Φρέιτας ντο Αμαράλ, όσο και Αμυνας, Λουίς Αμάντο, τονίζοντας ότι ούτε ένα αεροπλάνο της CIA δεν προσγειώθηκε στην Πορτογαλία, τουλάχιστον μετά την εγκατάσταση της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτη.

Τέλος, στη Βουλγαρία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντιμίταρ Τσάντσεφ διέψευσε δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ για «προσγείωση αμερικανικών αεροπλάνων με συλληφθέντες τρομοκράτες του δικτύου "Αλ Κάιντα" στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ