Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αρση του στρατιωτικού εμπάργκο...

TZAKAPTA - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η Ινδονησία παίζει έναν μοναδικό, στρατηγικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ασία... Είναι μία μετριοπαθής φωνή στον Ισλαμικό κόσμο». Μ' αυτή τη φράση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακ Κόρμακ ανήγγειλε χτες την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Ινδονησία που είχε επιβληθεί πριν έξι χρόνια με αφορμή τα εγκλήματα των ινδονησιακών στρατευμάτων στο τότε κατεχόμενο Ανατολικό Τιμόρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους σχεδιάζει «να βοηθήσει» στον «εκσυγχρονισμό» του ινδονησιακού στρατού, στην υποστήριξη των «αντιτρομοκρατικών» δυνάμεων ασφαλείας, ενώ παράλληλα «θα πιέζει για την απονομή δικαιοσύνης σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του στρατού»...

Η εξέλιξη, που δρομολογείται ένα χρόνο μετά την εκλογή του (αμερικανοθρεμμένου πρώην στρατηγού) προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, χαιρετίστηκε απ' την Τζακάρτα σαν «κίνηση που ανοίγει νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις και θα καταστήσει δυνατό τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων. Θεωρείται δε βέβαιο πως θα σημάνει νέα κούρσα εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ