Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Στρατηγική» πρώτη περιοδεία Μέρκελ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Γαλλογερμανικός άξονας, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση και φυσικά ΗΠΑ τα πρώτα ζητήματα που έθιξε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, στην πρώτη «εξπρές» περιοδεία της στην Ευρώπη, σε λιγότερο από 24 ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Πρώτος της σταθμός το Παρίσι, όπου από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τόνισαν, ίσως υπερτόνισαν, το όραμα που μοιράζονται από κοινού για μία «πολιτική και κοινωνική» Ευρώπη...

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, την ευχαρίστησε που επέλεξε το Παρίσι για το πρώτο της ταξίδι, δηλώνοντας ότι παρά την «κοινή και δύσκολη ιστορία» τους, Γάλλοι και Γερμανοί έχουν τώρα αμοιβαία αισθήματα σεβασμού και φιλίας. Πρόσθεσε, δε, ότι οι στενές γαλλογερμανικές σχέσεις είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η Ευρώπη δυνατή. Στη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα αναφέρθηκε και η Αγγελα Μέρκελ. Η νέα καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη και στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, λέγοντας πως οι στενοί στρατηγικοί δεσμοί με την Αγκυρα είναι σημαντικοί για την Ευρώπη.

Μετά το Παρίσι, η νέα καγκελάριος της Γερμανίας επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Η Μέρκελ τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνησή της βλέπει το ΝΑΤΟ «ως μια πολιτική και στρατιωτική συμμαχία», υποσχόμενη συνάμα μια «περαιτέρω ανάπτυξη» των σχέσεων της χώρας της με τις ΗΠΑ. Πάντως, η Μέρκελ έσπευσε επίσης να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη γερμανική πολιτική ως προς το Ιράκ και τόνισε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει ιρακινό προσωπικό ασφαλείας μόνο σε γειτονικές προς το Ιράκ χώρες και όχι εντός του ιρακινού εδάφους.

Επόμενος σταθμός το Λονδίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ