ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Στους 23 οι νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά

Ο Πρόεδρος αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο

Μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν προχθές στον θάνατο 23 ανθρώπων, ο Πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο δεν επικύρωσε το φορολογικό νομοσχέδιο και το έστειλε πίσω στο κοινοβούλιο για τροπολογίες, όπως μετέδωσαν η κενυάτικη εφημερίδα «Star» και το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο «KTN News». Το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις της φορολογίας από όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν επιπλέον 2,7 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα ο λαός της χώρας υποφέρει από την ακρίβεια και τη φτώχεια.

Σε χθεσινό διάγγελμά του προς το έθνος ο Ρούτο τόνισε ότι είναι σαφές πως οι Κενυάτες «δεν θέλουν καμία σχέση» με το νομοσχέδιο και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το υπογράψει. Διαβεβαίωσε δε πως σκοπεύει να ξεκινήσει «διάλογο με τους νέους», οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από σφαίρες που δέχτηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Κένυα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη γύρω από το κοινοβούλιο, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα κτίρια του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να υποστηρίξει την αστυνομία στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού 2024 - 2025, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κύματος διαμαρτυρίας και απεργιών, θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ενώ οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Παρά τον αριθμό των νεκρών ο Κενυάτης Πρόεδρος επέμεινε στη σκληρή του στάση προχθές, δεσμευόμενος να καταστείλει «τη βία και την αναρχία».

«Θα απαντήσουμε πλήρως, αποτελεσματικά και γρήγορα στα προδοτικά γεγονότα», δήλωσε ο Ρούτο σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις «καταλήφθηκαν από επικίνδυνα πρόσωπα», από «εγκληματίες που προσποιούνται τους ειρηνικούς διαδηλωτές» με στόχο «να προκαλέσουν τρόμο στον λαό, στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του και στους θεσμούς του Συντάγματος».

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, «Αζιμιό», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπέλυσε την ωμή βία της εναντίον των παιδιών της χώρας μας».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει η κυβέρνηση

«Παράτυπη κινητοποίηση» στρατιωτικών μονάδων στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, κατήγγειλε χθες με δήλωσή του ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της χώρας, Λουίς Αρσε.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Μουρίγιο στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε για να εκφράσουν την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι άλλο», δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγκα σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Καταγγέλλουμε παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του Βολιβιανού Στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Λ. Αρσε.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίζουν τους ανθρώπους», δήλωσε, καλώντας σε γενική στάση εργασίας και σε αποκλεισμό δρόμων.

Ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο καταδίκασε με ανάρτησή του την στρατιωτική κινητοποίηση με τον «πιο ενεργητικό τρόπο», λέγοντας ότι «ο στρατός πρέπει να υποταχθεί στην νόμιμα εκλεγμένη πολιτική εξουσία».

Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν κόσμο να συγκεντρώνεται κοντά στην πλατεία Μουρίγιο, στην περιοχή της οποίας βρίσκονται κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά κτίρια, με συνθήματα ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στο σημείο των γεγονότων κατευθύνθηκε ο υπουργός Εντουάρντο ντελ Καστίγιο, για να απευθυνθεί στους στρατιωτικούς και τον Χ. Χ. Σούνιγκα, καλώντας τους να σταματήσουν τις ενέργειές τους.

Ανταποκριτής του TeleSUR μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών στην πλατεία Μουρίγιο, ο οποίος έχει αποκλείσει τις εισόδους στην περιοχή.

Τα γεγονότα βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Αύριο οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Στις κάλπες καλούνται αύριο οι Ιρανοί για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, μετά τον θάνατο του Ιμπραήμ Ραϊσί σε συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε από το Αζερμπαϊτζάν, τον περασμένο Μάη.

Ως επικρατέστεροι φέρονται ο (χαρακτηριζόμενος «συντηρητικός») πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ - Μπαγέρ Γαλιμπάφ, ο «μεταρρυθμιστής» Μασούντ Πεζεσκιάν και ο «υπερσυντηρητικός» Σαΐντ Τζαλιλί, πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Χτες, ο πρώην Πρόεδρος (2013 - 2021) του Ιράν, 75χρονος Χασάν Ροχανί, ζήτησε «από αυτούς που θέλουν εποικοδομητικές σχέσεις με τον κόσμο και μετριοπάθεια να ψηφίσουν τον δρ Μασούντ Πεζεσκιάν», που υποστήριξε ότι διαθέτει «εντιμότητα, θάρρος και πίστη στο έθνος». Υπέρ του Πεζεσκιάν τάχθηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως και ο μεταρρυθμιστής πρώην Πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί (1997 - 2005).

«Δυτικά» ΜΜΕ, όπως η ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα», χαρακτήρισαν «κίνηση που από μόνη της αποτελεί πολιτικό μήνυμα» την επιλογή του πρώην ΥΠΕΞ και πρωτεργάτη της συμφωνίας του 2015, Τζαβάντ Ζαρίφ, ως «συμβούλου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής» από το επιτελείο του Πεζεσκιάν, προσθέτοντας ότι ο Ζαρίφ «εκτιμάται από τις δυτικές κυβερνήσεις» και ο Πεζεσκιάν θεωρεί «μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη του Ιράν τις κυρώσεις».

Ο ίδιος ο Πεζεσκιάν, μιλώντας σε πανεπιστήμιο την Τρίτη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα περιορίσει «την ''αστυνομία ηθικής'' όσο μπορώ» αλλά και ότι τη χρήση του χιτζάμπ «πρέπει να την καθορίζουν τα κοινωνικά έθιμα και όχι οι θρησκευτικοί νόμοι».

Σε «υψηλή συμμετοχή» κάλεσε τους Ιρανούς και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σημειωτέον, διεργασίες για πιθανή επανεξέταση της Συμφωνίας του 2015 συζητιέται εδώ και καιρό. Ακόμα και συνεργάτες του Χαμενεΐ (π.χ. στα μέσα Μάη) φερόταν να μιλούν για προθυμία της Τεχεράνης να προχωρήσει σε «απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε χτες για «μια συνθήκη με το Ιράν» που μελετά η Μόσχα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Η ρωσική κυβέρνηση μιλούσε από τον Γενάρη για «άνευ προηγουμένου πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις που επρόκειτο να αποτυπωθεί και σε διακρατική συνθήκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ