ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
Επιταχύνει τα σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων και Περιχώρων

Eurokinissi

Την εισαγωγή και διάθεση κατεψυγμένου ψωμιού νομιμοποιεί το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιίας και συναφείς διατάξεις» που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση διευκολύνει ουσιαστικά τους αρτοβιομήχανους να αυξήσουν δραστικά το μερίδιό τους στην αγορά άρτου και αρτοσκευασμάτων σε βάρος της παραδοσιακής βιοτεχνικής και οικογενειακής αρτοποιίας, ακόμα και υπονομεύοντας την ποιότητα του φρέσκου ψωμιού. Οπως αναφέρεται: «Από τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία στην αγορά προϊόντων αρτοποιίας τα οποία παράγονται ή και διατίθενται νόμιμα στα κράτη - μέλη της ΕΕ ή στην Τουρκία, καθώς και σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, που είναι συμβεβλημένο μέλος στη συμφωνία περί Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με την ονομασία, το βάρος και τη συσκευασία που έχουν νόμιμα τα προϊόντα αυτά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά τα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνταν αρχικά για την αδειοδότηση εγκαταστάσεων bake off, δηλαδή εγκαταστάσεων όπου θα ολοκληρώνεται το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης. Ενώ στο αρχικό σχέδιο νόμου, που είχε δοθεί πριν από μήνες στη δημοσιότητα, προβλεπόταν ότι απαιτούνται 60 τετραγωνικά μέτρα, τελικά με το τελευταίο σχέδιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα μειώθηκαν στα 44 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των 12 τ.μ. που απαιτούνται ως ξεχωριστός χώρος για την πώληση των προϊόντων αυτών. Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι, όπως ορίζεται με σχετική διάταξη, στο εξής στο όνομα της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, για την αδειοδότηση αρτοποιητικών μονάδων θα απαιτείται μόνο μία άδεια που θα χορηγείται από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των νομαρχιών. Ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί κάτι τέτοιο, όταν λόγος γίνεται για μονάδες παρασκευής και διακίνησης τόσο ευαίσθητων προϊόντων, όπως είναι το ψωμί και οι ζύμες γενικότερα.

Με ανακοίνωσή της η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων Περιχώρων καταγγέλλει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι που κάνει η κυβέρνηση στους βιομήχανους και τα σούπερ μάρκετ», το χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να το αποσύρει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στο απυρόβλητο η ασυδοσία των βιομηχάνων

Με ομαδικές μηνήσεις απαντούν στους γαλακτοβιομήχανους οι γαλακτοπαραγωγοί Δ. Μακεδονίας

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο σύστημα παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα καλής ποιότητας και φτηνά για το λαό τρόφιμα, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ), παρεμβαίνοντας σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τα καρτέλ στον κλάδο των γαλακτοβιομηχανιών και όχι μόνο. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΠΟΕΥΓΤΠ, καλεί τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να αναπτύξουν ενιαίο μέτωπο απαίτησης ριζικών αλλαγών στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων, για παραγωγή τροφίμων μέσα από συνεταιριστικές οργανώσεις, που θα δουλεύουν με βάση την ποιότητα και όχι το αλόγιστο κέρδος και θα διακινούν τα προϊόντα οι ίδιοι σε χαμηλές τιμές.

Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν γύρω από το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία του ζητήματος σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του γάλακτος. Η ΠΟΕΥΓΤΠ επισημαίνει πως στα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται ποιος αφήνει ασύδοτους τους βιομήχανους να κάνουν ό,τι θέλουν και καταγγέλλει την υποκρισία που διαφαίνεται στις αναφορές περί καρτέλ.

«Καρτέλ δεν είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια που χαρίζει δισ. ευρώ στους μεγαλοβιομήχανους από τα ασφαλιστικά ταμεία; Καρτέλ δεν είναι η παράδοση της δημόσιας υγείας - παιδείας στον ιδιωτικό τομέα; Καρτέλ δεν είναι να χαρίζονται εθνικές οδοί - λιμάνια - αεροδρόμια - δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες;» καταγγέλλει. Οσον αφορά, δε, στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο των τροφίμων η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον κλάδο σημειώνει ότι οι βιομήχανοι ασύδοτοι διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, παραβιάζουν τη στοιχειώδη εργατική νομοθεσία και τονίζει ότι «δεν είναι λύση να βάζεις 5 πρόστιμα και να χαρίζεις 15».

Η Ομοσπονδία ζητά έλεγχο της πρώτης ύλης, έλεγχο του παραγόμενου προϊόντος, έλεγχο της τελικής τιμής. «Είναι πρόκληση να αγοράζεις 32 λεπτά το κιλό το γάλα και να το πουλάς 1,20 ευρώ», καταγγέλλει η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας ότι για όλα αυτά συζήτηση δε γίνεται.

Οι γαλακτοπαραγωγοί

Με ομαδικές μηνύσεις κατά των γαλακτοβιομηχανιών μετά και το πόρισμα για την ύπαρξη καρτέλ, «απαντούν» οι παραγωγοί του αγελαδινού γάλακτος στη Δυτική Μακεδονία. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι υποχρεώνονταν να πουλάνε το γάλα στις εταιρείες σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων μονάδων τους. Διεκδικούν την καταβολή των χρημάτων που κατακρατούσαν οι βιομηχανίες καθώς από πέρσι οι τιμές που προσφέρουν στους παραγωγούς είναι όλο και χαμηλότερες. Χαρακτηριστικά, κτηνοτρόφοι της Κοζάνης αναφέρουν ότι το αγελαδινό γάλα αγοράζονταν από 27-33 λεπτά, όταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία στο ίδιο διάστημα προσέφερε 40 και 41 λεπτά.

Στη Δυτική Μακεδονία η συγκέντρωση υπογραφών για την υποβολή μηνύσεων κατά των γαλακτοβιομηχανιών άρχισε τις τελευταίες μέρες και αναμένονται να κατατεθούν μετά τις γιορτές. Σε παρόμοιες ενέργειες προσανατολίζονται και οι γαλακτοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Καλπάζουν με ρυθμό 6,6%

Αστρονομικά ποσοστά κέρδους σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης

Η πολιτική των βιομηχάνων, οι οποίοι και έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών, ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό καταγράφεται στο «δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), που μας πληροφορεί ότι το Νοέμβρη του 2006 - σε μέσα επίπεδα 12μηνου - ο εν λόγω δείκτης σκαρφάλωσε στο 6,6%. Τρέχει, δηλαδή, με ρυθμό διπλάσιο από τον επίσημο τιμάριθμο λιανικής και πολύ παραπάνω σε σχέση με το καλάθι της νοικοκυράς.

Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι οι ντόπιοι βιομήχανοι τιμολογούν τα παραγόμενα εμπορεύματα μεταποίησης ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την εσωτερική αγορά ή για εξαγωγές. Οπως προκύπτει, στην εσωτερική αγορά αποσπούν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά κερδών, γεγονός που αποκαλύπτει και το μέγεθος της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και την... ποιότητα του πολυδιαφημισμένου υποτιθέμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Από τη σύγκριση των βιομηχανικών τιμών ανάμεσα στο μήνα Νοέμβρη του 2006 με το Νοέμβρη του 2005 προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Η μεσοσταθμική αύξηση διαμορφώνεται σε 2,6%.
  • Ο «δείκτης τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς» (τα παραγόμενα εμπορεύματα της ντόπιας μεταποίησης που πουλιούνται στο εσωτερικό) αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4%.
  • Ο «δείκτης τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς» (τα εγχωρίως παραγόμενα εμπορεύματα μεταποίησης που πουλιούνται στο εξωτερικό) εμφανίζουν αύξηση 0,8%.

Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία οι αυξήσεις στην ντόπια αγορά φτάνουν να είναι παραπάνω από 4 φορές σε σχέση με αυτά που πουλιούνται στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ