Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
Επιταχύνει τα σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων και Περιχώρων

Eurokinissi

Την εισαγωγή και διάθεση κατεψυγμένου ψωμιού νομιμοποιεί το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιίας και συναφείς διατάξεις» που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση διευκολύνει ουσιαστικά τους αρτοβιομήχανους να αυξήσουν δραστικά το μερίδιό τους στην αγορά άρτου και αρτοσκευασμάτων σε βάρος της παραδοσιακής βιοτεχνικής και οικογενειακής αρτοποιίας, ακόμα και υπονομεύοντας την ποιότητα του φρέσκου ψωμιού. Οπως αναφέρεται: «Από τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία στην αγορά προϊόντων αρτοποιίας τα οποία παράγονται ή και διατίθενται νόμιμα στα κράτη - μέλη της ΕΕ ή στην Τουρκία, καθώς και σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, που είναι συμβεβλημένο μέλος στη συμφωνία περί Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με την ονομασία, το βάρος και τη συσκευασία που έχουν νόμιμα τα προϊόντα αυτά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά τα τετραγωνικά μέτρα που απαιτούνταν αρχικά για την αδειοδότηση εγκαταστάσεων bake off, δηλαδή εγκαταστάσεων όπου θα ολοκληρώνεται το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης. Ενώ στο αρχικό σχέδιο νόμου, που είχε δοθεί πριν από μήνες στη δημοσιότητα, προβλεπόταν ότι απαιτούνται 60 τετραγωνικά μέτρα, τελικά με το τελευταίο σχέδιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα μειώθηκαν στα 44 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων των 12 τ.μ. που απαιτούνται ως ξεχωριστός χώρος για την πώληση των προϊόντων αυτών. Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι, όπως ορίζεται με σχετική διάταξη, στο εξής στο όνομα της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, για την αδειοδότηση αρτοποιητικών μονάδων θα απαιτείται μόνο μία άδεια που θα χορηγείται από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των νομαρχιών. Ο καθένας μπορεί να υποψιαστεί τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί κάτι τέτοιο, όταν λόγος γίνεται για μονάδες παρασκευής και διακίνησης τόσο ευαίσθητων προϊόντων, όπως είναι το ψωμί και οι ζύμες γενικότερα.

Με ανακοίνωσή της η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων Περιχώρων καταγγέλλει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι που κάνει η κυβέρνηση στους βιομήχανους και τα σούπερ μάρκετ», το χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να το αποσύρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ