Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στο απυρόβλητο η ασυδοσία των βιομηχάνων

Με ομαδικές μηνήσεις απαντούν στους γαλακτοβιομήχανους οι γαλακτοπαραγωγοί Δ. Μακεδονίας

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο σύστημα παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με γνώμονα καλής ποιότητας και φτηνά για το λαό τρόφιμα, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ), παρεμβαίνοντας σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τα καρτέλ στον κλάδο των γαλακτοβιομηχανιών και όχι μόνο. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΠΟΕΥΓΤΠ, καλεί τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να αναπτύξουν ενιαίο μέτωπο απαίτησης ριζικών αλλαγών στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων, για παραγωγή τροφίμων μέσα από συνεταιριστικές οργανώσεις, που θα δουλεύουν με βάση την ποιότητα και όχι το αλόγιστο κέρδος και θα διακινούν τα προϊόντα οι ίδιοι σε χαμηλές τιμές.

Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν γύρω από το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία του ζητήματος σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του γάλακτος. Η ΠΟΕΥΓΤΠ επισημαίνει πως στα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται ποιος αφήνει ασύδοτους τους βιομήχανους να κάνουν ό,τι θέλουν και καταγγέλλει την υποκρισία που διαφαίνεται στις αναφορές περί καρτέλ.

«Καρτέλ δεν είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια που χαρίζει δισ. ευρώ στους μεγαλοβιομήχανους από τα ασφαλιστικά ταμεία; Καρτέλ δεν είναι η παράδοση της δημόσιας υγείας - παιδείας στον ιδιωτικό τομέα; Καρτέλ δεν είναι να χαρίζονται εθνικές οδοί - λιμάνια - αεροδρόμια - δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες;» καταγγέλλει. Οσον αφορά, δε, στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο των τροφίμων η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον κλάδο σημειώνει ότι οι βιομήχανοι ασύδοτοι διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, παραβιάζουν τη στοιχειώδη εργατική νομοθεσία και τονίζει ότι «δεν είναι λύση να βάζεις 5 πρόστιμα και να χαρίζεις 15».

Η Ομοσπονδία ζητά έλεγχο της πρώτης ύλης, έλεγχο του παραγόμενου προϊόντος, έλεγχο της τελικής τιμής. «Είναι πρόκληση να αγοράζεις 32 λεπτά το κιλό το γάλα και να το πουλάς 1,20 ευρώ», καταγγέλλει η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας ότι για όλα αυτά συζήτηση δε γίνεται.

Οι γαλακτοπαραγωγοί

Με ομαδικές μηνύσεις κατά των γαλακτοβιομηχανιών μετά και το πόρισμα για την ύπαρξη καρτέλ, «απαντούν» οι παραγωγοί του αγελαδινού γάλακτος στη Δυτική Μακεδονία. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι υποχρεώνονταν να πουλάνε το γάλα στις εταιρείες σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων μονάδων τους. Διεκδικούν την καταβολή των χρημάτων που κατακρατούσαν οι βιομηχανίες καθώς από πέρσι οι τιμές που προσφέρουν στους παραγωγούς είναι όλο και χαμηλότερες. Χαρακτηριστικά, κτηνοτρόφοι της Κοζάνης αναφέρουν ότι το αγελαδινό γάλα αγοράζονταν από 27-33 λεπτά, όταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία στο ίδιο διάστημα προσέφερε 40 και 41 λεπτά.

Στη Δυτική Μακεδονία η συγκέντρωση υπογραφών για την υποβολή μηνύσεων κατά των γαλακτοβιομηχανιών άρχισε τις τελευταίες μέρες και αναμένονται να κατατεθούν μετά τις γιορτές. Σε παρόμοιες ενέργειες προσανατολίζονται και οι γαλακτοπαραγωγοί της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ