ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δημοψήφισμα για το Κόσσοβο ζητά ο Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να αποφασίσει ο σερβικός λαός εάν αποδέχεται την ξένη μεσολάβηση για την εκτόνωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος απέρριψε την ξένη μεσολάβηση στις συνομιλίες με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, διατύπωσε την πρόταση αυτή σε επιστολές του προς τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, καθώς και τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου. Το ερώτημα που πρότεινε να τεθεί στο εκλογικό σώμα είναι ένα: "Δέχεστε τη συμμετοχή ξένων εκπροσώπων στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου;".

Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα το Βελιγράδι αρνούνταν κάθε ξένη διαμεσολάβηση στο Κοσσυφοπέδιο, θεωρώντας το ζήτημα ως αποκλειστική εσωτερική υπόθεση της Σερβίας. Με το αίτημα, όμως, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, φαίνεται πως ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προτιμά να αναθέσει στους ψηφοφόρους την απόφαση για το εάν θα παίξουν το ρόλο του διαιτητή στο Κόσσοβο οι μεγάλες δυνάμεις. Ο ίδιος πάντως επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς με σκληρά λόγια κατά των δυνάμεων που συγκροτούν την "Ομάδα Επαφής", χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικά αρνητικό και επιθετικό" το αίτημά τους για τη μεσολάβηση ξένων στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων.

ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, συναντήθηκε χτες στην προεδρική κατοικία "Ρους", κοντά στη Μόσχα, με τον υποψήφιο πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο, τους προέδρους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ και της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) Γκενάντι Σελεζνιόφ και συμφώνησε για τη διεξαγωγή ευρύτερης "στρογγυλής τράπεζας" με τη συμμετοχή των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την κυβερνητική κρίση στη Ρωσία. Στη συνάντηση μετείχε και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Βαλεντίν Γιουμάσεφ. Αποφασίστηκε ότι η Κρατική Δούμα θα συζητήσει στις 3 Απρίλη τον απολογισμό του Κιριένκο για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και η ψηφοφορία για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει την Τετάρτη, 8 Απρίλη, αφού προηγουμένως, την Τρίτη θα διεξαχθεί η "στρογγυλή τράπεζα". Η συζήτηση στη Δούμα για την έγκριση είχε αρχικά αποφασιστεί να γίνει σήμερα, Παρασκευή, αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της συμφωνίας που επήλθε για τη διεξαγωγή "στρογγυλής τράπεζας". Στη συνάντηση της Τρίτης θα λάβουν μέρος ο Κιριένκο, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, συνδικαλιστές, περιφερειακοί διοικητές, βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπό την προεδρία του Γιέλτσιν. Θα συζητηθούν προτάσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο Γιέλτσιν ζήτησε από τα δυο Σώματα του Κοινοβουλίου να προτείνουν υποψηφίους για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, γίνεται σαφές ότι ο Γιέλτσιν έκανε παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση. Δέχτηκε τη "στρογγυλή τράπεζα" και κάλεσε τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να προτείνουν υποψηφίους για τη νέα κυβέρνηση. Ομως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ιγκορ Σαμντουραζούλοφ διευκρίνισε ότι η νέα κυβέρνηση δε θα είναι κυβέρνηση συνασπισμού διαφόρων κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρόσθεσε: "Θα εξετάσουμε γνώμες, επιλογές, αλλά αυτό δε σημαίνει κυβέρνηση συνασπισμού". Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΡΟ ζητάει από καιρό το σχηματισμό "κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης", που θα στηρίζεται στο συσχετισμό δυνάμεων στο Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, χτες συνήλθε, κεκλεισμένων των θυρών, η έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ με κύριο θέμα τη στάση του κόμματος ενόψει της επικύρωσης του νέου πρωθυπουργού από την Κρατική Δούμα. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την Ολομέλεια, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι το ΚΚΡΟ δε θα υποστηρίξει σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες στην Κρατική Δούμα ως πρωθυπουργό τον υποψήφιο του Προέδρου Γιέλτσιν, Σεργκέι Κιριένκο.

Τέλος, ο Γιέλτσιν έστειλε επιστολή προς την Κρατική Δούμα, με την οποία ανανεώνει το αίτημά του προς τους βουλευτές να εγκρίνουν το διορισμό του Κιριένκο ως πρωθυπουργού. Μ' αυτό δίνει στη Δούμα περιθώριο άλλης μιας βδομάδας να αποφασίσει σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιριένκο.

ΓΑΛΛΙΑ
Δεκαετής κάθειρξη για τον Μορίς Παπόν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάστηκε από το Δικαστήριο του Μπορντώ, ο Μορίς Παπόν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή διέταξε τη σύλληψη και απέλαση 1.500 Γάλλων Εβραίων κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 1942 - 1944 ως γενικός γραμματέας της Νομαρχίας του Μπορντώ, την περίοδο της, συνεργαζόμενης με τους Ναζί, κυβέρνησης Βισί. Εντούτοις, το δικαστήριο απάλλαξε τον Παπόν από τις κατηγορίες της συνενοχής σε ανθρωποκτονία, κρίνοντας ότι ο 87χρονος Παπόν δε γνώριζε την τύχη που επιφύλασσαν οι Ναζί στους απελαθέντες. Οι συνήγοροι του 87χρονου Μορίς Παπόν ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γεγονός που συνεπάγεται ότι ο Παπόν θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε τις θετικές αντιδράσεις των εβραϊκών οργανώσεων, αλλά και του Ισραήλ. Ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ Ιλάν τόνισε ότι η καταδικαστική, για τον Παπόν, απόφαση διδάσκει τις νέες γενιές για μια συμφορά που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο Μέγας Ραβίνος της Γαλλίας Ζοζέφ Στρουκ εκτίμησε ότι με την απόφαση αυτή "σώζεται η αξιοπρέπεια της Γαλλίας". Δεν έλειψαν, φυσικά, και αυτοί που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, όπως ο κυνηγός των Ναζί Σιμόν Βιζεντάλ, επειδή, όπως υποστήριξαν, η απόφαση κρατά "ισορροπίες" και στην ουσία δεν τιμωρεί τον Παπόν, παρά μόνο με δυόμισι ημέρες κάθειρξης για τη ζωή από κάθε θύμα του.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την πολυσυζητημένη δίκη Παπόν, που από πολλούς παρατηρητές χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια της Γαλλίας να εξιλεωθεί για τη φιλοναζιστική κυβέρνηση Βισί, της οποίας τη δράση επί χρόνια το Παρίσι προσπαθούσε να κρατήσει στο σκοτάδι. Μόνο η υπουργός Δικαιοσύνης, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, έκανε δηλώσεις αρκούμενη να τονίσει ότι "είναι πολύ καλό για τη χώρα το γεγονός ότι έγινε και ολοκληρώθηκε η δίκη του Μορίς Παπόν". Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο Μορίς Παπόν, εκτός από Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας του Μπορντώ, είχε διατελέσει αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας το 1958, και υπουργός Οικονομικών το 1978. Μηνύσεις εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είχαν αρχίσει να κατατίθενται από το 1982, αλλά το 1987 η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο λόγω "παραλείψεων στη διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων", ενέργεια που από πολλούς αποδίδεται στον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Το 1990 εναντίον του Παπόν έγιναν και άλλες μηνύσεις, και έτσι στις 8 Οκτώβρη του 1997 άρχισε η δίκη του στο Μπορντώ, αφού, ήδη, από το 1995, είχε αποσυρθεί η κατηγορία της συνενοχής σε σωρεία ανθρωποκτονιών. Η δίκη του Μορίς Παπόν είναι η μακροσκελέστερη δίκη στα δικαστικά χρονικά της μεταπολεμικής Γαλλίας.

Καταδικάστηκε και ο Λε Πεν

Καταδικαστική ήταν, όμως, και η απόφαση παρισινού δικαστηρίου σε βάρος του ηγέτη του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" Ζαν Μαρί Λε Πεν. Ο ακροδεξιός ηγέτης καταδικάστηκε σε 3μηνη φυλάκιση με αναστολή, για επεισόδια που προκάλεσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη του 1997, καθώς και για τον προπηλακισμό της τότε υποψήφιας και νυν βουλευτίνας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανέτ Πελβάστ. Στην απόφαση συμπεριλαμβάνεται δίχρονη αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη του "Εθνικού Μετώπου", ο οποίος καλείται να πληρώσει και πρόστιμο 20.000 φράγκων για "βιαιότητες σε συγκεντρώσεις" και για "δημόσια εξύβριση".

Η ηγέτιδα της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν ζήτησε την αποπομπή του Λε Πεν από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ αν ισχύσει η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες ευρωεκλογές και πρέπει να παραιτηθεί από περιφερειακός σύμβουλος στην Επαρχία Αλπεων - Κυανής Ακτής. Ο ακροδεξιός ηγέτης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογές το 1999;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μπορεί ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, να αρνήθηκε χθες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα εντός του 1998 (δυσαρεστώντας τον αιτούντα εξωκυβερνητικό του σύμμαχο Ντενίζ Μπαϊκάλ) αλλά "έριξε τη βόμβα": "θα διεξαχθούν κάποια στιγμή του χρόνου", είπε, δηλαδή ένα χρόνο ενωρίτερα του προβλεπομένου.

Ο Γιλμάζ πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να αποφύγει την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού που συγκροτεί την κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Μπαϊκάλ: είπε ότι, όπως είχε ζητήσει ο τελευταίος, θα υπάρξει συζήτηση στο Κοινοβούλιο για να καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αλλά πρόσθεσε ότι αυτές "δεν είναι απαραίτητες σύντομα".

Ετσι ικανοποίησε μόνο κατά το ένα σκέλος τον Μπαϊκάλ (που ζητούσε εκλογές το φθινόπωρο με κοινοβουλευτική έγκριση).

Η κίνηση του Τούρκου πρωθυπουργού υπαγορεύεται από την πίεση των στρατηγών: αφ' ενός για να προωθηθεί ένα σκληρότερο νομοθετικό πλαίσιο εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού, και αφ' ετέρου για να απομακρυνθεί η πιθανότητα αποκόμισης πολιτικών ωφελών για το "Κόμμα της Αρετής", που διαδέχτηκε το απαγορευθέν κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν ως το ισχυρότερο στη Βουλή.

Ο τουρκικός Τύπος απέδωσε την πρόθεση του Μπαϊκάλ για εκλογές το φθινόπωρο στην προσπάθεια επανεκλογής του ίδιου στην ηγεσία του κόμματός του.

Ο Μπαϊκάλ απειλούσε να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση αν δεν οριστεί ημερομηνία για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η υποστήριξη των 54 βουλευτών του Μπαϊκάλ είναι απαραίτητη για την κυβέρνηση Γιλμάζ, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Από τη συνάντηση στην Προεδρική κατοικία "Ρους" κοντά στη Μόσχα

Από τη συνάντηση στην προεδρική κατοικία "Ρους" κοντά στη Μόσχα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ