ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε ρόλο - ΝΑΤΟικού - "διαμεσολαβητή"

Διέξοδος για την ΕΕ είναι η ΚΕΠΠΑ και το ΕυρωΝΑΤΟ υποστηρίζει ο Κ. Καραμανλής

Στο επίκεντρο μιας έντονης διπλωματικής κινητικότητας βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναλάβει άτυπα ένα ρόλο ειδικού διαμεσολαβητή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος αυτής της κινητικότητας, που ξετυλίγεται παράλληλα με αυτή των Τσερνομίρντιν και Αχτισάαρι, είναι η προώθηση του "σχεδίου των 8" και η προσπάθεια να πειστεί για την αποδοχή της ο Σλ. Μιλόσεβιτς, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια των επαφών που είχε στο Βελιγράδι, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στην Αθήνα Ντρ. Βουτσίτσεβιτς. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί σε "λεπτομέρειες" που συζητήθηκαν και περιορίστηκε στη γενικόλογη δήλωση ότι "συζητήσαμε τη δυνατότητα της πολιτικής λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου". Το μόνο πράγμα, πρόσθεσε, που μπορώ να πω είναι ότι η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι η ειρηνική πολιτική λύση είναι απολύτως εφικτή, εάν πράγματι αυτό αποτελεί την επιδίωξη του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Στην ερώτηση αν το ΝΑΤΟ έχει κάνει τα απαραίτητα βήμα, προτίμησε να επαναλάβει την ελπίδα του ότι "βαδίζουμε προς ειρήνη, διότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν". Ο πόλεμος, κατέληξε, δεν αποτελεί λύση, αντίθετα κινδυνεύει να προκαλέσει τραγωδία την οποία θα υποστούν τα Βαλκάνια για πολλά χρόνια και ίσως για πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι έθεσε το θέμα των δύο αιχμαλώτων Αυστραλών που έχουν καταδικαστεί για κατασκοπία και ότι ο Μιλόσεβιτς υποσχέθηκε πως θα το εξετάσει θετικά.

Ο Κ. Καραμανλής

Από τη Βόννη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα συζητηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και κυρίως "η οικονομική ανόρθωση και αποκατάσταση των Βαλκανίων". Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει η ΕΕ από τον πόλεμο είναι οι "μεγάλες αδυναμίες" της που δεν της επέτρεψαν "να έχει πρωτεύοντα ρόλο, δεν μπόρεσε να βάλει σε τάξη μια μεγάλη περιπέτεια στην ίδια της ήπειρο". Αρα, το "διά ταύτα", κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να προχωρήσει η ΕΕ στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και στο ευρωΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο περιβόητο Σύμφωνο Απασχόλησης που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ουσιαστικά το υιοθέτησε και μάλιστα επιχείρησε να το εμφανίσει ότι επειδή δεν προωθείται αυξάνεται η ανεργία στην Ελλάδα!

Μαύρο, στη μαύρη πολιτική

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο Αρετίνος, ο επονομαζόμενος, κατ' ευφημισμόν και "θείος", αυτός που λοιδορούσε τον άρχοντα του Κηρυναλίου, έλεγε για τη Ρώμη της εποχής του και της παρακμής: "Ω, πόρνη πόλη, με πόσην ηδονή θα πουλιόσουνα, αν είχα το απαραίτητο χρυσάφι για να σε αγοράσω!".

Αν ζούσε σήμερα, θα είχε περιλάβει στις "εξωνημένες", τις πουλημένες έδρες των κυβερνήσεων της ΕΥΡΩ - ΝΑΤΟ συνενοχής. Θα είχε περιλάβει στους καυστικούς χαρακτηρισμούς του, τους εκπροσώπους της σοσιαλ - νεοφιλελεύθερης συμμορίας, που φάνηκαν ανίκανοι να υπερασπιστούν, έστω και κατά πολλοστημόριο, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, οι θεραπαινίδες της μονοκρατορίας των ΗΠΑ και οι δικοί μας ευρωλάγνοι, ψελλίζουν προς την εσωτερική τους πολιτική αγορά, μερικά λόγια περί ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, που έχουν εκ των προτέρων δυναμιτίσει, με την έμπρακτη συμμετοχή τους στην πυραυλική πειρατεία.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτές ακριβώς τις μέρες και μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς να παραστήσουν και τις μοιρολογίστρες για τα θύματά τους. Εξαρτάται από τις συμβουλές που θα τους δώσουν οι σύμβουλοι - κατασκευαστές της εικόνας τους (ίματζ μέικερ). Στα ροδαλά χρώματα που τους βάζουν στα ψιμυθιωμένα "πλαστικά" πρόσωπα των αφισών τους, εμείς θα προσθέσουμε "φούμο", το μαύρο χρώμα που ταιριάζει στα προβαλλόμενα δήθεν έργα τους, τα έργα μιας ηλεκτρονικά κατασκευασμένης εικονικής πραγματικότητας.

Μας "υπόσχονται" αυτοί, οι τα "φαύλα ποιούντες", ότι θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, περιβεβλημένοι, μάλιστα, την ταπείνωση της υποταγής και της συμμετοχής. Και ζητούν από το λαό, αυτοί που τον εμπαίζουν, να τους δώσει την ψήφο του, για να κάνουν ακόμη χειρότερα.

Δώδεκα μέρες ακόμη και μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, λεπτό προς λεπτό, ισχυροποιείται αυτό το μέτωπο κοινωνικών αγωνιστικών δυνάμεων, με κορμό το ΚΚΕ. Είναι ένα μέτωπο που δεν εξαντλεί την ταχύτατα αναπτυσσόμενη δυναμική στην κάλπη, αλλά αποτελεί εγγύηση για τους αγώνες που μας περιμένουν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Οι "δεκαπέντε" συνεδριάζουν και βομβαρδίζουν

  • Τα θέματα που θα συζητηθούν
  • Οι τελευταίες εξελίξεις

ΚΟΛΩΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ). - Αρχίζει σήμερα στην Κολωνία η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία η ΕΕ πρωταγωνιστεί.

Απαισιοδοξία επικρατούσε την παραμονή της Συνόδου για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Βελιγράδι μεταξύ του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, του Ρώσου απεσταλμένου Β. Τσερνομίρντιν και του εκπροσώπου της ΕΕ, Προέδρου της Φινλανδίας, Μ. Αχτισαάρι. Η απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των "δεκαπέντε" οφειλόταν στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δε θα αφήσουν πολλά περιθώρια στους "συμμάχους" για χειρισμούς έξω από το "κοινό πνεύμα" που διαμορφώθηκε πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον.

Κατά τα άλλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, την απαίτηση της γερμανικής προεδρίας για άμεση αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, όπως προϊδέασε με επιστολή του, θα ζητήσει την κατάταξη της Τουρκίας στις "υποψήφιες για ένταξη χώρες".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ενώπιον αυτού του ενδεχομένου η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην επαναδιατύπωση της θέσης, με την οποία οι "δεκαπέντε" θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή "προοπτική" της Τουρκίας.

Ομως, για την κυβέρνηση θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για την Τουρκία. Στα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την πολιτική των"δεκατεσσάρων" απέναντι στη γειτονική χώρα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις πιέσεις που θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και εξαιτίας της δίκης Οτσαλάν.

Στην επίσημη ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου περιλαμβάνονται: Η Κοινή Αμυντική Πολιτική, το "Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια", το "Σύμφωνο Απασχόλησης", οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Από τα παραπάνω θέματα σε κανένα σχεδόν δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, θα διαμορφωθούν όμως τα πλαίσια και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τις οριστικές αποφάσεις.

Ενα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο θα είναι ο ορισμός του "κυρίου ΚΕΠΠΑ", ενός προσώπου που θα εκφράζει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ. Για τη θέση αυτή, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προορίζεται ο σημερινός γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει αφ' ενός την υιοθέτηση της υπόδειξης των ΗΠΑ, αφ' ετέρου την εγκατάλειψη του σχεδίου για "αμυντική ταυτότητα" της ΕΕ. Δηλαδή την αναγνώριση του ΝΑΤΟ ως μοναδικής δύναμης και την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Για τα υπό συζήτηση θέματα αξίζει να σημειώσουμε ότι έμφαση δίνεται απ' τη γερμανική προεδρία στο "Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια". Ενα σχέδιο που θα ολοκληρώνει το έργο των βομβαρδισμών με την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος προτεκτοράτου για τις χώρες της Βαλκανικής. Παρουσιάζοντας αυτό το "Σύμφωνο", ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ανέφερε ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση σταθερότητας με τον έλεγχο που θα αφορά ακόμα και σε θέματα διακυβέρνησης, αλλά και συνοριακού καθεστώτος στην περιοχή!

Σκουπίζοντας το χαλί που θα "πατήσουν" οι "15" κατα την έναρξη της

Σκουπίζοντας το χαλί που θα "πατήσουν" οι "15" κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, για να αποφασίσουν για την Ευρώπη των ονείρων τους...

Δηλώσεις Σημίτη

Τα γνωστά περί της ανάγκης ύπαρξης πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός αναχωρώντας για την Κολωνία, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία των "Οκτώ" και θα επιμείνει να "καταλήξει" το ταχύτερο και θα "εργαστεί" ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια και να παραμεριστούν "τα όποια εμπόδια και οι όποιες δυσκολίες". Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα, όπως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η εφαρμογή αυτής της απόφασης, αλλά θα πρέπει, είπε, να γίνει η αρχή της ειρήνης.

Στην Κολωνία θα συζητηθεί ακόμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, και το θέμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης καθώς και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, όπου θα συζητηθεί η ένταξη της ΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ