Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Οι "δεκαπέντε" συνεδριάζουν και βομβαρδίζουν

  • Τα θέματα που θα συζητηθούν
  • Οι τελευταίες εξελίξεις

ΚΟΛΩΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ). - Αρχίζει σήμερα στην Κολωνία η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία η ΕΕ πρωταγωνιστεί.

Απαισιοδοξία επικρατούσε την παραμονή της Συνόδου για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Βελιγράδι μεταξύ του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, του Ρώσου απεσταλμένου Β. Τσερνομίρντιν και του εκπροσώπου της ΕΕ, Προέδρου της Φινλανδίας, Μ. Αχτισαάρι. Η απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των "δεκαπέντε" οφειλόταν στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δε θα αφήσουν πολλά περιθώρια στους "συμμάχους" για χειρισμούς έξω από το "κοινό πνεύμα" που διαμορφώθηκε πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον.

Κατά τα άλλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει να αντιμετωπίσει, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, την απαίτηση της γερμανικής προεδρίας για άμεση αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ, όπως προϊδέασε με επιστολή του, θα ζητήσει την κατάταξη της Τουρκίας στις "υποψήφιες για ένταξη χώρες".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ενώπιον αυτού του ενδεχομένου η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην επαναδιατύπωση της θέσης, με την οποία οι "δεκαπέντε" θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή "προοπτική" της Τουρκίας.

Ομως, για την κυβέρνηση θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για την Τουρκία. Στα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την πολιτική των"δεκατεσσάρων" απέναντι στη γειτονική χώρα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις πιέσεις που θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και εξαιτίας της δίκης Οτσαλάν.

Στην επίσημη ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου περιλαμβάνονται: Η Κοινή Αμυντική Πολιτική, το "Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια", το "Σύμφωνο Απασχόλησης", οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Από τα παραπάνω θέματα σε κανένα σχεδόν δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, θα διαμορφωθούν όμως τα πλαίσια και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τις οριστικές αποφάσεις.

Ενα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο θα είναι ο ορισμός του "κυρίου ΚΕΠΠΑ", ενός προσώπου που θα εκφράζει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ. Για τη θέση αυτή, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προορίζεται ο σημερινός γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει αφ' ενός την υιοθέτηση της υπόδειξης των ΗΠΑ, αφ' ετέρου την εγκατάλειψη του σχεδίου για "αμυντική ταυτότητα" της ΕΕ. Δηλαδή την αναγνώριση του ΝΑΤΟ ως μοναδικής δύναμης και την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Για τα υπό συζήτηση θέματα αξίζει να σημειώσουμε ότι έμφαση δίνεται απ' τη γερμανική προεδρία στο "Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια". Ενα σχέδιο που θα ολοκληρώνει το έργο των βομβαρδισμών με την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος προτεκτοράτου για τις χώρες της Βαλκανικής. Παρουσιάζοντας αυτό το "Σύμφωνο", ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ανέφερε ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση σταθερότητας με τον έλεγχο που θα αφορά ακόμα και σε θέματα διακυβέρνησης, αλλά και συνοριακού καθεστώτος στην περιοχή!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ