Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συναυλία της νίκης

του Τίτου ΒΑΝΔΗ

Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να μη θυμάται με θαυμασμό, με συγκίνηση, με περηφάνια, τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις με μορφή συναυλίας που έγιναν στο Σύνταγμα. Αισθανόσουνα ότι η Ελλάδα είχε ενωθεί με ενθουσιασμό και διαμαρτυρόταν για το έγκλημα των βομβαρδισμών ενός ακήρυχτου γκανγκστερικού πολέμου, που χωρίς δισταγμό σκοτώνει μωρά, παιδιά και αμάχους. Ολοι οι άνθρωποι ήταν αγαναχτισμένοι με το ΝΑΤΟ και τις παρανομίες του. Το ΝΑΤΟ που δεν είχε πια καμιά κάλυψη σαν τάχα αμυντικός οργανισμός, αλλά έγινε ένα φονικό παράνομο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ με εκτελεστικό αρχιυπεύθυνο τον Κλίντον, που μόλις, σαν γκόμενος της Μόνικας, είχε αριστεύσει ως ψεύτης, ως υποκριτής και ως επίορκος. Δε θα έλεγα τίποτα καινούριο αν έλεγα ότι οι ηγέτες κρατών που καταδυναστεύουν τους ίδιους τους λαούς τους, τους εκμεταλλεύονται και φτάνουν και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν μπορεί παρά να έχουν τη νοοτροπία, το ήθος και την αναξιοπρέπεια του Κλίντον.

Ομως, ας αφήσουμε τα ανθρωπόμορφα τέρατα κι ας μιλήσουμε γι' αυτούς τους ωραίους Ελληνες που οργάνωσαν και συμμετείχαν στις συναυλίες. Μερικοί απ' αυτούς αισθάνθηκαν την ανάγκη να διευκρινίσουν ότι δεν κατεβαίνουν ως μέλη οποιουδήποτε κόμματος. Δεν ξέρω γιατί το κάνανε. Δικαίωμά τους. Υπάρχει τέτοια λευκή τρομοκρατία που οι άνθρωποι, ευτυχώς όχι όλοι, μάθανε να φοβούνται και τον ίσκιο τους. (Σε μια συνέντευξη ο δημοσιογράφος, με δέος, ρώτησε τον Μίκη Θεοδωράκη που συμμετείχε στην κίνηση της καταγγελίας που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των υπευθύνων για τα εγκλήματα εναντίον του σερβικού λαού. Ρώτησε, λοιπόν, ο δημοσιογράφος απορών και τρέμων: "Κύριε Θεοδωράκη, δε φοβάστε μήπως αυτό έχει αντίκτυπο... στην καριέρα σας;").

Ομως τα συλλαλητήρια τα προγραμματισμένα για ορισμένη ημερομηνία, από κάποιους οργανώνονται, δε φυτρώνουν μοναχά τους, κάποια ομάδα, κάποιο σωματείο ή κάποιο κόμμα τα οργανώνει. Το πρώτο το οργάνωσε το ΚΚΕ και τα άλλα ομάδα καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων. Σε όλα τρέξανε δεκάδες χιλιάδες λαού. Εγώ πιστεύω ότι "εκτός από τους επικεφαλής οργανωτές, το πλήθος των χιλιάδων ήταν το ίδιο. Ηταν οι Ελληνες πατριώτες, οι Ελληνες αντιφασίστες, που πήγαν και στο κάλεσμα του ΚΚΕ και στο κάλεσμα της Επιτροπής. Δεν είχε τίποτα το κομματικό. Ηταν μια κίνηση ανθρωπιάς κατά της βαρβαρότητας. Αλλά ήταν ταυτόχρονα και μια πολιτική πράξη. Κλασική πολιτική πράξη. Η δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι η προέκταση της πολιτικής των ΗΠΑ που σκοπό έχει την καθυπόταξη του κόσμου. Και αφού δεν μπόρεσε να πετύχει το σκοπό με πειθώ, υποσχέσεις ή εξαγορά, κατέληξε στο δίκαιο της δύναμης, στη δολοφονία. Εμείς, λοιπόν, των συναυλιών - αν ενδιαφέρει η λεπτομέρεια η υγεία μου δε μου επιτρέπει ούτε να περπατώ σε άλλους ρυθμούς από τους δικούς μου, ούτε να στέκομαι πολλές ώρες όρθιος, δεν πήγα στο Σύνταγμα, κάθισα όλες τις ώρες στην τηλεόραση. Αν μπορούσα θα πήγαινα σ' όλες, όποιος κι αν τις καλούσε. Εμείς λοιπόν των συναυλιών, επαναλαμβάνω, θέλουμε δε θέλουμε κάνουμε πολιτική γιατί πιστεύουμε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πίστευε και απέτυχε να εφαρμόσει ο Χίτλερ και που έρχεται τώρα, στον επιθανάτιο ρόγχο του καπιταλισμού, να τα εφαρμόσει ο Κλίντον. Στις συναυλίες αυτές λοιπόν, δηλώσαμε και μόνο με τη συμμετοχή μας, ότι καταδικάζουμε τη βία και πιστεύουμε στη δημοκρατία, στην ειρήνη, στην ανεξαρτησία, ελευθερία και φιλία των λαών. Αυτό λοιπόν είναι πολιτική πράξη. Κι όταν σκεφτούμε ότι η κυβέρνηση συνυπέγραψε την απόφαση της δολοφονίας και η ΝΔ δεν κατήγγειλε ανοιχτά το έγκλημα των ΗΠΑ, αλλά μιλά για διαφορετικούς χειρισμούς, μόνο και μόνο για να μας θυμίσει ότι είναι αντιπολίτευση. Ο άλλος πάλι, ο πρωθυπουργός, που πανηγυρίζει θριαμβευτικά γιατί δεν έχει στείλει στρατό στις χερσαίες επιχειρήσεις, με κάνει να πιστέψω ότι δεν τον έχουν ειδοποιήσει πως δεν άρχισαν ακόμα οι χερσαίες επιχειρήσεις και γι' αυτό το υπουργείο Αμυνας δεν έχει στείλει ελληνικές δυνάμεις. Μόλις αρχίσουν κι έχουν γίνει και οι εκλογές, θα τους στείλει να συμπολεμήσουν παρέα με τους Ουτσεκάδες εναντίον του "χασάπη" Μιλόσεβιτς!!!

Να λοιπόν που τώρα οι συναυλίες εκτός από τις πολιτικές, δημιουργούν και κομματικές επιπτώσεις. Πώς είναι δυνατόν να καταγγέλλουμε τον Κλίντον και το ΝΑΤΟ για φονιάδες και να ψηφίζουμε το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ που τους υποστηρίζουν. Δε θα τους ψηφίσουμε. Θα διαλέξουμε ένα από τα άλλα κόμματα. Εγώ θα ψηφίσω ΚΚΕ και φαντάζομαι όλοι οι ψύχραιμοι σκεπτόμενοι. Οχι ΠΑΣΟΚ, όχι ΝΔ και όχι λευκό. Κι όσο κι αν η ψηφοφορία είναι μυστική, υπάρχει ο καθρέφτης που θα βλέπουμε τα μούτρα μας κάθε μέρα. Μαύρο στα δυο κόμματα. Πρέπει να εξαφανιστεί η μάστιγα του σιαμαίου τέρατος. Ας μιλήσουμε και στους φίλους και να 'στε σίγουροι πως από τώρα μπορούμε να οργανώσουμε μια συναυλία για τις 14 του Ιούνη. Τη συναυλία της νίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ