Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "Σύμφωνο Απασχόλησης"

Μεταξύ των άλλων θεμάτων, που θα συζητήσουν οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας στις 3 και 4 Ιούνη, θα είναι και το "Σύμφωνο για την απασχόληση", ένα ακόμη σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, παρά τα όσα ειπώθηκαν στο παρελθόν παραμένει στο "ύψος" της με τάσεις συνεχούς αύξησης.

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν είναι τυχαίο ότι οι "δεκαπέντε" διάλεξαν αυτή τη Σύνοδο, για να παρουσιάσουν το νέο τους σχέδιο, αφού σε δέκα μέρες διεξάγονται οι ευρωεκλογές, όπου θα κριθούν και για την πολιτική τους σ' αυτό τον τομέα, τη στιγμή, μάλιστα, που οι άνεργοι στα κράτη - μέλη ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

* * *

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασχολούνται με το θέμα της ανεργίας, ούτε φυσικά θα είναι η τελευταία, γιατί αυτό που δε θέλουν να ομολογήσουν στους εργαζόμενους είναι ότι η ανεργία είναι μόνιμη και σταθερή σύντροφος του καπιταλισμού και επομένως δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά στα πλαίσια της ΕΕ. Αυτή είναι η πρώτη και βασική αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνούν οι εργαζόμενοι. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι οι "δεκαπέντε" δεν ενδιαφέρονται για το ύψος της ανεργίας. Ενδιαφέρονται, όμως, κυρίως από τη σκοπιά των πιθανών "κοινωνικών εκρήξεων", που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων. Επομένως, το ενδιαφέρον τους δεν εντοπίζεται στο πώς θα μειωθεί η ανεργία αλλά στο πώς θα αποφύγουν τους κινδύνους από την αύξησή της.

* * *

Το "Σύμφωνο για την απασχόληση", λοιπόν, θα είναι μια επανάληψη των ρυθμίσεων της "Λευκής Βίβλου", με την προσθήκη κάποιων άρθρων, όπου θα ορίζεται ότι η εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών στα κράτη - μέλη θα ελέγχεται από τα κοινοτικά όργανα. Ηδη για τη χώρα μας αυτή η πολιτική διατυπώθηκε στο "Σύμφωνο για την απασχόληση", το οποίο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Με λίγα λόγια, το "Σύμφωνο" στο οποίο θα καταλήξουν οι "δεκαπέντε" θα δίνει την κατεύθυνση για μέτρα όπως:

1.Μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους,δηλαδή την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους.

2.Αναδιάρθρωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος,δηλαδή κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων και αντικατάσταση της κοινωνικής με την ιδιωτική ασφάλιση.

3.Προώθηση της απασχολησιμότητας,δηλαδή κατάργηση όλων των υφιστάμενων σταθερών εργασιακών σχέσεων και την αντικατάστασή τους με τις "ελαστικές", με στόχο τη διαμόρφωση του "απασχολήσιμου", ο οποίος θα είναι μονίμως στη διάθεση των εργοδοτών του, για να εργαστεί όπου, όσο και όπως του ζητηθεί. Ο ίδιος θα πρέπει, επίσης, να φροντίζει για την ασφαλιστική του κάλυψη.

4.Ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας,δηλαδή την επιδότηση των επιχειρηματιών αντί των ανέργων για τη δημιουργία δήθεν θέσεων εργασίας.

* * *

Οι συνολικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνηγορούν στην εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε συνεχή αύξηση της πραγματικής ανεργίας. Οι "δεκαπέντε" επιχειρούν με τα μέτρα του "Συμφώνου" να κρύψουν την ανεργία, να τη μοιράσουν σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και, τέλος, να συγκαλύψουν τις αιτίες που τη γεννούν, την αξιοποιούν και την αναπαράγουν.

Δ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέντε εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι(2009-10-02 00:00:00.0)
Ενισχύουν τις επιχειρήσεις κοροϊδεύουν τους ανέργους(2004-09-21 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ στο μεγάλο κεφάλαιο(2003-10-02 00:00:00.0)
Καθεστώς δουλείας(2003-08-21 00:00:00.0)
ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ: Το "Σύμφωνο της εκμετάλλευσης"(1999-06-11 00:00:00.0)
Η ανεργία σταθερά στο... ύψος της(1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ