Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πέντε εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ» που καταγράφουν ένα μέρος της πραγματικότητας

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, και ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ανεργία αυξάνεται με αλματώδης ρυθμούς και «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερες εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ» για τον Αύγουστο του 2009 οι άνεργοι έφτασαν τα 21.872 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει αύξηση σχεδόν 30%. Στην «Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 9,6% από 7,6% που ήταν πέρυσι ενώ στην «Ευρώπη των 27» στο 9,1% από 7% το 2008. Σύμφωνα με τη «Γιούροστατ» το ποσοστό ανεργίας στην «ευρωζώνη» είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που σημειώνεται από το Μάρτιο του 1999.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλειοδοτούν για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα την πολιτική της ΕΕ που επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αποδεικνύοντας ότι υπηρετούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται τόσο οι εξαγγελίες της ΝΔ, π.χ. για εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (χτύπημα δηλαδή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας), όσο και οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για εφαρμογή των «stage» στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και προτάσεις όπως η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων έως 30 ετών και για 4 χρόνια.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια και πάνω από 3 εκατομμύρια στην «ευρωζώνη». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Ισπανία (18,9%) και στη Λετονία (18,3%). Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο όλα τα κράτη μέλη παρουσίασαν αύξηση της ανεργίας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λετονία (από 7,4% στο 18,3%) και στην Εσθονία (από 4,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στο 13,3% το 2ο τρίμηνο του 2009). Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι στο 9,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 9,7% και στην Ιαπωνία 5,7% τον Ιούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ