Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑΕ»
Εκβιάζει για να επιβάλει «ελαστική» απασχόληση

Με εξώδικο απειλεί εργαζόμενη ότι θα χάσει τη δουλειά της, αν δε δεχτεί, από 8, να δουλεύει 4 ώρες

Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στην «ευελφάλεια» που προωθούν η ΕΕ και οι υποστηρικτές της
Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στην «ευελφάλεια» που προωθούν η ΕΕ και οι υποστηρικτές της
Σε εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη προχωρά η εταιρεία «Ελληνικές Διανομές ΑΕ», θυγατρική των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), προκειμένου να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η εταιρεία απολύει όσες εργαζόμενες αρνούνται να αποδεχθούν αλλαγή της εργασιακής τους σύμβασης και μετατροπή της απασχόλησής τους από 8ωρη σε 4ωρη. Στις αρχές του καλοκαιριού απέλυσε δύο εργαζόμενες και τώρα προχωρά σε μία ακόμη απόλυση.

Την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, με εξώδικο που έστειλε σε εργαζόμενη, την καλούσε να προσέλθει, χθες Πέμπτη 1η Οκτώβρη, στο γραφείο του διευθυντή του καταστήματος αεροδρομίου «Μακεδονία», προκειμένου να υπογράψει την τροποποίηση της σύμβασης εργασίας της σε σύμβαση μερικής (4ωρης) απασχόλησης. Με το ίδιο εξώδικο την ενημερώνουν ότι, σε περίπτωση άρνησής της, θα καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας από την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, δηλαδή σήμερα, και την καλούν να πάει στον διευθυντή για να λάβει την αποζημίωσή της.

Η εργαζόμενη αρνείται τον εκβιασμό και δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία. Ηδη, μετά από παρέμβαση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης ορίστηκε εργατική διαφορά στις 15 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικαλιστών, η εταιρεία «Ελληνικές Διανομές ΑΕ» απασχολεί πανελλαδικά 270 εργαζόμενες μόνο στα καταστήματα καλλυντικών. Οι 35 από αυτές δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία κάνει τις προσλήψεις και στελεχώνει με υπαλλήλους τα σταντ των εταιρειών στα ΚΑΕ. Στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε την προσπάθεια ανατροπής των συμβάσεων στους εργαζόμενους που απασχολούνταν με 8ωρη σύμβαση. Μάλιστα, προκειμένου να προετοιμάσει το κλίμα για την επίθεση που θα εξαπέλυε, έβγαλε αρκετές από τις εργαζόμενες σε 3μηνη άδεια άνευ αποδοχών.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει θέση και μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει έλεγχο για το καθεστώς των συμβάσεων που επικρατούν στα ΚΑΕ. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κόντρα στις εκβιαστικές απολύσεις της εργοδοσίας, κόντρα στην επίθεση που έχει στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Διεκδικεί πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τέσσερις απολύσεις ανακοινώθηκαν χτες και στη «Φιλκεράμ Τζόνσον» στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας στους 50 τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ