Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιορισμένη η προβολή των μικρότερων κομμάτων

Περιορισμένος είναι ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός χρόνος που δικαιούνται τα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή. Σε κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Τύπου για τους "όρους, προϋποθέσεις και χρόνο προβολής κατά την προεκλογική περίοδο", ορίζεται πως τα κόμματα που συμμετέχουν στην παρούσα ή σε προηγούμενη σύνθεση της Βουλής ή της Ευρωβουλής, καθώς και τα κόμματα που στις ευρωεκλογές του 1994 έλαβαν ποσοστό τουλάχιστον 0,5% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, δικαιούνται:

Ενα εικοσάλεπτο ή δύο δεκάλεπτα δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, από την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Τα εικοσάλεπτα ή δεκάλεπτα που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από τα κόμματα για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων, μεγίστης διάρκειας τριών λεπτών ανά δεκάλεπτο. Επίσης, όπως ορίζεται στην απόφαση, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν, αντί του παραπάνω χρόνου, να προσκαλέσουν στις εκπομπές που διοργανώνουν εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.

Τα κόμματα που δικαιούνται εικοσάλεπτη προβολή είναι: Ενωση Κεντρώων, Φιλελεύθεροι, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, ΝΑΡ, Κόμμα Κολλάτου και Ελληνες Οικολόγοι.

Σε ό,τι αφορά την προβολή των υπολοίπων κομμάτων - όσων δηλαδή δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις - η κοινή απόφαση υπουργείων Εσωτερικών και Τύπου, προβλέπει τη διάθεση δωρεάν ενός πεντάλεπτου στο καθένα από την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Το πεντάλεπτο που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων, συνολικής διάρκειας δύο λεπτών. Και στην περίπτωση αυτή, ισχύει η δυνατότητα για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης να προσκαλέσουν εκπροσώπους των κομμάτων σε εκπομπές που διοργανώνουν.

  • Με απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο ευρωβουλευτή για τις εκλογές της 13ης Ιούνη, ορίζεται το ποσό των 13.298.930 δραχμών - όσο είναι το αντίστοιχο για τους υποψήφιους βουλευτές της Α' Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ