Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δε θα αφήσουμε να κλέψουν την ψήφο μας

Το δρόμο της ανυπακοής, της αντίστασης και της αντεπίθεσης επιλέγουν όλο και περισσότερες γυναίκες του Πειραιά. Το διαμήνυσαν οι ίδιες κατακλύζοντας χτες το βράδυ την πλατεία Κοραή στην προεκλογική - αντιπολεμική συγκέντρωση γυναικών που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Ομιλήτριες στη συγκέντρωση ήταν οι υποψήφιες ευρωβουλευτίνες του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη.

Από τις 7 το απόγευμα η πλατεία είχε γεμίσει από γυναίκες κάθε ηλικίας, εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ το δικό της στίγμα έδωσε και η νεολαία της πόλης. Τα συνθήματα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη" και "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα.

Η παρουσίαση των δύο ευρωβουλευτίνων έγινε από την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και νομαρχιακή σύμβουλος, η οποία επισήμανε ότι αυτή η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ εντάσσεται στην κοινή πρωτοβουλία των Βαλκανικών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να διοργανώσουν χτες αντιπολεμικές - αντινατοϊκές εκδηλώσεις στις βαλκανικές χώρες.

Πρώτη στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε η Βέρα Νικολαϊδου, επισημαίνοντας ότι οι 10 μέρες που απέμειναν μέχρι τις εκλογές είναι αρκετές για να σκεφτούν οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, όλος ο λαός και να κρίνουν τη στάση των κομμάτων απέναντι στο βρώμικο πόλεμο σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τα όσα δεινά έχουν δεχτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Οι γυναίκες - τόνισε - δε θα αφήσουμε να κλέψουν την ψήφο μας. Δε θα μας ξεγελάσουν. Εχουμε δύο δρόμους να διαλέξουμε. Ο ένας είναι της υποταγής, του συμβιβασμού, της αποδοχής των βομβαρδισμών, των εγκληματικών σχεδίων, ο δρόμος δηλαδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΟΝΕ. Ο άλλος δρόμος είναι η συσπείρωση, η δημιουργία εμποδίων - μπλόκων σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική για την ανάπτυξη με κέντρο της τον άνθρωπο. Για μια ανάπτυξη που δε θα στηρίζεται στα συντρίμμια, στην καταστροφή, στο αίμα των λαών". Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι από τις 10 μέρες που απέμειναν μέχρι τις εκλογές δεν πρέπει να πάει καμία χαμένη. "Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει σε όλες τις γειτονιές, σπίτι το σπίτι. Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ θα είναι ένα πρώτο δυνατό ράπισμα στα σχέδιά τους" και τα λόγια της πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα.

Με το ξεκαθάρισμα ότι "η Νέα Τάξη Πραγμάτων μας θέλει πράγματα και εγώ είμαι άνθρωπος, οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι και ήρθα με τους κόκκινους γιατί είναι στο πεζοδρόμιο, γιατί σταματάνε τα τρένα" ξεκίνησε τη χειμαρρώδη ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη. "Το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό - αντιΕΟΚικό μέτωπο μεγάλωσε και άρχισαν να τρέμουν. Εμείς - συνέχισε - θα κάνουμε τη νέα Νυρεμβέργη του 21ου αιώνα. Μωρέ θα τους κάτσουμε στο σκαμνί μέχρι τον τελευταίο, μέχρι την τελευταία. Αυτό που κερδίσαμε με αυτό τον πόλεμο είναι ότι ο καπιταλισμός έβγαλε τη μάσκα, είδαμε τα μάτια τους, είδαμε τι πολεμάνε". Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αυτό τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπέγραφε δε θα γινόταν το μακελειό στη Γιουγκοσλαβία, χαρακτήρισε το λεγόμενο "ευρωπαϊκό όνειρο" εφιάλτη και την ΟΝΕ ως "όμιλο Νεοταξιτών - Νεοφασιστών - Νεόπλουτων Ευρώπης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ