Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σε ρόλο - ΝΑΤΟικού - "διαμεσολαβητή"

Διέξοδος για την ΕΕ είναι η ΚΕΠΠΑ και το ΕυρωΝΑΤΟ υποστηρίζει ο Κ. Καραμανλής

Στο επίκεντρο μιας έντονης διπλωματικής κινητικότητας βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναλάβει άτυπα ένα ρόλο ειδικού διαμεσολαβητή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος αυτής της κινητικότητας, που ξετυλίγεται παράλληλα με αυτή των Τσερνομίρντιν και Αχτισάαρι, είναι η προώθηση του "σχεδίου των 8" και η προσπάθεια να πειστεί για την αποδοχή της ο Σλ. Μιλόσεβιτς, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια των επαφών που είχε στο Βελιγράδι, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στην Αθήνα Ντρ. Βουτσίτσεβιτς. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί σε "λεπτομέρειες" που συζητήθηκαν και περιορίστηκε στη γενικόλογη δήλωση ότι "συζητήσαμε τη δυνατότητα της πολιτικής λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου". Το μόνο πράγμα, πρόσθεσε, που μπορώ να πω είναι ότι η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι η ειρηνική πολιτική λύση είναι απολύτως εφικτή, εάν πράγματι αυτό αποτελεί την επιδίωξη του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Στην ερώτηση αν το ΝΑΤΟ έχει κάνει τα απαραίτητα βήμα, προτίμησε να επαναλάβει την ελπίδα του ότι "βαδίζουμε προς ειρήνη, διότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν". Ο πόλεμος, κατέληξε, δεν αποτελεί λύση, αντίθετα κινδυνεύει να προκαλέσει τραγωδία την οποία θα υποστούν τα Βαλκάνια για πολλά χρόνια και ίσως για πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι έθεσε το θέμα των δύο αιχμαλώτων Αυστραλών που έχουν καταδικαστεί για κατασκοπία και ότι ο Μιλόσεβιτς υποσχέθηκε πως θα το εξετάσει θετικά.

Ο Κ. Καραμανλής

Από τη Βόννη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα συζητηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία και κυρίως "η οικονομική ανόρθωση και αποκατάσταση των Βαλκανίων". Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει η ΕΕ από τον πόλεμο είναι οι "μεγάλες αδυναμίες" της που δεν της επέτρεψαν "να έχει πρωτεύοντα ρόλο, δεν μπόρεσε να βάλει σε τάξη μια μεγάλη περιπέτεια στην ίδια της ήπειρο". Αρα, το "διά ταύτα", κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να προχωρήσει η ΕΕ στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και στο ευρωΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο περιβόητο Σύμφωνο Απασχόλησης που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ουσιαστικά το υιοθέτησε και μάλιστα επιχείρησε να το εμφανίσει ότι επειδή δεν προωθείται αυξάνεται η ανεργία στην Ελλάδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ