ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΟΧΙ άλλο αίμα στους χώρους δουλιάς

Για εγκληματική αδιαφορία στην τήρηση και εφαρμογή των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Οι καταγγελία έρχεται μετά τα δύο συνεχόμενα σοβαρά ατυχήματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με απολογισμό το θάνατο του οικοδόμου Δημήτρη Μαλαπάνη και το σοβαρό τραυματισμό του επίσης οικοδόμου Νίκου Παναγόπουλου.

Το ΕΚ επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στο υπουργείο και καταγγέλλει ότι με τις πολιτικές του έχει υποβαθμίσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. «Παρά τις πιεστικές παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος τίποτα ουσιαστικό δεν έχει υλοποιηθεί και οι αλλαγές που έγιναν το τελευταίο καιρό είναι μόνο διοικητικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Ουσιαστικά σήμερα υπάρχει πλήρη ασυδοσία και ανυπαρξία ελέγχων», καταγγέλλει το ΕΚ.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης να αγωνιστούν ενωμένοι για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και να απαιτήσουν ουσιαστικούς ελέγχους, για να σταματήσουν επιτέλους οι εργαζόμενοι να πληρώνουν με τη ζωή τους.

Καταλήγοντας απαιτεί: Διερεύνηση όλων των στοιχείων για την ανάδειξη των υπευθύνων, την παραδειγματική τιμωρία τους και την εντατικοποίηση των ελέγχων (έλεγχοι για στελέχωση με γιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας)

Για εγκληματική αδιαφορία καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας και καλεί τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενωμένοι για μέτρα ασφαλείας για τα δικαιώματα στη δουλιά και τη ζωή.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γυμνή η «κύρια γραμμή επιδημιολογικής επιτήρησης»

Κενές οι μισές απ' τις 441 θέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ενώ μόνο στη Νομαρχία Αθηνών 37 γιατροί έχουν να ελέγχουν μόνο 13.200 περιπτώσεις οδοντιάτρων και συμβεβλημένων γιατρών

Εγκαιρη παρέμβαση για τον έλεγχο των τροφιμογενών νοσημάτων, που ζητά το υπουργείο Υγείας είναι αδύνατη να γίνει χωρίς προσωπικό
Εγκαιρη παρέμβαση για τον έλεγχο των τροφιμογενών νοσημάτων, που ζητά το υπουργείο Υγείας είναι αδύνατη να γίνει χωρίς προσωπικό
Απογυμνωμένες από προσωπικό είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, και κυρίως από γιατρούς και Επόπτες Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η άσκηση του κρίσιμου ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν στην προστασία της δημόσιας Υγείας. Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποκριτικά και σαν να μη γνωρίζει τις ελλείψεις αυτές καλεί με εγκύκλιο τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών και τους άλλους αρμόδιους φορείς σε «ετοιμότητα σε θέματα δημόσιας Υγείας και κυρίως για επαγρύπνηση όσον αφορά στον έλεγχο μεταδοτικών λοιμωδών νοσημάτων».

Ηδη από τη μεταφορά τους στις αρχές του 1995 από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στις Νομαρχίες οι θέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας μειώθηκαν στο 1/3. Ακόμη όμως και από αυτές τις 441 θεσμοθετημένες θέσεις Εποπτών είναι καλυμμένες μόλις οι 219, δηλαδή ποσοστό κάλυψης 49,66%.

Μια πτυχή των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι νομαρχίες αναδείχτηκε και μέσα από την επιστολή της Νομάρχη Αθηνών Ελένης Μπεσμπέα προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, με αφορμή την αδυναμία της Νομαρχίας να συγκροτήσει τις Τριμελείς Επιτροπές που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 84/2001 που αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Με επιστολή της στις 13.7.2001 η Ε. Μπεσμπέα ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας ότι είναι ανέφικτη η άσκηση του προβλεπόμενου ελέγχου λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις τέσσερις συνολικά Διευθύνσεις Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν 7.500 οδοντιατρεία και 5.700 συμβεβλημένοι γιατροί, εργάζονται 37 γιατροί και 9 οδοντίατροι. Αντίστοιχα, στη Νομαρχία Αθηνών εργάζονται 20 Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Το προσωπικό αυτό είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων, τον έλεγχο όλων των φορέων παροχής ΠΦΥ, την Προαγωγή Υγείας, τη χορήγηση αδειών λειτουργίας εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων, των τροφίμων, της ύδρευσης, τους εμβολιασμούς και μια σειρά ακόμα αρμοδιότητες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί τη συνέχεια μιας μακριάς αλληλογραφίας μεταξύ της Νομαρχίας και του υπουργείου Υγείας, στο οποίο η Νομάρχης ενημερώνει για τις ελλείψεις και ζητά την ενίσχυση με προσωπικό. Οπως είπε άλλωστε στο «Ρ» η Ελ. Μπεσμπέα συνολικά στη νομαρχία από τις 3.740 οργανικές θέσεις προσωπικού είναι καλυμμένες αυτή τη στιγμή μόλις 1.000 και μάλιστα από εργαζόμενους, οι περισσότεροι απ' τους οποίους εργάζονται εκτός αντικειμένου.

Η εγκύκλιος του γ. γραμματέα

Στην εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός εφιστά την προσοχή στους αρμόδιους φορείς σε θέματα όπως «η παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου ύδατος με ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας» και «έγκαιρη παρέμβαση και έλεγχο τυχόν συσσώρευσης κρουσμάτων τροφιμογενών και λοιπών μεταδοτικών νόσων». Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας καλεί σε ενεργοποίηση τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών «που αποτελούν την πρώτη και κύρια γραμμή επιδημιολογικής επιτήρησης» και τους συνιστά συνεργαζόμενες με τις λοιπές υποδομές υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.) να συλλέγουν και να μεταφέρουν έγκαιρα τα επιδημιολογικά δεδομένα στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, σε ετοιμότητα καλεί το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και άλλους φορείς ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) «θα εποπτεύσουν και θα ελέγξουν την πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου».


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ανάθεση μελετών για επείγουσα και δημόσια υγεία

Με τις μελέτες για την επείγουσα ιατρική και τη δημόσια υγεία ξεκινά ο σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ολυμπιακοί Αγώνες - 2004. Χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας Χαρ. Σοφιανού και τις σχετικές εισηγήσεις έκαναν ο Β. Λαοπόδης για την επείγουσα ιατρική και η Τζ. Κρεμαστινού για τη δημόσια υγεία.

Για το σχεδιασμό της επείγουσας ιατρικής που θεωρείται η καρδιά της υγειονομικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανατεθεί μελέτη ύψους 50 εκατ. δραχμών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Επίσης θα ανατεθεί μελέτη ύψους 20 εκατ. δραχμών στη ΔΕΠΑΝΟΜ για τις προδιαγραφές των απαιτούμενων μέσων που έχει προτείνει το ΕΚΑΒ (35 κινητές μονάδες, μοτοσικλέτες κλπ). Στην ΕΣΔΥ θα ανατεθεί και η μελέτη ύψους 40 εκατ. δραχμών, για το σχεδιασμό και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για τομείς, όπως η υγιεινή των χώρων, των τροφίμων, των εστιατορίων, καθώς και η αντιμετώπιση των σκουπιδιών. Για το συντονισμό ενεργειών στη Δημόσια Υγεία θα λειτουργήσει ένα προσωρινό γραφείο στην ΕΣΔΥ μέχρι την οριστική του εγκατάσταση σε συγκεκριμένο μέρος που θα αποφασιστεί στο μέλλον.

Πρωτοβάθμια και νοσοκομεία

Για το σχεδιασμό στους άλλους δυο τομείς, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα νοσοκομεία, θα υπάρξουν σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήσεις μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν σχεδιασμοί για την ΠΦΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όπου θα ενταχθούν και οι παρεμβάσεις της υγειονομικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι σχεδιασμοί αυτοί θα περιγράφουν τις πρόσθετες ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κέντρα υγείας αστικού τύπου, τα οποία θα είναι ενισχυμένα στο επίπεδο του διαγνωστικού κέντρου. Στο ίδιο σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται κάποια ειδικά κέντρα καθώς και μονάδες για τους περιπατητικούς (walking clinics). Ο σχεδιασμός τόσο στην ΠΦΥ, όσο και στην επείγουσα ιατρική, θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ενταχθούν και λειτουργοί της Υγείας που θα υποδείξει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (πχ οι γιατροί των μεγάλων αθλητών). Στα πλαίσια αυτά θα γίνει και ο σχεδιασμός της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό χωριό με την προοπτική να συμπληρωθεί στη συνέχεια με το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργήσει ως κέντρο υγείας αστικού τύπου στη Βόρεια Αττική.

Εξάλλου στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια 2000-2006» ο Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε (29.6.2001) τη δημιουργία μόλις 10-13 Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε όλη τη χώρα. Τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου κατανέμονται ως εξής: Πέντε στην Αττική (νοσοκομείο πρώην αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, Θρακομακεδόνες, Περιστέρι, Καλύβια και Κερατσίνι), δύο στη Θεσσαλονίκη και τρία σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας.

Ειδική μελέτη για τις απαραίτητες αλλαγές στα λεγόμενα Ολυμπιακά νοσοκομεία ετοιμάζει η ΔΕΠΑΝΟΜ. Τα Ολυμπιακά νοσοκομεία είναι τα: ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», «Γεώργιος Γεννηματάς» και Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στην Αθήνα. «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου» και «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Τα πανεπιστημιακά Ηρακλείου και Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου. Και οι αλλαγές στα νοσοκομεία θα είναι ενταγμένες στις γενικότερες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ