Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γυμνή η «κύρια γραμμή επιδημιολογικής επιτήρησης»

Κενές οι μισές απ' τις 441 θέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ενώ μόνο στη Νομαρχία Αθηνών 37 γιατροί έχουν να ελέγχουν μόνο 13.200 περιπτώσεις οδοντιάτρων και συμβεβλημένων γιατρών

Εγκαιρη παρέμβαση για τον έλεγχο των τροφιμογενών νοσημάτων, που ζητά το υπουργείο Υγείας είναι αδύνατη να γίνει χωρίς προσωπικό
Εγκαιρη παρέμβαση για τον έλεγχο των τροφιμογενών νοσημάτων, που ζητά το υπουργείο Υγείας είναι αδύνατη να γίνει χωρίς προσωπικό
Απογυμνωμένες από προσωπικό είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, και κυρίως από γιατρούς και Επόπτες Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η άσκηση του κρίσιμου ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν στην προστασία της δημόσιας Υγείας. Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποκριτικά και σαν να μη γνωρίζει τις ελλείψεις αυτές καλεί με εγκύκλιο τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών και τους άλλους αρμόδιους φορείς σε «ετοιμότητα σε θέματα δημόσιας Υγείας και κυρίως για επαγρύπνηση όσον αφορά στον έλεγχο μεταδοτικών λοιμωδών νοσημάτων».

Ηδη από τη μεταφορά τους στις αρχές του 1995 από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στις Νομαρχίες οι θέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας μειώθηκαν στο 1/3. Ακόμη όμως και από αυτές τις 441 θεσμοθετημένες θέσεις Εποπτών είναι καλυμμένες μόλις οι 219, δηλαδή ποσοστό κάλυψης 49,66%.

Μια πτυχή των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι νομαρχίες αναδείχτηκε και μέσα από την επιστολή της Νομάρχη Αθηνών Ελένης Μπεσμπέα προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, με αφορμή την αδυναμία της Νομαρχίας να συγκροτήσει τις Τριμελείς Επιτροπές που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 84/2001 που αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Με επιστολή της στις 13.7.2001 η Ε. Μπεσμπέα ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας ότι είναι ανέφικτη η άσκηση του προβλεπόμενου ελέγχου λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις τέσσερις συνολικά Διευθύνσεις Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν 7.500 οδοντιατρεία και 5.700 συμβεβλημένοι γιατροί, εργάζονται 37 γιατροί και 9 οδοντίατροι. Αντίστοιχα, στη Νομαρχία Αθηνών εργάζονται 20 Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Το προσωπικό αυτό είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων, τον έλεγχο όλων των φορέων παροχής ΠΦΥ, την Προαγωγή Υγείας, τη χορήγηση αδειών λειτουργίας εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων, των τροφίμων, της ύδρευσης, τους εμβολιασμούς και μια σειρά ακόμα αρμοδιότητες. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί τη συνέχεια μιας μακριάς αλληλογραφίας μεταξύ της Νομαρχίας και του υπουργείου Υγείας, στο οποίο η Νομάρχης ενημερώνει για τις ελλείψεις και ζητά την ενίσχυση με προσωπικό. Οπως είπε άλλωστε στο «Ρ» η Ελ. Μπεσμπέα συνολικά στη νομαρχία από τις 3.740 οργανικές θέσεις προσωπικού είναι καλυμμένες αυτή τη στιγμή μόλις 1.000 και μάλιστα από εργαζόμενους, οι περισσότεροι απ' τους οποίους εργάζονται εκτός αντικειμένου.

Η εγκύκλιος του γ. γραμματέα

Στην εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός εφιστά την προσοχή στους αρμόδιους φορείς σε θέματα όπως «η παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου ύδατος με ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας» και «έγκαιρη παρέμβαση και έλεγχο τυχόν συσσώρευσης κρουσμάτων τροφιμογενών και λοιπών μεταδοτικών νόσων». Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας καλεί σε ενεργοποίηση τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών «που αποτελούν την πρώτη και κύρια γραμμή επιδημιολογικής επιτήρησης» και τους συνιστά συνεργαζόμενες με τις λοιπές υποδομές υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.) να συλλέγουν και να μεταφέρουν έγκαιρα τα επιδημιολογικά δεδομένα στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, σε ετοιμότητα καλεί το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και άλλους φορείς ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) «θα εποπτεύσουν και θα ελέγξουν την πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ