Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Εγκλημα η ιδιωτικοποίησή τους

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες η διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, η οποία ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις από τις 16 Αυγούστου

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συνάντηση
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) από τις 16 Αυγούστου 2001 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, ενώ χτες η διοίκηση της Ομοσπονδίας τους συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι η μοναδική επιλογή των εργαζομένων είναι το ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ - μετά από τις πρώτες έξι ημέρες απεργίας - θα ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις στις 16 Αυγούστου, καθώς μέχρι τις 24 Αυγούστου ενδέχεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ιδιωτικοποιείται πλήρως η εταιρεία. Στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδίας έγινε αποδεκτή πρόταση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ οι νέες κινητοποιήσεις να εξαγγελθούν από τη ΓΣΕΕ ή από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ποινικοποίηση του αγώνα τους.

Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Εγκλημα των εγκλημάτων, ίσως η πιο κραυγαλέα επιλογή του 2001, να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πώληση των ΕΛΠΕ, στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης, η οποία παίζει ουσιαστικό - αποφασιστικό ρόλο, τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στη ζωή όλων των εργαζομένων».

«Χαρίζει, κυριολεκτικά, στους Ελληνες και ξένους ιδιώτες την πιο κερδοφόρα επιχείρηση. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΠΕΤΡΟΛΑ και ΜΟΤΟΡΟΪΛ, έχουν αυξήσει τα κέρδη τους κατακόρυφα. Ταυτόχρονα, πέφτει κατακόρυφα και το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι η αύξηση στα καύσιμα», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώνεται, ότι η πώληση της επιχείρησης αυτής, όχι μόνο δε θα έχει θετικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων, αλλά θα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης. Και με την αύξηση του κόστους ζωής και με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κατακτήσεων, που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτό το χώρο».

Η ΓΓ κατήγγειλε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το ξεπούλημα, τόνισε όμως ότι ευθύνη έχει η ΝΔ με τον πολιτικό ρόλο που έχει παίξει, σημειώνοντας ότι «έχει τη γενικότερη συναίνεση στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων, που άρχισε αποφασιστικά στη χώρα μας μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία έδωσε τη θεσμική και νομική βάση για τη μεγαλύτερη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και συγκέντρωση του πλούτου σε συνεχώς λιγότερα χέρια».

Καταλήγοντας επισήμανε: «Αλλη επιλογή από το ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, σε τέτοιες αποφάσεις, δεν υπάρχει. Δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στο χώρο των ΕΛΠΕ, αλλά ολόκληρης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων. Εδώ πραγματικά η έννοια μέτωπο πάλης, αγωνιστικό και πολύμορφο, πρέπει να υλοποιηθεί στην κυριολεξία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Πανωλάσκος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά στις νέες κινητοποιήσεις για να έχουν μέσα από τον αγώνα τους το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στη ρύπανση από τα ΕΛΠΕ (2021-04-20 00:00:00.0)
Η εργοδοσία αξιώνει μείωση μισθών έως και 40% (2011-03-22 00:00:00.0)
Απαντούν με νέα 4ήμερη απεργία (2002-07-06 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στο ξεπούλημα (2002-04-30 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα η εξαήμερη απεργία (2001-08-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι (2001-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ