Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ανάθεση μελετών για επείγουσα και δημόσια υγεία

Με τις μελέτες για την επείγουσα ιατρική και τη δημόσια υγεία ξεκινά ο σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ολυμπιακοί Αγώνες - 2004. Χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας Χαρ. Σοφιανού και τις σχετικές εισηγήσεις έκαναν ο Β. Λαοπόδης για την επείγουσα ιατρική και η Τζ. Κρεμαστινού για τη δημόσια υγεία.

Για το σχεδιασμό της επείγουσας ιατρικής που θεωρείται η καρδιά της υγειονομικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανατεθεί μελέτη ύψους 50 εκατ. δραχμών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Επίσης θα ανατεθεί μελέτη ύψους 20 εκατ. δραχμών στη ΔΕΠΑΝΟΜ για τις προδιαγραφές των απαιτούμενων μέσων που έχει προτείνει το ΕΚΑΒ (35 κινητές μονάδες, μοτοσικλέτες κλπ). Στην ΕΣΔΥ θα ανατεθεί και η μελέτη ύψους 40 εκατ. δραχμών, για το σχεδιασμό και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για τομείς, όπως η υγιεινή των χώρων, των τροφίμων, των εστιατορίων, καθώς και η αντιμετώπιση των σκουπιδιών. Για το συντονισμό ενεργειών στη Δημόσια Υγεία θα λειτουργήσει ένα προσωρινό γραφείο στην ΕΣΔΥ μέχρι την οριστική του εγκατάσταση σε συγκεκριμένο μέρος που θα αποφασιστεί στο μέλλον.

Πρωτοβάθμια και νοσοκομεία

Για το σχεδιασμό στους άλλους δυο τομείς, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα νοσοκομεία, θα υπάρξουν σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήσεις μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν σχεδιασμοί για την ΠΦΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όπου θα ενταχθούν και οι παρεμβάσεις της υγειονομικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι σχεδιασμοί αυτοί θα περιγράφουν τις πρόσθετες ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με κέντρα υγείας αστικού τύπου, τα οποία θα είναι ενισχυμένα στο επίπεδο του διαγνωστικού κέντρου. Στο ίδιο σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται κάποια ειδικά κέντρα καθώς και μονάδες για τους περιπατητικούς (walking clinics). Ο σχεδιασμός τόσο στην ΠΦΥ, όσο και στην επείγουσα ιατρική, θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ενταχθούν και λειτουργοί της Υγείας που θα υποδείξει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (πχ οι γιατροί των μεγάλων αθλητών). Στα πλαίσια αυτά θα γίνει και ο σχεδιασμός της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό χωριό με την προοπτική να συμπληρωθεί στη συνέχεια με το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργήσει ως κέντρο υγείας αστικού τύπου στη Βόρεια Αττική.

Εξάλλου στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια 2000-2006» ο Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε (29.6.2001) τη δημιουργία μόλις 10-13 Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε όλη τη χώρα. Τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου κατανέμονται ως εξής: Πέντε στην Αττική (νοσοκομείο πρώην αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, Θρακομακεδόνες, Περιστέρι, Καλύβια και Κερατσίνι), δύο στη Θεσσαλονίκη και τρία σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας.

Ειδική μελέτη για τις απαραίτητες αλλαγές στα λεγόμενα Ολυμπιακά νοσοκομεία ετοιμάζει η ΔΕΠΑΝΟΜ. Τα Ολυμπιακά νοσοκομεία είναι τα: ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», «Γεώργιος Γεννηματάς» και Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στην Αθήνα. «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου» και «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Τα πανεπιστημιακά Ηρακλείου και Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου. Και οι αλλαγές στα νοσοκομεία θα είναι ενταγμένες στις γενικότερες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ