Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπόθεση όλων η προστασία του ΟΑΕΔ

Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης παρουσίασε στους δημοσιογράφους το νομοσχέδιο για την «επανίδρυση» του ΟΑΕΔ, το οποίο στη συνέχεια κατέθεσε στη Βουλή, για ψήφιση από το δεύτερο θερινό τμήμα. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του υπουργού, με το νομοσχέδιο αυτό ο ΟΑΕΔ επανιδρύεται και χάρη στις τρεις θυγατρικές ανώνυμες εταιρίες ιδιωτικού δικαίου που θα δημιουργηθούν, αποκτά ευελιξία και αποτελεσματικότητα, απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας. Είναι γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ εδώ και πολλά χρόνια έθεταν επιτακτικά, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, την ανάγκη αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, πάντα στα πλαίσια Ενιαίου και Δημόσιου σχήματος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είτε αυτός ήταν εργαζόμενος είτε ήταν άνεργος. Επίμονα ζητούσαμε την επάνδρωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ ζητούσαμε και αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων μητρότητας, στράτευσης κλπ, ζώντας από κοντά τα προβλήματα τόσο των ανέργων όσο και των εργαζομένων που καθημερινά περνούσαν από τον ΟΑΕΔ. Αυτά περιμέναμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του τόπου μας, γι' αυτά παλεύουμε. Δυστυχώς διαψευστήκαμε και μαζί με μας, τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, διαψεύστηκαν και οι προσδοκίες αυτών που είχαν την πραγματική ανάγκη του ΟΑΕΔ.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν πρόκειται να βελτιωθεί η δεινή θέση του άνεργου, πολύ περισσότερο τα οικονομικά του. Οι εξατομικευμένες παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τη διά βίου μάθηση - και τα δύο προϊόντα των υπό ίδρυση θυγατρικών - ισοδυναμούν με ισόβια κοροϊδία για τους άνεργους, καθώς πέρα από τον πολιτικό τους χαρακτήρα ως εργαλεία προώθησης μιας αντεργατικής πολιτικής, τα διαθέσιμα κονδύλια του ΟΑΕΔ μέσω των θυγατρικών θα κατευθύνονται στις τσέπες των αεριτζήδων. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας ή «ενοικιάσεως» εργαζομένων. Αυτά τα γραφεία, σαν σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, απορροφώντας τεράστια κοινοτικά κονδύλια του Γ' ΚΠΣ από τις θυγατρικές του ΟΑΕΔ, θα προσφέρουν ευέλικτες μορφές εργασίας ανάλογες των γούστων του κάθε εργοδότη, μη υπολογίζοντας πλέον τον εργαζόμενο ως άνθρωπο, αλλά ως πράγμα.

Ο ΟΑΕΔ είναι αναποτελεσματικός για κάτι τέτοιο, αφού από τη φύση του είναι ταγμένος να υπηρετήσει τον άνεργο. Με την έγκριση του Γ' ΚΠΣ όμως, ο ΟΑΕΔ έγινε δύο φορές αναποτελεσματικός, καθώς το δημόσιο λογιστικό (λογιστικό σύστημα παρακολούθησης των δαπανών) δε θα επέτρεπε την ανεξέλεγκτη μεταφορά των δισεκατομμυρίων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ταμεία των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοκαρχαριών. Κάτι που λύνεται αυτόματα με τη δημιουργία των τριών Ανώνυμων Εταιριών στον ΟΑΕΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 7μελή διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιριών, θα αποτελούνται από διορισμένους με παχυλούς μισθούς, της κυβέρνησης, της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, εκπροσώπους δηλαδή που συμφώνησαν και συνεργούν στην καρατόμηση του ΟΑΕΔ. Ας μην παραλείψουμε όμως και τους ρουσφετολογικούς διορισμούς για τη στελέχωση και λειτουργία των τριών ανώνυμων θυγατρικών εταιριών. Χιλιάδες άνεργοι περιμένουν σε γραμμή προτεραιότητας, μία θέση στις ανώνυμες, όπου απενεργοποιείται ο νόμος Πεπονή και η πρόσβαση είναι εύκολη αρκεί να υπάρχει η «άκρη».

Το νομοσχέδιο επανίδρυσης του ΟΑΕΔ που σε λίγο αναμένεται να ψηφιστεί, σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους άνεργους. Μέσα από αυτό επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι προθέσεις της κυβέρνησης, για ολοκληρωτική παράδοση των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στο κεφάλαιο. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της συσπείρωσης, όλων όσοι θίγονται από την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των αντιλαϊκών μέτρων, ώστε ενωμένοι σαν γροθιά να αντιπαλέψουμε την υλοποίησή τους, επιβάλλοντας μια άλλη πολιτική, σε όφελος της εργατικής τάξης.


Παναγιώτης ΤΣΙΑΚΙΛΟΣ
εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ