Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενιαία δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Τα κυβερνητικά σχέδια για την «επανίδρυση» του ΟΑΕΔ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, που θα τα αντιπαλέψει αγωνιστικά

Το ΠΑΜΕ θα παλέψει για ΟΑΕΔ - στήριγμα ανέργων και εργαζομένων
Το ΠΑΜΕ θα παλέψει για ΟΑΕΔ - στήριγμα ανέργων και εργαζομένων
Την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για αγώνα ενάντια στο προωθούμενο ξεπούλημα του ΟΑΕΔ, εκφράζει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση της Γραμματείας του, στην οποία καταγγέλλει και την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ για την πρόταση ιδιωτικοποίησης του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση).

Η πρόταση της ΓΣΕΕ έγινε πρόσφατα από κοινού με τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και σαν στόχο είχε τη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία αυτόνομου οργανισμού, που θα διαχειρίζεται τους πόρους του ΛΑΕΚ, ο οποίος σήμερα λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΑΕΔ. Αν και η ανάγκη αυτονομίας του Οργανισμού είναι δεδομένη, καθώς σήμερα χρησιμοποιείται συχνά σαν εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση, με τα λεφτά των εργαζομένων, άλλο τόσο δεδομένη είναι και η πίεση που ασκούν οι εργοδότες για την αποκλειστική εκμετάλλευση των σημαντικών πόρων του από τους ίδιους!

«Η κυβέρνηση στα πλαίσια των γενικότερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί, προκειμένου να εκχωρήσει νέους τομείς κερδοφορίας στο Κεφάλαιο, βάλθηκε τώρα να ξεπουλήσει τον ΟΑΕΔ», τονίζει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Ετσι, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ζωτικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και τα οικονομικά του ΛΑΕΚ, εκχωρούνται στους ιδιώτες και σε εταιρίες που αναλαμβάνουν την εμπορία του δικαιώματος της εργασίας στα πλαίσια των νέων ευέλικτων αντεργατικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής απασχόλησης, της διευθέτησης του συνολικού εργασιακού χρόνου, της ενοικίασης των εργαζομένων κλπ.».

«Ταυτόχρονα - συνεχίζει η ανακοίνωση - στο "νέο" ΟΑΕΔ οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του γίνονται επισφαλείς και μπαίνουν στην "προκρούστεια κλίνη» της περικοπής της μονιμότητας και της ένταξης στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η κυβέρνηση.

Συνένοχη σ' αυτό το αντεργατικό "έγκλημα" είναι και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συναίνεσε σ' αυτές τις αλλαγές στο όνομα του εκσυγχρονισμού, δίνοντας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του ΛΑΕΚ (ειδικός λογαριασμός από εισφορές των εργαζομένων) συμπεριφερόμενη κυβερνητικότερα της κυβέρνησης, πρότεινε μαζί με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕ την ιδιωτικοποίησή του».

Τέλος, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Απέναντι σ' αυτή την αρνητική για την εργατική τάξη εξέλιξη, απέναντι στο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμπράττουν στην αποσάθρωση των εργασιακών κατακτήσεων και στις γενικότερες κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, η μόνη επείγουσα αποτελεσματική απάντηση θα δοθεί από το ενιαίο μέτωπο των ταξικών δυναμικών αγώνων των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ θα διαθέσει όλες τους τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ