ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Στο προσκήνιο όλα τα «αντι-τρομοκρατικά» μέτρα

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται ήδη σε αεροδρόμια των ΗΠΑ

Associated Press

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται ήδη σε αεροδρόμια των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις «αποτυχίες» των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Ως «αποτυχίες» χαρακτήρισε τη «γνώση που είχαν εκ των προτέρων» όσον αφορά την αποτυχημένη απόπειρα του 23χρονου Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ και «δεν έπραξαν τίποτα»... Κάτι ανάλογο με την 11η Σεπτέμβρη, που όλοι γνώριζαν και είχαν ειδοποιήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες... αλλά απλώς «άφησαν να συμβεί».

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο είναι σαφές ότι πρόκειται για «συστηματικά σφάλματα»... «Σφάλματα» ωστόσο χρήσιμα για τα σχέδια που θέλει να προωθήσει και η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση. Στο μεταξύ η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία βρίσκεται στο μέσο πολεμικής όσον αφορά τις δηλώσεις μέσω άρθρου της, στην εφημερίδα «USA Today», ότι το σύστημα λειτούργησε, τονίζοντας ότι η απόρροια του συμβάντος αποτελεί «μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας των τρομοκρατών» και διαβεβαίωσε ότι «η διοίκηση είναι αποφασισμένη να εντοπίσει και να εξαλείψει τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την παραβίαση αυτή».

Ομως το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, δεν είναι το μόνο μέτωπο. Ενα ακόμη μέτωπο, εσωτερικό, έχει ανοίξει με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, τη CIA ,όπου αντέκρουσε τις κατηγορίες περί «απαράδεκτων αποτυχιών», με τον εκπρόσωπο της Πολ Τζιμιλιάνο να τονίζει ότι η CIA έπραξε τα δέοντα και ότι απέστειλε βασικές πληροφορίες για το βιογραφικό του Νιγηριανού στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (NCTC), την κυβερνητική υπηρεσία που συντονίζει τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ θα αρχίσει σε τρεις εβδομάδες να χρησιμοποιεί ανιχνευτές σώματος για τον έλεγχο όλων των επιβατών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Στο άλλο «μέτωπο», το πεδίο των μαχών του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε Υεμένη και Σομαλία, οι σχεδιασμοί προχωρούν γοργά καθώς φαίνεται, καθώς ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση οι στόχοι που θα βομβαρδιστούν, τουλάχιστον στην Υεμένη, όπως αναφέρει το δίκτυο CNN, που συνήθως διαρρέει πληροφορίες μέσα από τις Υπηρεσίες.

Μία «παράπλευρη απώλεια» της αποτυχημένης απόπειρας είναι και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη συνολική επανεξέταση των διαδικασιών ελέγχου στη χορήγηση φοιτητικής βίζας, ώστε να τις κάνουν πολύ πιο αυστηρές για να αποφεύγεται η είσοδος στην Αγγλία ατόμων που συνδέονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο λόγος είναι ότι ο Ούμαρ Φαρούκ σπούδαζε στο Λονδίνο. Παράλληλα, θα γίνει επαναξιολόγηση και νέος έλεγχος στα κολέγια και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία δέχονται ξένους φοιτητές, καθώς είναι αρκετά αυτά που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια και ορισμένα που δεν υπάρχουν - είναι εικονικά για να εξυπηρετούν μόνο στη χορήγηση φοιτητικής βίζας. Με τον πρώτο έλεγχο που έκαναν οι βρετανικές αρχές διέγραψαν ήδη από τη λίστα των αναγνωρισμένων κολεγίων που μπορούσαν να δεχθούν ξένους φοιτητές 14 κολέγια.

«Μεταχρονολογημένη» σύλληψη Σομαλού

Ενώ οργιάζει η τρομο-λαγνεία με αφορμή την περίπτωση του Νιγηριανού επίδοξου βομβιστή στο αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, χτες διπλωματικές πηγές με έδρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας θυμήθηκαν πως πριν περίπου ένα μήνα στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου έναν Σομαλό που προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της εταιρείας «Daallo Airlines» έχοντας μαζί του μία σύριγγα και χημικά σε σκόνη και υγρή μορφή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκρηξη εντός του αεροσκάφους. Για την ιστορία ας αναφερθεί πως το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Μογκαντίσου στη βόρεια σομαλική πόλη Χαργκέισα και από εκεί στο Τζιμπουτί και τέλος στο Ντουμπάι.

ΥΕΜΕΝΗ
Επιδρομές κατά «κρησφυγέτων της αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑ'Α.--

Επιδρομή σε πιθανό κρησφύγετο της «αλ Κάιντα» στη χώρα εξαπέλυσαν, χτες, οι υεμενίτικες δυνάμεις. Οπως ανακοινώθηκε στόχος, μετά από συλλογή πληροφοριών, ήταν ένα σπίτι στην περιοχή Ντέιρ Τζαμπέρ, της επαρχίας Χουντέινταχ, που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Η ίδια επαρχία αποδείχτηκε ότι ήταν το προπύργιο των δραστών της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Σάνα'α, το 2008, όπου σκοτώθηκαν 10 Υεμενίτες φρουροί ασφαλείας και τέσσερις πολίτες.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε, χτες το μεσημέρι, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Υεμένης, Σάλεχ αλ Ζαουάρι, μιλώντας σε στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην, γειτονική της Χουντέινταχ, επαρχία Μάρεμπ, η οποία, επίσης, θεωρείται προπύργιο των εξτρεμιστών ισλαμιστών της «αλ Κάιντα». Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη αυτή πληροφόρηση, την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας ένοπλος ισλαμιστής, ο οποίος συνελήφθη. «Κάποιοι» άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν στα γύρω βουνά και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό εναντίον τους.

Τέλος, χτες, το CNN μετέδωσε ότι αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά και αξιωματούχοι του Πενταγώνου βρίσκονται σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από την Υεμένη, προκειμένου να καταρτίσουν έναν πρώτο κατάλογο πιθανών στόχων κοινών στρατιωτικών επιδρομών. Αυτό για την περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο βήμα μετά την απόπειρα ανατίναξης, ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε αεροσκάφος της «Delta» από τον νεαρό Νιγηριανό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βαφτίζουν τα παιδιά «ενήλικες μαχητές»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Ακόμα ένα έγκλημα της ιμπεριαλιστικής κατοχής στο Αφγανιστάν αποδεικνύεται η τελευταία σφαγή αμάχων - μεταξύ των οποίων και οκτώ μαθητών - την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα ακόμα και με πόρισμα των φιλοκατοχικών αφγανικών αρχών. Οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν και επιμένουν να αρνούνται τους θανάτους των 10 αμάχων, βαφτίζοντας τα παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών που σκοτώθηκαν «ενήλικες άνδρες μαχητές των Ταλιμπάν» και υποστηρίζοντας ότι «κανείς αθώος δε σκοτώθηκε».

Στους ισχυρισμούς των κατοχικών στρατευμάτων απαντά ο διευθυντής του σχολείου στο χωριό της επαρχίας Κουνάρ, που σημειώθηκε η επίθεση, δίνοντας τα πλήρη στοιχεία των μαθητών, που εκτελέστηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μαχητές ή βομβιστές».

Την ίδια στιγμή, σε έρευνα - δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία από το Ινστιτούτο της Λειψίας για Ερευνα της Αγοράς οι Γερμανοί εμφανίζονται κατά πλειοψηφία της τάξης του 66% εναντίον της αύξησης της κατοχικής δύναμης της χώρας στο Αφγανιστάν. Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της περιμένει τη διάσκεψη του Λονδίνου, στις 28 Γενάρη, για να δεσμευθεί για την αποστολή επιπλέον κατοχικών στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, στο Πακιστάν, οι «μαχητές των Ταλιμπάν» εμφανίστηκαν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι εναντίον σιιτών, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 43 ανθρώπων και δεκάδες τραυματισμούς, απειλώντας και για περαιτέρω δράση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους προς την πακιστανική κυβέρνηση για κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των «ανταρτών», επιδιώκοντας και αύξηση της δικής τους στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

ΙΡΑΚ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην επαρχία Ανμπάρ

BΑΓΔΑΤΗ.--

Ο κυβερνήτης της σουνιτικής επαρχίας Ανμπάρ ήταν, όπως όλα δείχνουν, ο στόχος της διπλής επίθεσης καμικάζι που σημειώθηκε χτες το πρωί σε σημείο ελέγχου έξω από τα διοικητικά κτίρια της πρωτεύουσάς της, Ραμάντι. Μετά την πρώτη ανατίναξη, στο σημείο έσπευσε ο κυβερνήτης Κασίμ Μουχάμαντ, όπως και πολλοί αστυνομικοί και πολίτες. Τότε ανατινάχθηκε ο δεύτερος καμικάζι προκαλώντας αιματοκύλισμα. Συνολικά, σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 57, μεταξύ αυτών και ο σουνίτης κυβερνήτης που μεταφέρθηκε στη Βαγδάτη.

Υπενθυμίζεται ότι η επαρχία Ανμπάρ ήταν η επαρχία όπου αναπτύχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ιρακινή περιοχή αντίσταση κατά των κατοχικών δυνάμεων και εκεί έλαβαν χώρα οι δύο κατοχικές σφαγές στη Φαλούτζα. Εντούτοις, ιδιαίτερα από το 2006 και μετά, πολλά μέλη αντικατοχικών οργανώσεων έστρεψαν τα πυρά τους κατά εξτρεμιστών ισλαμιστών μαχητών που επιδίωξαν να ελέγξουν την περιοχή. Στη μεταστροφή αυτή βρέθηκαν, σταδιακά, δίπλα με τις κατοχικές δυνάμεις και σήμερα τα «Συμβούλια Αφύπνισης», που εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της βίας στο Ιράκ, λειτουργούν ως πολιτοφυλακή υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Ελεύθερος μετά από δυόμισι χρόνια

Στις ιρακινές αρχές παραδόθηκε, χτες, μετά από τηλεφώνημα αγνώστων, ο Βρετανός Πίτερ Μουρ, σύμβουλος Πληροφορικής, που είχε απαχθεί, το Μάη του 2007, μαζί με τους τέσσερις Βρετανούς σωματοφύλακές του, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στη Βαγδάτη, με το οποίο συνεργαζόταν. Την ευθύνη της απαγωγής είχε αναλάβει η σιιτική οργάνωση «Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ» ζητώντας την απελευθέρωση ενός ηγετικού της στελέχους.

Ο Μουρ, όπως δήλωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «είναι σε πολύ καλή κατάσταση». Φαίνεται επίσης ότι είναι ο μοναδικός επιζώντας εκ των πέντε απαχθέντων. Δεν έχει, πάντως, διευκρινιστεί αν τελικά απελευθερώθηκε το στέλεχος που οι απαγωγείς του ζητούσαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ