ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
... Μαλώνουν σε ξένον αχυρώνα

Νέα «κρίση» στις διμερείς σχέσεις

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η περίεργη ιστορία της σύλληψης 11 Τούρκων στρατιωτικών σε ιρακινό έδαφος από αμερικανικές δυνάμεις κατοχής την Παρασκευή και της (νέας) «κρίσης» στις διμερείς σχέσεις Αγκυρας -Ουάσιγκτον τυπικά έληξε χτες, αλλά ο απόηχός της συνεχίζει να προκαλεί «αναταράξεις». Οι 11 Τούρκοι στρατιωτικοί και οι ολιγάριθμοι πολίτες, που κρατούνταν, απελευθερώθηκαν από τα κρατητήρια των Αμερικανών στη Βαγδάτη την Κυριακή, επέστρεψαν χτες στην Τουρκία και στη συνέχεια... ξαναγύρισαν στη βάση τους στη Σουλεϊμανίγια, εντός Ιρακινού εδάφους.

Αιτία της εισβολής των Αμερικανών στις εγκαταστάσεις των Τούρκων, που υποτίθεται πως βρίσκονται εντός Ιράκ για να περιφρουρούν την «ασφάλεια» της μεθορίου, ως προκεχωρημένα τμήματα, υπήρξε, κατά πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες, η φημολογούμενη «συνωμοσία» των Τούρκων για να «δολοφονήσουν Ιρακινούς Κούρδους αξιωματούχους», συγκεκριμένα τον δήμαρχο του Κιρκούκ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, μετέδιδε το Ρόιτερς επικαλούμενο βρετανικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονόμασε, βρισκόταν και ένας Τούρκος συνταγματάρχης που «έχει απελαθεί άλλες δυο φορές από το Ιράκ για ύποπτη δραστηριότητα». Από την πλευρά του, ο τουρκικός Τύπος, π.χ. η γνωστή για τις «κεμαλικές απόψεις» που εκφέρει εφημερίδα Τζουμχουριέτ, θεωρεί υπεύθυνους για την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας «τους Τζαλάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζάνι».

Το επεισόδιο τίναξε στον αέρα τις όποιες ελπίδες μπορεί να έτρεφαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντουλά Γκιούλ περί «βελτίωσης» των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Με δεδομένο τον τρόπο που εκδηλώθηκε (εισβολή 100 και πλέον Αμερικανών κομάντος, που έριξαν δακρυγόνα, μπήκαν με όπλα προτεταμένα, έκλεισαν τα μάτια των Τούρκων στρατιωτών με μαντίλια και τους έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια) είναι, μάλλον, θέμα τύχης το ότι το επεισόδιο δεν εξελίχθηκε σε αλληλοσφαγή. Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ημερών, ο Τούρκος επιτελάρχης Χιλμί Οζκιόκ τόνισε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης». Απηχώντας αυτήν την άποψη, ο σχολιογράφος της Χουριέτ Τουφάν Τουρέντς έγραψε ότι τα πράγματα, όσον αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, «δεν καλυτερεύουν καθόλου, αντίθετα χειροτερεύουν διαρκώς... τα γεράκια στην Ουάσιγκτον μάλλον δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη συμμαχία». Ο στρατηγός Χουρσίτ Τολόν εκτίμησε επιπλέον ότι η «αηδιαστική» αυτή αμερικανική κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, πάντως, καλλιεργείτο κλίμα υστερίας από εθνικιστικούς ακροδεξιούς κύκλους, που έκαναν και «διαδήλωση» την Κυριακή...

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι η αμερικανική κυβέρνηση -δύο στελέχη της οποίας, ο ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με την Αγκυρα, ενώ ο πρεσβευτής της στην Αγκυρα Πήρσον -συναντήθηκε χτες με τον Α/ΓΕΣ Οζκιόκ-, δεν έχει κάνει ουσιαστική επίσημη τοποθέτηση για τα γεγονότα.

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να συναντηθούν στρατιωτικοί από τις δύο πλευρές, με στόχο την εγκαθίδρυση μηχανισμού «συνεργασίας», σύμφωνα με το δίκτυο ΝΤV.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Λουτρό αίματος

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Διαδηλωτές και απεργοί κατέκλυσαν για άλλη μία φορά τους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Νιγηρίας, καθώς η γενική απεργία για την τιμή του πετρελαίου εισήλθε στη δεύτερη βδομάδα.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η αστυνομία για άλλη μία φορά κατέφυγε στη βία, προκειμένου να «τιθασεύσει» τους απεργούς και τους διαδηλωτές. Για να καταστείλει διαδηλωτές που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη δρόμων και είχαν στήσει οδοφράγματα, έκανε χρήση, όχι μόνο δακρυγόνων, αλλά και αληθινών πυρών. Κατά αξιωματούχους των Εργατικών Συνδικάτων, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και ταραχές που ακολούθησαν.

Στο μεταξύ, διάφοροι ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις για την τιμή του πετρελαίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, ουσιαστικά, διαψεύδοντας την πρότερη είδηση ότι η κυβέρνηση και τα συνδικάτα της Νιγηρίας κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για την τιμή του πετρελαίου, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της απεργίας. Την είδηση, εξάλλου, είχαν διαψεύσει το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Εργατικού Κογκρέσου της Νιγηρίας (NLC) αλλά και η συνομοσπονδία των συνδικάτων της Νιγηρίας που είχε ανακοινώσει ότι απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των διαφορών τους αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων και θα συνεχίσει τις πιέσεις μέσω της απεργίας, γεγονός που ήδη έχει παραλύσει την όγδοη κατά σειρά πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου.

Ο Ανταμς Οσιομόλε δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου, που ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας, «ήταν αναρμόδιος». Αφορμή για την απεργία, που ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου, ήταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων από την κυβέρνηση κατά 50%.

Τα πάντα εξελίσσονται σε ένα εξαιρετικό έκρυθμο σκηνικό, εξαιτίας κυρίως των χρόνιων προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών, ακριβώς λίγες μέρες πριν την άφιξη τους Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε πέντε αφρικανικά κράτη. Ειδικά στη Νιγηρία, που αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά εξαγωγέα αργού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--«Επιτυχώς» ολοκληρώθηκε η τελευταία δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Σαχάμπ-3, βεληνεκούς 1.300 χλμ. Κατά το Ιρανικό ΥπΕξ, η δοκιμή έγινε «πριν από αρκετές εβδομάδες». Ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε χτες βαθιά ανησυχία για το ότι το νέο όπλο «μπορεί να πλήξει το Ισραήλ» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «διασφαλίσει» ότι το Ιράν «τουλάχιστον δε θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα».

ΚΟΡΣΙΚΗ.--Με ποσοστό 50,98%, οι Κορσικανοί απέρριψαν, στο δημοψήφισμα της Κυριακής -που είχε συμμετοχή 60%- την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για απόκτηση διοικητικής αυτονομίας και στη συνέχεια συνένωσης των δύο κοινοβουλευτικών συνελεύσεων του νησιού, της αυτονομιστικής συνέλευσης και της συνέλευσης που πρόσκειται στο Παρίσι. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ εξέφρασε «τη λύπη του», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης και αποφυγής της εθνικιστικής βίας που μαστίζει εδώ και δεκαετίες το νησί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--Η ισχυρή σεισμική δόνηση -5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ-, που αναστάτωσε την Κυριακή τα στενά των Δαρδανελίων και την πόλη Τσανάκαλε της Τουρκίας, δεν κόστισε ανθρώπινες ζωές ή σημαντικές ζημιές, σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Ανατολή.

ΤΖΑΜΟΥ.--Πέντε χωρικούς και δύο «αποστάτες» του ισλαμιστικού αυτονομιστικού κινήματος σκότωσαν στο Ινδικό Κασμίρ άγνωστοι, που οι αρχές εκτιμούν ότι είναι ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο UNI.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--Σάλο προκαλούν τα μέτρα καταστολής της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων στο Ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού από την τοπική κυβέρνηση. Η σύλληψη 350 συνδικαλιστών ηγετών και οι απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες όσων συμμετέχουν στην απεργία -διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των συντάξεων για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας (!)- δημιούργησαν αλγεινές εντυπώσεις. Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την κατασταλτική αυτή δράση εξέδωσε το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

ΚΑΜΠΟΥΛ.--Τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες είχαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές του ουζμπέκου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και του αντιπάλου του Ατα Μοχάμεντ την Κυριακή, στην επαρχία Νταρ-ε-Σουφ. Οι συνεχείς μάχες μεταξύ των δύο «προσκείμενων» στον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι πολέμαρχων υπογραμμίζει την αδυναμία της Αφγανικής κυβέρνησης να «ελέγξει» τη χώρα.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Εφθασαν οι Αμερικανοί στρατιώτες

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-

Τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα, μία εικοσαμελής ομάδα αξιωματικών του αμερικανικού στρατού, έφθασαν χθες στη Λιβερία, στο πλαίσιο «αποστολής για τη διαπίστωση του καλύτερου τρόπου αποκατάστασης της σταθερότητας στη χώρα», τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ ετοιμάζεται να φύγει από τη χώρα.

Οπως επισημαίνει το Reuters, η εικοσαμελής ομάδα θεωρείται πάντως ως πιθανός προάγγελος μίας μεγαλύτερης δύναμης, η οποία θα κληθεί να επιφέρει την ηρεμία στη χώρα της δυτικής Αφρικής, που επί 14 ολόκληρα χρόνια σπαράσσεται από τη βία. Προς το παρόν, η ομάδα αυτή θα αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας.

Στο μεταξύ, ο Λιβεριανός Πρόεδρος, Τσαρλς Τέιλορ, αποδέχτηκε την πρόταση της Νιγηρίας -μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, την Κυριακή στη Μονρόβια, για την παροχή πολιτικού ασύλου, θέτοντας ως όρο την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Ο Πρόεδρος της Λιβερίας αποδέχτηκε να παραιτηθεί, κυρίως μετά από πιέσεις των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, δωδεκαμελής ομάδα στρατιωτικών και διπλωματών από την Ευρώπη αναμένεται να φθάσει στη Λιβερία, με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση για την αποστολή ή μη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ