Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Λουτρό αίματος

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη...
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Διαδηλωτές και απεργοί κατέκλυσαν για άλλη μία φορά τους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Νιγηρίας, καθώς η γενική απεργία για την τιμή του πετρελαίου εισήλθε στη δεύτερη βδομάδα.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η αστυνομία για άλλη μία φορά κατέφυγε στη βία, προκειμένου να «τιθασεύσει» τους απεργούς και τους διαδηλωτές. Για να καταστείλει διαδηλωτές που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη δρόμων και είχαν στήσει οδοφράγματα, έκανε χρήση, όχι μόνο δακρυγόνων, αλλά και αληθινών πυρών. Κατά αξιωματούχους των Εργατικών Συνδικάτων, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και ταραχές που ακολούθησαν.

Στο μεταξύ, διάφοροι ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις για την τιμή του πετρελαίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, ουσιαστικά, διαψεύδοντας την πρότερη είδηση ότι η κυβέρνηση και τα συνδικάτα της Νιγηρίας κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για την τιμή του πετρελαίου, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της απεργίας. Την είδηση, εξάλλου, είχαν διαψεύσει το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Εργατικού Κογκρέσου της Νιγηρίας (NLC) αλλά και η συνομοσπονδία των συνδικάτων της Νιγηρίας που είχε ανακοινώσει ότι απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των διαφορών τους αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων και θα συνεχίσει τις πιέσεις μέσω της απεργίας, γεγονός που ήδη έχει παραλύσει την όγδοη κατά σειρά πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου.

Ο Ανταμς Οσιομόλε δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου, που ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας, «ήταν αναρμόδιος». Αφορμή για την απεργία, που ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου, ήταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων από την κυβέρνηση κατά 50%.

Τα πάντα εξελίσσονται σε ένα εξαιρετικό έκρυθμο σκηνικό, εξαιτίας κυρίως των χρόνιων προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών, ακριβώς λίγες μέρες πριν την άφιξη τους Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε πέντε αφρικανικά κράτη. Ειδικά στη Νιγηρία, που αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά εξαγωγέα αργού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικός νόμος εν μέσω λαϊκών κινητοποιήσεων (2019-10-05 00:00:00.0)
Αγώνας διαρκείας απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας... (2012-01-07 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στις αυξήσεις (2006-06-08 00:00:00.0)
Ως και τα δικαστήρια... σεβάστηκαν τη συνέχιση της απεργίας! (2004-10-14 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις (2000-09-16 00:00:00.0)
Νέες διαμαρτυρίες στο Δέλτα του Νίγηρα (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ