Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνουν οι αμερικανικές απώλειες

Νέο νόμισμα, νέο προϋπολογισμό και νέα κεντρική τράπεζα, προανήγγειλε ο κατοχικός διοικητής

Εικόνες κατοχής...

Associated Press

Εικόνες κατοχής...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα, ο κατάλογος των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ, καθώς πληθαίνουν οι αντι-αμερικανικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις. Εντούτοις, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ προχώρησε, χθες, στην ανακοίνωση νέων οικονομικών μέτρων για τη χώρα και συμμετείχε ο ίδιος στην πρώτη συνεδρίαση του διορισμένου, από τους Αμερικανούς, δημοτικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να δώσει την αίσθηση της επίτευξης προόδου στην, αμερικανικής οπτικής, ανοικοδόμηση της χώρας. Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Συρίας, πάντως, που συναντήθηκαν, χθες, στο Κάιρο, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της κατοχής.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, χθες, σε διαφορετικά περιστατικά στη Βαγδάτη. Ο ένας δέχτηκε πυρά αγνώστων στη συνοικία αλ Τανίγια και στη συνέχεια ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας από τους ενόπλους και τραυματίστηκε ο δεύτερος. Ο δεύτερος Αμερικανός σκοτώθηκε, όταν εκτοξεύτηκε χειροβομβίδα εναντίον του οχήματός του στη συνοικία Καντίγια. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε στα τραύματά του και ένας τρίτος στρατιώτης, που είχε τραυματιστεί θανάσιμα από πυρά αγνώστων, το πρωί, έξω από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

Η βία, όμως, σημάδεψε το Σαββατοκύριακο και την πόλη Ραμαντί, 100 χλμ. β/δ της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου οι συμπλοκές ανάμεσα σε Ιρακινούς μαχητές και Αμερικανούς στρατιώτες είναι καθημερινές. Το Σάββατο, 7 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν σημειώθηκε έκρηξη στο σημείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, που είχαν διοργανώσει τα κατοχικά στρατεύματα. Την Κυριακή το βράδυ, αμερικανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα και δέχτηκε οπλοβομβίδες. Τραυματίστηκαν 4 Αμερικανοί και οι υπόλοιποι άρχισαν να βάλλουν προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Εκτός, όμως, από στρατιώτες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν και δημοσιογραφικές απώλειες στη Βαγδάτη. Την Κυριακή, άγνωστος πυροβόλησε στο κεφάλι, σχεδόν εξ επαφής, μπροστά στο Εθνικό Μουσείο, τον 24χρονο Βρετανό Ρίτσαρντ Ουάιλντ, που εργαζόταν ως ελεύθερος ρεπόρτερ, και βρισκόταν εδώ και δύο βδομάδες στην ιρακινή πρωτεύουσα, κάνοντας έρευνα για τις λεηλασίες των μουσείων της χώρας. Επίσης, την Κυριακή, έγινε γνωστό ότι υπέκυψε, τελικά, στα τραύματά του ο 27χρονος Αυστραλός ηχολήπτης Τζέρεμι Λιτλ, του NBC, που είχε τραυματιστεί, την περασμένη βδομάδα, σε ενέδρα κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Φαλούτζα.

Επιμένει «ανοικοδομητικά» ο Μπρέμερ

Την τύπωση νέου δηναρίου, που θα αρχίσει να κυκλοφορεί στο Ιράκ από τις 15 Οκτώβρη, ανακοίνωσε ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, ο οποίος γνωστοποίησε, επίσης, ότι κατάρτισε προϋπολογισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2003 ύψους 6,4 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το συμβόλαιο της εκτύπωσης των δηναρίων ανέλαβε, κατά κύριο λόγο, η βρετανική εταιρία «De la Rue Plc». Παράλληλα, ο Μπρέμερ ανακοίνωσε την ίδρυση νέας Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπρέμερ συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση του 37μελούς δημοτικού συμβουλίου της Βαγδάτης, το οποίο διορίστηκε από την κατοχική διοίκηση. Ο Μπρέμερ μίλησε για «μια σημαντική ημέρα στην επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα» και εξήρε το θάρρος των συμμετεχόντων, καθώς είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία του ιρακινού λαού δε βλέπει με «καλό μάτι», όποιον συνεργάζεται με τους κατακτητές, όπως ήταν αναμενόμενο. Ανάλογη συνεδρίαση έγινε, χθες, και στη Νατζάφ, όπου διορίστηκε 27μελές δημοτικό συμβούλιο.

Λεηλασίες καταγγέλλει το «Time»

Οι στρατιώτες της 3ης μεραρχίας πεζικού, όπως και ορισμένοι Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί που βρίσκονταν μαζί τους, λεηλάτησαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και προκάλεσαν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αμέσως μετά την κατάληψή του, υποστηρίζει το αμερικανικό περιοδικό «Time», επικαλούμενο τον αξιωματικό Τζον Ουέλς, που ανέλαβε τον έλεγχο του αεροδρομίου, μια βδομάδα μετά. Το περιοδικό τονίζει ότι λεηλατήθηκαν όλα τα είδη duty free, καταστράφηκαν 5 από τα 10 «Boeing» και γαζώθηκαν με σφαίρες σχεδόν όλοι οι χώροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ