ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Εμείς θέλουμε με τις πολιτικές μας να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Να διασφαλίσουμε την περαιτέρω αύξηση του πλούτου». Αυτό δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου χτες, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και τις αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οταν, λοιπόν, για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζε ότι το κόμμα του με την πολιτική του θα στηρίξει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και θα προωθήσει τις... επιδιώξεις του, την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους και τους αγρότες μοίραζε ψευδεπίγραφες υποσχέσεις, υποστηρίζοντας: «Θα διασφαλίσουμε τα κεκτημένα του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ...παλέψει για «τη δίκαιη διανομή του πλούτου»!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, με τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματιών και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ταύτιση απόψεων. «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καλές», δήλωσε ο Οδ. Κυριακόπουλος, όπως ακριβώς είχε αναφέρει και ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συγχρόνως, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και πρόσφατα την κυβέρνηση, να «συνεργαστούν», ώστε όπως ανέφερε «να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας»... Βέβαια, όταν ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου απαιτεί να βελτιωθεί η... ανταγωνιστικότητα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να περιμένουν νέα επιδρομή σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ο Οδ. Κυριακόπουλος επίσης ανέφερε ότι πρέπει «να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις», οι οποίες όπως ισχυρίστηκε «θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επίσης, ανέφερε ότι δε συζητήθηκε στη συνάντηση το ασφαλιστικό, γιατί όπως πρόσθεσε «αυτή τη στιγμή δεν είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας». Ο ίδιος, παράλληλα, ανέφερε ότι «η χώρα δεν πρέπει να μπει στη λογική της εκλογολογίας», την οποία σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία».

Εμμένει στις αντιλαϊκές επιλογές του

Τα συμπεράσματα της φετινής Εκθεσης του ΙΝΕ παρουσίασε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή συνάντηση που είχε το ΠΑΣΟΚ με τη ΓΣΕΕ. Μια έκθεση που επιβεβαιώνει ότι στόχος της πλειοψηφίας είναι η στήριξη της «ανάπτυξης», που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και ήδη έχουν πληρώσει ακριβά οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβράβευσε την προσπάθεια της πλειοψηφίας για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, ενώ παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες λογιστικές πράξεις που άλλαξαν τα μεγέθη και έτσι μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Κατά τα άλλα, άσκησε κριτική στη σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς μέτρα και σχέδια αντεργατικά, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση κ.ά. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Χρ. Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ - και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ - επιδείνωσε δραματικά τη θέση των εργαζομένων, ενώ την πολιτική αυτή στηρίζει και σήμερα ως αντιπολίτευση. Τέλος, δήλωσε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα εντείνουν τους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατά τη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΑΔΕΔΥ. Ομως, ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αρνήθηκαν να διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο από αυτήν την πολιτική, αλλά και επισήμαναν ότι πρέπει να υλοποιηθούν πιο γρήγορα αντεργατικά μέτρα στο Δημόσιο, όπως η σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Νέα «επεισόδια» στο σίριαλ

Καθημερινές είναι πλέον οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη, παρά την επίσημη κυβερνητική θέση ότι σχετική συζήτηση είναι πρόωρη. Ωστόσο, η υποδαύλιση της προεδρολογίας - εκλογολογίας, αφ' ενός, βολεύει την κυβέρνηση γιατί λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και, αφ' ετέρου, «ωριμάζουν» οι συνθήκες για τη λύση που θα προκρίνει η κυβέρνηση, ανάλογα με το συμφέρον της.

Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένονται να παρθούν στο τέλος Οκτώβρη από τον Κ. Καραμανλή, με γνώμονα κατά πόσο η προεδρική εκλογή θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των υπουργών θέλει μια «συναινετική» εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγή των πρόωρων εκλογών αλλά δε συνεπάγεται ότι αυτή θα είναι η «τελευταία λέξη» του πρωθυπουργού.

Υπέρ της επίτευξης δικομματικής συναίνεσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε χτες ο Μ. Εβερτ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Το Σύνταγμα, το οποίο όλοι ψηφίσαμε, επιβάλλει συναινετική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την προεδρολογία και την επακόλουθη ονοματολογία. Επίσης διαφώνησε με την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Μάρτη.

Από το «περιεχόμενο» του προϋπολογισμού συνάρτησε το αν θα γίνουν εκλογές την άνοιξη ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης: «Δε μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου, ξέρετε πότε θα έχω άποψη; - άποψη όχι θέση - όταν αρχές Οκτωβρίου έρθει το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή, τότε φωνάξτε με να μιλήσουμε για να σας πω την άποψη μου», είπε στο «Σκάι» όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προϋπόθεση για το πρόσωπο που θα προταθεί είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, να έχει «ευρύτερη κοινωνική παραδοχή» είτε είναι από την κεντροδεξιά είτε από την κεντροαριστερά.

«Αμιλλα» μηχανισμών

Από καταβολής δικομματισμού... και Κλαυθμώνος, η έφοδος στον κρατικό μηχανισμό και η νομή των αξιωμάτων και των άλλων «προσόδων», θεωρούνταν αναφαίρετο «δικαίωμα» του νικητή των εκλογών. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ στα είκοσι χρόνια που κυβέρνησε, οικοδομώντας ένα «πράσινο κράτος», αυτό επιχειρεί η ΝΔ με το ξήλωμά του και την επέλαση των γαλάζιων. Τα περί αξιοκρατικών διορισμών είναι φυσικά σκέτη υποκρισία και φτηνές δικαιολογίες.

Οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν μπορούν να υπάρξουν αν σε σταθερή βάση δεν «ταΐζονται» με μεγάλα κομμάτια από τη λεία της εξουσίας. Ταυτόχρονα είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για να εξαγοράζουν ψήφους και «συναίνεση» στην πολιτική τους. Αυτή είναι η μία όψη των πραγμάτων. Τα παράξενα αρχίζουν όταν εν χορώ τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ σηκώνουν, όπως τώρα, ένα τεράστιο θόρυβο γιατί τάχα οι «κακές» κλαδικές «ζητούν μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας», ή «διεκδικούν τα λάφυρα της εκλογικής νίκης». Γενικότερα καλλιεργούν μια εικόνα ότι οι κομματικοί μηχανισμοί είναι ένα «βαρίδι» στα πόδια της εκάστοτε κυβέρνησης που την εμποδίζει τάχα να εφαρμόσει την πολιτική της. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Τι επιδιώκουν λοιπόν τα αφεντικά των ΜΜΕ;

Πρώτον, να βοηθήσουν την εκάστοτε κυβέρνηση να «απελευθερωθεί» από τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» της, να αγνοήσει τις πιέσεις «από τα κάτω» για εκπλήρωση των υποσχέσεών της και να προχωρήσει απερίσπαστη στην «μία και μοναδική» πολιτική. Το μήνυμα, δηλαδή, απευθύνεται κυρίως στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων της ΝΔ που «τσίμπησαν», παρά στα στελέχη του κόμματος που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία «μετάταξης» στον κρατικό μηχανισμό.

Δεύτερον, σταθερός και ανομολόγητος στόχος των συγκροτηματαρχών είναι να περιορίσουν στο ελάχιστο και να περιθωριοποιήσουν το ρόλο των κομμάτων στη «χάραξη πολιτικής», ενισχύοντας ταυτόχρονα το δικό τους ρόλο και την «επιρροή» τους. Τον ωραίο αυτό «ανταγωνισμό» είναι γνωστό ποιος τον πληρώνει...


Π. Κ.

ΣΥΝ
Καταγγελίες για συνέδριο παρωδία

Ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ, αποχώρησε από την Οργανωτική Επιτροπή

Την αποχώρησή του από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου του ΣΥΝ ανακοίνωσε χτες ο Δημήτρης Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συνοδεύοντάς τη με καταγγελίες για «ωμή καταπάτηση του Καταστατικού» και καλώντας τα μέλη του κόμματος «να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα».

Συγκεκριμένα, με τη σχετική δήλωση - καταγγελία που εξέδωσε, καταγγέλλει «τη σημερινή χρεοκοπημένη ηγεσία του ΣΥΝ, που φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το σοσιαλδημοκρατικό εκφυλισμό του και την οργανωτική του διάλυση» και κάνει λόγο περί «νέας παρωδίας ενός κίβδηλου και νόθου τακτικού συνεδρίου». Στόχος τους, όπως τονίζει, είναι «η ανακύκλωση του σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα και της πολιτικής του ΣΥΝ και η εμπέδωση ενός "κόμματος ζελέ"».

Αναφορικά με τα οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΝ στην πορεία του προς το συνέδριο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έσχατο κατάντημα κόμματος το οποίο βέβαια δεν έχει σχέση με κόμμα της Αριστεράς αλλά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το αντιδημοκρατικό μόρφωμα που στήνει σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ