ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Στα Προπύλαια, στην Αθήνα, το πρώτο συλλαλητήριο

Σε συντονισμό με τις διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη, όπου θα αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις

Με όλες τους τις δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη του συλλαλητηρίου στις 12 του Δεκέμβρη (Προπύλαια, 6.30 μ.μ.) στην Αθήνα συνδικάτα, μαζικοί φορείς των ΕΒΕ και της νεολαίας, αγωνιστικές συσπειρώσεις στο λαϊκό κίνημα, ταξικές συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα και αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις που συμμετέχουν στην Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Δύο ημέρες πριν, στις 10 Δεκέμβρη, η Επιτροπή Πειραιά «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» οργανώνει επίσης συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή.

Για την καλύτερη οργάνωση των συλλαλητηρίων τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται αντίστοιχα συσκέψεις στην Αθήνα (6.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και στον Πειραιά (στην αίθουσα του ΕΚ Πειραιά).

Ανάλογα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διοργανώνονται: Στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκέμβρη (Αγαλμα Βενιζέλου, 6.30 μ.μ.). Στη Λάρισα στις 11 Δεκέμβρη (κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.) με απόφαση εργατικών και άλλων μαζικών φορέων. Στην Κόρινθο στις 12 Δεκέμβρη (στις 5 Δεκέμβρη πραγματοποιείται σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ).

Το κείμενο της ανακοίνωσης - κάλεσμα της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει ως εξής:

«Στις 12 - 13 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Σύνοδος διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τους λαούς.

Κλιμακώνεται η επίθεση της "Νέας Τάξης" και προετοιμάζεται ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο ΙΡΑΚ. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα (21-22 Νοέμβρη) η λυκοσυμμαχία διευρύνθηκε με 7 χώρες και αποφάσισε να συγκροτήσει δύναμη ταχείας επέμβασης που θα επιτίθεται εντός και εκτός των συνόρων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Για την Κύπρο δρομολογούν σχέδιο που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας. Στη Σύνοδο της ΕΕ οι "15" θα επικυρώσουν τη διεύρυνση της ΕΕ, τη συγκρότηση του Ευρωστρατού. Θα επεξεργαστούν και θα δρομολογήσουν αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, με νέο κύμα γενικευμένης "ευελιξίας" στη δουλιά και μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί και ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Τους στόχους των "15" θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2003.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών δυνάμεων έχουν γίνει στυλοβάτες του συστήματος. Οι υποστηριχτές της συνδιαλλαγής με την ΕΕ και του δήθεν ανθρώπινου ιμπεριαλισμού έσπειραν ψευδαισθήσεις, αναμονή και δυσκολίες στο λαϊκό κίνημα.

Υπάρχει λύση για το λαό
Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Ποιοι είμαστε; Γιατί αγωνιζόμαστε;

Συνδικάτα, μαζικοί φορείς των ΕΒΕ και της νεολαίας. Αγωνιστικές συσπειρώσεις στο λαϊκό κίνημα, ταξικές συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα, αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις.

Μας ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζεται από την ηγεσία της ΝΔ και υπηρετεί τους στόχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Θέλουμε να συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός μόνιμου σταθερού πόλου λαϊκής αντίστασης, αντεπίθεσης των εργατών, των φτωχών μεσαίων αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας, των ανθρώπων καλής θέλησης που αρνούνται την υποταγή της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης. Να στεριώσει η κοινή δράση και ο συντονισμός των αγωνιστικών συσπειρώσεων στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε όλες τις πόλεις. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς. Συμμετέχουμε στις διεθνείς κινητοποιήσεις, όπως στη Γένοβα, τη Σεβίλλη, τη Φλωρεντία, την Πράγα κ.α.

Αντλούμε δύναμη από την κοινή πάλη των λαών

Κλιμακώνουμε στη χώρα μας τον αγώνα με τα μηνύματα των μεγάλων εργατικών αγώνων, όπως έγινε στο ασφαλιστικό, στους ναυτεργάτες, στους μαθητές, στους αγρότες, στους αντιπολεμικούς αγώνες. Στοχεύουμε στη Σύνοδο της ΕΕ το 2003 η πόλη της Θεσσαλονίκης να είναι ελεύθερη για τα λαϊκά στρώματα, τους λαούς, τους μετανάστες και τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα όλου του κόσμου ενάντια στις αντιλαϊκές "ευρωζώνες" των "15", την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Για μια Ελλάδα της δουλιάς, της μόρφωσης, της ειρήνης, της προόδου, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και αντιδημοκρατικούς νόμους, που θα αποφασίζει για τις τύχες της.

Σας καλούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Στις 12 Δεκέμβρη ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

  • Ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο ΙΡΑΚ. Απαιτούμε καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. ΟΧΙ στις νέες ΝΑΤΟικές απειλές της Συνόδου της Πράγας. Λέμε ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
  • Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις. ΟΧΙ στα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας και στο "σχέδιο Ανάν", που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση.
  • ΟΧΙ στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ που δρομολογούνται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Πλήρη, σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών, συντάξεων. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση. Μείωση του εργάσιμου χρόνου 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αφορολόγητο όριο 15.000 Ευρώ.

  • Δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Ισα δικαιώματα των μεταναστών. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ολοι στο Συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Στις 12 Δεκεμβρίου 2002. Στις 6.30 το απόγευμα.

"ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003", ΕΕΔΥΕ, ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η αντιπαράθεση αφορούσε τον προσανατολισμό

Δεν πρόλαβε να πέσει η αυλαία του 31ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και ορισμένοι προσέτρεξαν να το χαρακτηρίσουν «χαμένη ευκαιρία», να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα, γιατί τάχα δεν πέρασαν ορισμένες «επαναστατικές» προτάσεις, όπως η αλλαγή του ονόματος της ΓΣΕΕ που προωθούσαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που προωθούσε επίσης τον «κώδικα συνδικαλιστικής δεοντολογίας». Με αυτό τον τρόπο στενεύουν την αντιπαράθεση - που πραγματικά υπήρξε - γύρω από κάποια οργανωτικά ζητήματα, από αλλαγές σε κάποια άρθρα του καταστατικού, αφυδατωμένα από την πολιτική ουσία, από το ιδεολογικό «μπακράουντ» που φέρνουν μέσα τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ίδιοι κύκλοι προεξάρχοντος του ΣΥΝ επιδιώκουν να κρύψουν την πραγματική σύγκρουση που έγινε στο συνέδριο.

Και αυτή η πραγματική σύγκρουση αφορούσε ξεκάθαρα την κατεύθυνση, τον προσανατολισμό που έχουν τα συνδικάτα στην παρούσα φάση. Αφορούσε το ερώτημα: «Τι συνδικάτα χρειάζεται η εργατική τάξη;».

Απέναντι σ' αυτό το ερώτημα τοποθετούνται όλοι καθημερινά, μέσα στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις θέσεις τους, τα προγράμματά τους, την παρουσία τους ή την απουσία τους από τις ταξικές αναμετρήσεις που γίνονται.

Απ' αυτή την άποψη, το τι έγινε στο συνέδριο δεν μπορούσε παρά να αντανακλά - σε μεγάλο βαθμό - τι κάνουν αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις μέσα στη ζωή. Μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, εκεί που εργάτες παράγουν, ματώνουν, για να τρέφουν τους καπιταλιστές.

Στο συνέδριο λοιπόν αποτυπώθηκε αυτό που γίνεται μέσα στα εργοστάσια. Από τη μια ήταν όλοι εκείνοι - σημερινή πλειοψηφία - που βάζουν πλάτη για να περνούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ολοι εκείνοι που ενώ υποστηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, κρατούν την ταυτότητα του εργατικού εκπροσώπου. Ολοι τους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, που καθημερινά πασχίζουν να ενσωματώσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στη λογική των μονόδρομων της ΟΝΕ, του «ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που επιμένουν στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Που επιμένουν ότι κεντρικό ζήτημα είναι ποια γραμμή ακολουθούν σήμερα τα συνδικάτα. Που πρεσβεύουν ότι για τους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος, παρά καθημερινά και με όποιο κόστος να συγκρούονται με τους εκμεταλλευτές τους. Που δείχνουν στους εργαζόμενους ότι μόνο με τους αγώνες - όσο αυτό είναι δυνατό - μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους, που μπολιάζουν τελικά τους εργάτες με τη φιλοδοξία να σπάσουν αυτόν το φαύλο κύκλο της μισθωτής σκλαβιάς.

Το σχόλιό μας την επομένη ημέρα - ότι «μέσα στην αίθουσα ήταν σα να βρίσκονται δύο παρατάξεις» - αποδίδει ακριβώς αυτή τη σύγκρουση, αυτή την πραγματικότητα. Και μέσα απ' αυτό το υπόβαθρο ερμηνεύουν οι κομμουνιστές και τα οργανωτικά ζητήματα και τις αλλαγές στο καταστατικό.

Μπορεί να ηχεί πολύ «δημοκρατικά», το σύνθημα για περιορισμένες θητείες στα όργανα της ΓΣΕΕ. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν και ανώτατο στάδιο της δημοκρατικότητάς τους, αν στη θέση του κ. Πολυζωγόπουλου ήταν κάποιος άλλος Πολυζωγόπουλος, κάποιο άλλο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Αλλά τελικά κριτήριο είναι η σιωπή τους στο δικαίωμα να έχει ο εργάτης δουλιά, να έχει μεροκάματο. Να μην τον απολύουν όταν μπαίνει στο σωματείο ή όταν επιχειρήσει να φτιάξει σωματείο. Κριτήριο δεν είναι ο «κώδικας δεοντολογίας», αλλά ο «κώδικας» της τρομοκρατίας που ο ΣΕΒ έχει επιβάλει στα εργοστάσια - γκέτο. Κι αυτόν τον ΣΕΒ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τον έχει αναδείξει σε «κοινωνικό εταίρο». Οπως είναι η ίδια παράταξη που στην πράξη, σε επιτροπάτα, ινστιτούτα και στους «κοινωνικούς διαλόγους», «συν-διαμορφώνει» τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Πολιτικές, μέσα από τις οποίες «όλοι μαζί» προβάλλουν το βιομήχανο όχι ως ταξικό αντίπαλο, αλλά ως συνεταίρο.

Αντίθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιμετώπισαν τα θέματα του συνεδρίου, όχι από κάποια «οργανωτίστικη» αντίληψη, αλλά από τη σκοπιά των ταξικών συμφερόντων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Στη βάση αυτή ανέδειξαν και το ζήτημα των «δύο γραμμών» και της ιδεολογικής διαπάλης μέσα στη ΓΣΕΕ. Σαν κορυφαίο θέμα, που θα καθορίσει και την πορεία των συνδικάτων, αλλά πολύ περισσότερο τη μοίρα της ίδιας της εργατικής τάξης.

Αντιτάχτηκαν και στην πολιτική κατεύθυνση που δίνει η πλειοψηφία, αλλά και στις προσπάθειες να μετατραπούν τα συνδικάτα σε έναν αδιαπέραστο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που θα στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων και όπου η ΣΕΣ θα «λύνει και θα δένει». Κάτω από αυτό το πρίσμα, αντιτάχτηκαν και σε εκείνες τις «αλλαγές», οργανωτικές και καταστατικές, που θα ενίσχυαν τον φιλοκυβερνητικό και εργοδοτικό προσανατολισμό της πλειοψηφίας.

Εχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον τους, πριν απ' όλα στη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, αντιτάχτηκαν σε προτάσεις για την αλλαγή της ονομασίας της ΓΣΕΕ, τη συγκρότηση Περιφερειακών Οργανώσεων, τη δημιουργία καποδιστριακών συνδικάτων, ανεξάρτητα από επάγγελμα, την εσπευσμένη συγκόλληση ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ κλπ.

Το συνέδριο τελικά αποφάσισε τις παρακάτω οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές: Η ονομασία της ΓΣΕΕ παραμένει ως έχει. Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε περιορισμένες θητείες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα της Συνομοσπονδίας (π.χ. προεδρείο, Εκτελεστική Επιτροπή). Αποφασίστηκε η έκδοση συνδικαλιστικού βιβλιαρίου (ταυτότητα), με το οποίο οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν και στις εκλογές. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου ως πρόπλασμα για τη συγκόλληση ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ. Στα πλαίσια αυτά δημιουργούνται κοινές γραμματείες και επιδιώκεται η «ενιαία έκφραση στα ευρωπαϊκά όργανα συμμετοχής»..! Υιοθετήθηκε η δημιουργία Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων. Η αρχική πρόταση προέβλεπε περιφερειακές οργανώσεις. Η πλειοψηφία επιδίωκε την ίδρυση Διεπαγγελματικού Συνδικάτου, ανά καποδιστριακό δήμο, με το πρόσχημα οργάνωσης εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από επάγγελμα. Η πρόταση δεν πέρασε παρ' όλα αυτά, ο στόχος δεν εγκαταλείπεται, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις στο συνέδριο. Στο ζήτημα των ενοποιήσεων, εργατικών κέντρων και ομοειδών ομοσπονδιών, ενώ η πλειοψηφία ξορκίζει την «πολυδιάσπαση», στην πράξη μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε ενοποιήσεις ομοσπονδιών. Το συνέδριο τελικά αποφάσισε τη συγκρότηση Νομαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου και Κλαδικού Συντονιστικού Συμβουλίου ενόψει αυτής της διαδικασίας. Το συνέδριο διακήρυξε την ανάγκη για οργανωτικό και καταστατικό «άνοιγμα» των ομοσπονδιών μελών της ΓΣΕΕ (πρώην ΔΕΚΟ), ώστε να ενταχθούν εργαζόμενοι από ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες ανάλογης δραστηριότητας (π.χ. ΟΜΕ -ΟΤΕ, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ).


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Ερχονται μεγάλες μπόρες»

Κάλεσμα για ταξική συσπείρωση και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη

Γενικό προσκλητήριο για το συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12 του Δεκέμβρη, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Με την προκήρυξή του, που κυκλοφορεί ήδη σε χιλιάδες αντίτυπα στους χώρους δουλιάς, «το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους εσάς που ζείτε το πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που βλέπετε να μειώνεται το εισόδημά σας. Απευθύνεται σε όλους εσάς που βλέπετε να καταργούνται τα εργασιακά σας δικαιώματα, που αντιμετωπίζετε τη μορφωτική υποβάθμιση.

Που βάζετε συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να πληρώσετε για τη μόρφωση των παιδιών σας και την προστασία της υγείας σας».

Και επισημαίνει: «Η κατάσταση που ζείτε έχει τις αιτίες της:

Η πολιτική που βασανίζει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας, που αυξάνονται όλα τα χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτή είναι η πηγή του κακού.

Τα παραμύθια περί ΟΝΕ, ισχυρής Ελλάδας και ευημερίας ξεφτίζουν μέσα στην ωμή πραγματικότητα.

Το ΠΑΜΕ σας καλεί στο μοναδικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Στο δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα...

Να σκεφτούμε τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε για την κοινωνική ασφάλιση. Μπορούμε να εμποδίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Εχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα τους. Η κυβέρνηση χτύπησε το 8ωρο, προώθησε τη μερική απασχόληση, αύξησε το όριο των απολύσεων. Σήμερα ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα. Επέκταση της μερικής απασχόλησης, (3ωρα - 4ωρα) στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα - απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση ακόμα και κατάργηση της αποζημίωσης των απολυμένων.

Ο ισχυρισμός ότι θα μειωθεί η ανεργία είναι ψεύτικος. Στην ουσία επιδιώκεται το μοίρασμα της ανεργίας. Οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι θα γίνουν περισσότεροι.

Ζείτε τις συνέπειες των αντιασφαλιστικών νόμων που επιβλήθηκαν από τη ΝΔ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αύξησαν το όριο συνταξιοδοτικής ηλικίας, μείωσαν τις συντάξεις. Χειροτερεύουν καθημερινά οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας για μεγάλα τμήματα εργαζόμενων.

Ετοιμάζουν χτύπημα των βαρέων - ανθυγιεινών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σήμερα με νέα προσχήματα, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων και της οικονομικής κρίσης εντείνεται η εκμετάλλευση του μόχθου σας.

Το παράδειγμα του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή είναι χαρακτηριστικό. Συνεχίζει τη σκληρή λιτότητα, μειώνει και αυτές ακόμα τις ισχνές κοινωνικές παροχές. Παίρνει από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός πληρώνει και θα πληρώσει στην πορεία ακόμα πιο ακριβά τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003.

Θα προσπαθήσει να επωφεληθεί για να επιταχύνει τα αντεργατικά μέτρα. Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από τα ίδια τα συνδικάτα ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κανένας εργαζόμενος να μην εγκλωβιστεί στα διάφορα "κοινωνικά φόρουμ" που λειτουργούν σαν πολιορκητικοί κριοί της κοινωνικής συναίνεσης.

Κανένας εργαζόμενος να μην παγιδευτεί στα διαχειριστικά τεχνάσματα, στα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά παραπλανητικά σχέδια.

Τα πυροτεχνήματα για νέα κινήματα που εκτοξεύονται τον τελευταίο καιρό, αποσκοπούν στην ενσωμάτωση και την εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης.

Η αλήθεια είναι ότι δυναμώνει η επιθετικότητα της εργοδοσίας, των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, παίρνονται μέτρα κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της.

Οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέο πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ. Με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης πάνε να κλείσουν το Κυπριακό στις συμπληγάδες της διχοτόμησης, νομιμοποιώντας τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο.

Ερχονται μεγάλες μπόρες. Οι ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος είναι τεράστιες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, ξεπουλάει τις Συλλογικές Συμβάσεις. Χρησιμοποιεί τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι εργαζόμενοι νέοι, οι συνταξιούχοι να δυναμώσουν τη δράση τους και την αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η θέση τους είναι στην οργανωμένη πάλη. Μαζί με το ΠΑΜΕ, με τις ταξικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Να οργανωθούν οι εργάτες στους τόπους δουλιάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης.

Συσπείρωση με ταξικό προσανατολισμό, συντονισμός της δράσης με τη μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τη νεολαία. Συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου που θα δίνει τη μάχη αποτελεσματικά και με προοπτική ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική που θα υπηρετεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικούμε:

- Κατώτερο μισθό 350.000 δραχμές. Κατώτερο μεροκάματο 14.000 δραχμές. Κατώτερη σύνταξη 280.000 δραχμές και ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών.

- Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, φάρμακα.

- Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο φορολογούμενο στα 5 εκατομμύρια δραχμές. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

- Πλήρη σταθερή απασχόληση για όλους με 7ωρο -5νθήμερο -35ωρο.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

- Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, στα 50 και τα 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά.

- Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς.

Ολοι την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στο συλλαλητήριο, στα Προπύλαια, στις 6:30μ.μ.».

Υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται

Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου, με δηλώσεις τους στο «Ρ» στελέχη της επιτροπής Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του συνδικαλιστικού κινήματος σημειώνουν:

Πατερέλης Θεολόγος (Επιτροπή Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003»): «Στις 12 - 13 Δεκέμβρη πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθούν μια σειρά αποφάσεις που θα στραφούν ενάντια στους λαούς - επίθεση στο Ιράκ, νομιμοποίηση του ΝΑΤΟ να επιτίθεται όπου και όποτε θέλει, λήψη μέτρων για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων. Για όλα αυτά εμείς κατεβαίνουμε στο συλλαλητήριο, για να δείξουμε ότι στην απέναντι πλευρά υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται. Θα δώσουμε τη μάχη, θα ενημερώσουμε το λαό και για το Κυπριακό - τη λύση που επιδιώκουν να δώσουν - και θα στείλουμε το μήνυμα ότι η ελληνική προεδρία κατά το α' εξάμηνο του 2003 δε θα είναι εύκολη. Ο λαός θα αντισταθεί και δε θα περάσουν τα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν».

Φώτης Βαρδής (Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας): «Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο α' εξάμηνο του 2003, επιδιώκουμε σε κάθε σύσκεψη υπουργών να μας βρίσκουν απέναντί τους, καταργώντας τις όποιες κόκκινες, πράσινες και κίτρινες γραμμές ασφαλείας, δυσκολεύοντας έτσι το αντιλαϊκό τους έργο. Αποκορύφωμα αυτών των κινητοποιήσεων θα είναι οι διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Το συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη θα αποτελέσει μια πρώτη απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ